tiistai 21. elokuuta 2012

Ratsastusurani ja saavutuksia.

Sori, hieman myöhässä muutama, mutta aika ei yksinkertaisesti ole riittänyt. Omaa varustepostausta tulossa heti kun uusi kamera tulee sekä aikaa on sen verran ylimääräistä :)

Ratsastusurani

Aloitin ratsastuksen noin 6-vuotiaana tuttaviemme lämminverisellä ex-ravurilla. Olin aivan mielettömän innoissani päästessäni vain kävelemään hevosen selkään. Ensi kerrat vain käveltiin Irma-nimisen lv-tamman omistajan taluttaessa ja pikkuhiljaa pääsin ravaamaan talutuksessa ja kävelemään yksin. Opin tammalla ratsastaessani kääntämään, keventämään, hidastamaan sekä siitymään raviin ja käyntiin. Eli kaikki perusasiat. Kun sitten Irma tuli kantavaksi ja oli viimeisillään olin ratsastanut reilun vuoden joka sunnuntai. Irmalla ei siis enää voinut ratsastaa, joten ratsuksi vaihtui lv-ruuna Billy. Ensimmäisen kerran ravatessani aivan yksin ilman taluttajaa, päädyin maistelemaan nurmikkoa.. Takaisin selkään, taluttaja mukaan ja siitä se sitten jatkui. Pian kuitenkin Irma, Billy ja varsa myytiin, joten minun täytyi etsiä uusi ratsastuspaikka. Seuraavaksi aloin ratsastaa melko läheisellö tallilla Harjurannalla. Ratsuna toimivat yleensä shet-tammat Lola ja Sessa ja nf-ruuna Roope. Näiltä ajoilta minulla ei kuvia olekaan, mutta Lola asuu nykyisinkin samalla tallilla ja sen liikuttajallakin on oma blogi täällä.

Vuoteen 2005 ratsastin tuolla tallilla, kunnes tuli aika päästä oikeaan ratsastuskouluun. Varasimme siis Vurrille minulle paikan alkeiskurssille jonka sain tavallaan syntymäpäivälahjaksi. Ensimmäisen tunnin menin Pin Rock's Dandelion eli Pinni-ponilla. Koko alkeiskurssin aikana ratsastin suunnilleen puolet tunneista Hercules-nimisella nf-ruunalla, joka elelee vieläkin Vurrilla. Pian ratsastuksen opettajani sanoivat, että minun kannattaisi vaihtaa ryhmää hieman edistyneempien tunnille, sillä olin kokeneempi kuin muut tällä omalla tunnillani. Kävinkin kerran kokeilemassa parempien ryhmää, ja meidät laitettiin laukkaamaan pääty-ympyröille. En ollut koskaan eläessäni laukannut hevosen selässä, mutta homma hoitui hienosti tutun ja turvallisen Hecun selässä, eikä kukaan edes huomannut että laukkasin ensimmäistä kertaa :D Viimeisellä alkeiskurssin tunnilla sain Sampo-nimisen hepan ja laukkasimme silloin ekaa kertaa sillä tunnilla. Opettajani sanoi, että antoi minulle hieman hankalamman ponin siksi että tiesi minun pärjäävän sille.. 

Silloinen lemppariponi Hecu. Ja uskokaa tai älkää, käytän edelleen silloin tällöin noita housuja ilman satulaa ratsastaessa :Dd
Muiden jatkaessa jatkotunneille, minä vaihdoin HeC-tasoisten tunneille, jossa pääsin edistymään paremmin. Jatkoin tavallista tuntiratsastajan arkea aina vuoteen 2010, jolloin vaihdoin hetkeksi Leko-Tallille. Olin 9. luokalla viikon TETissä kys. tallilla ja sen jälkeen ratsastin siellä muutaman viikon tunneilla. Hoidin Felix-nimistä shettis-ruunaa ja opetin 2-vuotiaalle herralle käytöstapoja, kosketuksen sietämistä ym mitä tuon ikäiselle varsalle opetetaan. Samaan aikaan kävin ratsastamassa kaverini kahdella hevosella, Julialla ja Romeolla, joista riittäisi aihetta ihan oman postauksen verran. Ehkä sellaisen joskus saattekin, kuka tietää. :)

