perjantai 13. maaliskuuta 2015

Pohtimisen aihetta

Tällä viikolla Kalle palaili jo normaaliin liikutukseen, mutta ollaan jouduttu ottamaan suhteellisen kevyesti huonojen pohjien vuoksi. Täälläpäin on vielä aika huono tilanne, sillä päivällä aurinko paistaa sen verran että sulattaa kaiken lumen pois jättäen tielle joko peilijään tai vaihtoehtoisesti maa on sulaa, mutta kuitenkin aika kovaa.. Kenttäkin on vielä ihan jäässä, mutta jos nää aurinkoiset kelit jatkuu kuten olisi luvassa, ei varmasti mee kauaa että päästään kentälläkin ratsastaa :)


Oltiin sovittu viime viikolle, että Elina ratsastaisi Kallen joku päivä maneesilla, mutta sen peruuntuessa siirrettiin ratsastus tän viikon keskiviikolle. Tehtiinkin niin, että käytiin ensin maastoilemassa Bellalla ja Zipellä, minkä jälkeen mä laitoin Kallen kuntoon ja lähdin viemään sitä maneesille.

Ratsastus meni ihan ookoosti. Paljon hyvää, mutta paljon parantamisen varaa ja mulle tosi paljon hyödyllisiä treenivinkkejä. Alkuun Elina aloitti väistöillä ja avoilla ja taivutellen ponia kunnolla. Kalle näytti kyllä alusta asti liikkuvan ihan kivasti, se oli koko ajan ohjan ja pohkeen välissä ja Elina sanoikin että se on kivan pehmeä suusta.


Väistöt olivatkin sitten vähän ruosteessa ja niiden kanssa Elina teki aika paljon hommia koko ajan. Kalle ei reagoinut halutulla tavalla, eli nopeasti ja aktiivisesti. Se jäi vähän pohjettav vasten, eikä lähtenyt kunnolla sivulle pyydettäessä. Poni olis halunnut vaan luistella hommista laittamatta kunnolla takasia ristiin ja hiippailemalla eteenpäin. Muistuttelun ja herättelyn jälkeen Kalle alkoi tekemään ristiaskeleet jo paremmin käynnissä sekä ravissa ja sai hetken huilitauon.


Laukka oli ehdottomasti paljonpaljon parempaa kuin viime kerralla! Viimeksi poni ei pyörittänyt laukkaa oikein kunnolla, vaan laahusti mennä eteenpäin vähän jännittyneesti. Nyt oli meininki jo ihan eri ja ruuna näytti tosi kivalta! Vasemmassa laukassa pitää vaan kiinnittää huomiota tasaiseen tuntumaan, ettei mun käsi heilu eestaas ja näin ollen ponin pää heijjaa myös samaa liikettä. Laukannostotkin on ihan hyvällä mallilla vaikka edelleen vasempaan suuntaan nostot on selkeästi parempia.Loppuun Elina teki vielä vähän ravissa samoja väistöjuttuja kuin alussa ja Kalle oli muka unohtanut kaiken mitä alkuun tehtiin... Loppua kohden se alkoi vähän väsymään ja Elina lopettelikin pian ja loppuraveissa meni muutamat ravipuomit. Kalle liikkui kyllä kivassa muodossa läpi treenin ja jaksoi kyllä ihmeen hyvin tunnin mittaisen työskentelyn.


Meillä on siis jatkossa tiukkaa treeniä noiden väistöjen suhteen. Sen lisäksi poni pitäisi saada vielä taipuisammaksi rungostaan. Kaula taipuu jo hyvin, mutta nyt keskitytään vielä enemmän koko kropan taipumiseen. Tätä helpottamaan tehdäänkin paljon avoja ja väistöjä, jotta saisin kunnolla ponin käyttämään itteensä ja liikkumaan oikein. Kunhan kenttä tulisi nyt kuntoon niin päästäisiin treenaamaan näitä myös ympyröillä ja volteilla, nyt mennään ainoastaan maastossa suorilla urilla.