Syksyn tullen löysin sitten netistä ilmoituksen, jossa etsittiin kahdelle osaavalle hevoselle vuokraajaa pari kertaa viikossa. Otin hevosten vuokraajaan yhteyttä ja menin käymään kokeilemaan hänen hevosiaan. Omistaja esittäytyi Elinaksi ja hänellä oli kaksi hevosta, 9-vuotias xx-tamma sekä 178cm korkea, 10-vuotias pv-tamma. Heti alkukeskusteluissa kävi selväksi, että hän haki kaveria maastoiluun ja silloin tällöin sileätyöskentelyyn. Hyppäämään en päässyt, sillä omistaja sanoi hyppäävänsä itse.Ekalla ratsastuskerralla menin siis tuolla 9-vuotiaalla täykkärillä, eli Sissillä. Käytiin hiittisuoralla ravailemassa ja tykästyin kaikkeen heti. Odotin innolla jo seuraavaa kertaa että pääsin ratsastamaan! Näin siis alkoi ratsastushistoriani opettavaisin ja paras aika. Pääsin seuraavana kesänä treenaamaan Laran (jos joku ei tunnistanut, Elinan silloinen toinen hevonen eli tuo 178cm korkea pv-tamma) esteitä syksyn kisoja varten. Muutamat kisat Laran kanssa ehdittiin hypätä ennen sen vaihtumista Winskiin. Nyt aloitellaan Winskin kanssa pikkuhiljaa treenailemana esteillä syksyn aluekisoja ajatellen ja Sissin kanssa koulua.


Kuinka hevoseni tuli minulle?

Noniin, siis omaa hevosta en omista joten lukekaa tuosta muutama rivi ylempää, kuinka sain vuokrahevoseni.

Parhaat saavutukseni ratsastajana.

- Olen päässyt etenemään huimasti ratsastuskoulussa lopetettuani.
- Ensimmäisissä kisoissani Laran kanssa 80cm luokassa 4. sija.
- Laran & minun viimeisissä yhteisissä kisoissa (alue-esteet) 90cm luokan 7. sija.
- Sissin & minun ekat yhteiset kisat (hevosen elämänsä ekat koulukisat) 3. sija.
- Leirikisojen 2011 kouluosuuden voitto trak-tamma Lyylillä Vanhamäellä.
- Olen löytänyt maailman ihanimmat vuokrahevoset joiden omistajan kanssa tulemme juttuun paremmin kuin mahtavasti.
- Sain koulittua Hannusta upean pikkupuskaratsun <3

Tiedän, vas. kuvassa kamala istunta.

9 kommenttia

 1. oi tää oli kiva postaus! :) voisit tehä noista Juliasta ja Romeosta myös postauksen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Joo sellaisen voisin joku päivä ajan salliessa tehdä.

   Poista
 2. enn varmaa minä tuolla hecu kuvassa Donnerin kanssa, ainaki vähä näyttäs sille, voi noita aikoja ku olin vielä heppa tyttö:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, meinasin laittaa sellasen kuvan missä oltii alkukaarrossa sillee vierekkäi :D oi noita aikoja...

   Poista
 3. heippa! onko kallista vuokrata noin osaavia hevosia? :)
  olet onnentyttö kun sulla on siihen mahdollisuus!
  kauran täyteistä elämää sinulle ja hepoille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raha-asiat eivät tänne blogiin kuulu ja onhan tuo ihan huippua :)

   Poista
 4. Mä olen muuttamassa Harjunrannalle asumaan, joten ajettelin kysyä sinulta, että tiedätkö sieltä päin yhtään tallia, missä tarvittaisiin hevosille vuokraajia/liikuttajia? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan täälä varmasti ympäri Varkautta tarvetta vuokraajille, jos vaan sattuu ne hevoset / omistajat löytämään. Ht.netin markkinoille vaan omaa ilmotusta niin parhaimmat mahkut löytää.

   Poista
 5. Ja oot muuten tosi onnekas, kun oot löytäny noin paljon osaavia hevosia ratsastettavaksi!:) Ite oon kyllä sun kanssa samaa mieltä , heti kun mäkin lähdin rats. koululta pois, opin ehdottomasti enemmän :D!

  VastaaPoista