On kyllä aivan ihanaa saada säännöllisin väliajoin palautetta miten meillä menee ja mitä asioita mun pitää jatkossa vielä treenata. Elina kun on ollut koko ajan meidän matkassa mukana ja tuntee meidät ratsukkona sekä etenkin minut ratsastajana joten osaa sanoa mitä oon tehnyt oikein ja mitä väärin. Todella paljon antaa taas pohdittavaa seuraaviin treeneihin! :) Maneesilla jatketaan sunnuntaina, tällä kertaa mä puikoissa ja Elina meitä koutsaamassa, ootan innolla!


Mites teillä, ratsastaako teidän hevosia joku muu välillä? :)

10 kommenttia

 1. Mun hevosella ei ratsasta muut. Liian usein muiden (ammattilaistenkin) ratsastus on eronnut niin paljon minun omasta ratsastuksesta että siitä ei ole ollut juurikaan hyötyä ja hevoset ovat jopa saaneet jalkavammoja tämän takia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, onneks mulla ei oo noin huonoja kokemuksia..

   Poista
 2. Mielenkiintoinen postaus! Minusta olisi hyvä että valmentautumisen lisäksi valmentaja/kaveri tai joku muu hyvä ratsastaja ratsastaisi hevosella aina välillä. Näin näet itse miten poni liikkuu ja saatat saada juuri rakentavaa palautetta mitä tulee harjoitella enemmän! Myös selässä aina silloin tällöin käyvä kaveri huomaa kehityksen, mikäli sellaista on havaittavissa :) Mulla on uusi poni, joka tuli helmikuussa. Sillä ei oltu kesästä asti tehty mitään eli kunto sekä taidot olivat huonot. Muutama eka treenikerta ei sujunut ja kävimme vaan maastossa kävelyillä. Kun selän jumit helpotti ja hevonen sai enemmän energiaa ja massaa ruuasta niin siitä kuoriutui oikein herkkä poni! Poni rupesi hakeutumaan itse muotoon ja käyttää luonnostaan hyvin takaosaansa. Vielä on pitkä matka siihen että poni on tasainen ratsastaa ja itse opin käyttöohjeet siihen :D mutta parempaan suuntaan ollaan menty ;) Kaverini ratsasti sillä alussa jolloin se ei nostanut laukkaa kun ajamalla. Viimeiset kaksi kertaa poni on mennyt paljon paremnin ja kaveri sanoi että tästä on tullut aivan erilainen ratsastaa, reipas ja herkkä :)
  ukkojataavi.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, on kyllä oikeasti tosi silmiä avaavaa kattoa kun joku muu ratsastaa ja saa samalla kuulla missä mennään. Mä saan ainakin aina tosi paljon vinkkejä mitä tulee treenata lisää kun kaikkea ei tietenkään itse huomaa kun päivästä toiseen tekee samaa.

   Tsemppiä ja treeni-iloa sulle ja uudelle hepalle! :)

   Poista
 3. Onko siulla tän päivän kisoista(15.03) kuvis 70/80 luokista?:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu on, kasikympin kuvasin kokonaan muutamaa lukuunottamatta mut en seiskakymppiä :)

   Poista
  2. Pystyisitkö laittaa miulle niitä jos on:D jos laitan siulle miun säpön!

   Poista
  3. Laita mulle sähköpostilla tuntomerkit, hepan ja sun nimi ja lähtönumero niin pistän sulle kuvia :) aino.huupponen@hotmail.com

   Poista
 4. Mulla on kans samanmoinen unelmatilanne, kotivalmentaja ratsutti mun hevosta ennenkun itse alotin sen kanssa työskentelyn ja näin seitsemänkin vuoden jälkeen mun valmentaja käy edelleen säännöllisesti kertomassa hevoselle miten tulee toimia :D
  Helpottaa kovasti myös tietty valmennuksia kun koutsi tietää miltä hevonen tuntuu ratsastaessa ja mihin suuntaan ollaan menossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on kyllä ihana tilanne! Aina on joku jolta pyytää helppiä jos tulee joku probleematilanne tai jos ei oo varma mihin suuntaan heppa on kehittymässä :)

   Poista