perjantai 7. maaliskuuta 2014

Alkuviikon ratsastukset!

Jiihaaaaa mä oon niiiin hyvällä fiiliksellä! Hiihtolomaviikkohan on täällä meilläpäin käynnissä, tosin se ei kauheasti vaikuta mun menemisiin kun kouluun ei tällä tytöllä ole enää asiaa. Koulun loppuminen tietysti tarkoittaa hurjasti lisää aikaa vuorokausiin joten alkuviikko onkin kulunut ihanasti vaan heppaillessa. Eilen tosin sain pikakutsun töihin, mutta se ei haitannut mun aikatauluja ollenkaan.

Heppailuistahan mä tänne tulin kirjoittelemaan ja asiaa (+ tietty kuvia!) on valtava määrä. Elina oli siis reissussa, joten Winskilläkin pääsin ratsastamaan moneen otteeseen! Aloitetaan kuitenkin ihan alusta, eli sunnuntaista.

Päivällä lähdin Empan mukaan, kun hänellä oli Iitu liikutettavana seuraavien päivien ajan. Sovittiinkin alustavasti että pääsisin itsekin kyytiin ja ensimmäisenä Emmi ratsasti ponilla alkuverkkoja. Iitu näytti tosi oudolta ja oli tuntunut selkäänkin melkoisen kamalalta. Vaihdettiinkin hetkeksi kuskia ja käväisin itse hepan selässä kattomassa miltä se tuntui.


Eihän se hyvältä tuntunut ollenkaan. Se vaikutti olevan jumissa kauttaaltaan, ei halunnut oikein liikkua eteen eikä taakse ja vastusteli tosi vahvasti kaikkia apuja. Teinkin sitten tosi paljon siirtymisiä ja temmonmuutoksia, että sain hevoa paremmin kuulolle ja sitä kautta herkemmäksi avuille. Pikkuhiljaa Iitu antoi alkaa periksi ja rentoutumaan hetki hetkeltä paremmin. Pian se rentoutui sen verran hyvin, että saatiin ravailtua monta pätkää ilman vastusteluja tosi rennolla hevosella.


Emmi meni vielä lopuksi selkään ravailemaan ennen kun lähdettiin tallille takaisin. Iitun hoitamisen jälkeen suunnattiin samantien omalle tallille, jossa liikutusta odottikin Winski, Kalle sekä Zippe. Jemppa lähti mukaan ratsastamaan Sipun ja tekemään mun kanssa tallihommat. Alotettiin ratsastamalla Winski ja Zippe, joilla käytiin maastossa kävelemässä n. 40 minuuttia. Sen jälkeen ratsastin Winskiä vielä hetken tehokkaasti maastossa ja tallinympärillä ja woi jee miten hyvä se oli! Aivan super taas, tosi kevyt ja herkkä.


Wincentin jälkeen vuorossa oli Kalevi joka oli ehdottomasti päivän kohokohta! Mentiin ponin kanssa kentälle pyörimään hetkeksi ja tein siinä vähän ravi- ja käyntityöskentelyä. Ja voi hellanlettas miten upea ponikas mulla siinä liikkuikaan! Se liikkui tosi reippaasti eteenpäin, todella pyöreässä ja rennossa muodossa ja aivan superhyvällä fiiliksellä! Oli aivan ihanaa ratsastaa niin tasaisella ja herkällä hevosella, Kalle oli tuolloin ehdottomasti paras ratsastettavuudeltaan mitä se on koskaan ollut!


Hyvällä fiiliksellä ratsastuksen jälkeen tehtiin reippaasti kaikki kolme karsinaa, kaikkien ruuat sekä iltatalli. Ilta meni aika myöhäiseksi, mutta kyllä kotiin päästessä väsyttikin! Ei auttanut muu kuin mennä nukkumaan, koska seuraavana aamuna olisi aamutalliin herättävä.

Maanantaina kävin aamusella vaan viemässä hepat ulos ja menin kotiin käymään sen jälkeen. Yhdentoista aikaan lähdettiin taas Emmin kanssa liikenteeseen, suuntana Iitun talli. Käytiin ratsastamassa tamma taas samalla suoralla millä edellisenäkin päivänä ja tällä kertaa vaihdettiin pelhamit suoraan kumikuolaimeen. Kuolaimen vaihto olikin oikein mainio idea, sillä Iitu tuntui jo heti alkuun paremmalta suustaan. Tällä kertaa mä hyppäsin puikkoihin ensimmäisenä.


Nytkään tamma ei tuntunut ihan hyvältä, se jännittyi tosi helposti ja vähän väliä alkoi vastustelemaan ihan urakalla. Perusistunnassa en olisi saanut istua ollenkaan, kun hevo alkoi heti tekemään mitä ihmeellisimpiä ratkaisuja kun istuin alas satulaan. Päädyin sitten työskentelemään kevyessä ravissa ja johan homma sujui! Iitu oli taas kivan rento ja reipas sekä tosi hyvin avuilla koko ajan.


Emmi ratsasti taas loppuun ennen kun lähdettiin tallille. Hoidettiin Iitu nopsasti ja laitettiin kaikki valmiiksi ennen kuin matka jatkui taas meidän tallille. Jenni lähti taas mukaan ja tallilla olikin taas kaikkien kolmen liikutus odottamassa. Ensin lähdettiin kentälle ratsastamaan Wimpe ja mä hyppäsinkin alkuun kyytiin. Kävin vähän maastossa verkkailemassa, ennen kun siirryin kentälle ravailemaan. Alusta asti W tuntui sopivan reippaalta ja herkältä. Se liikkui kivasti omalla moottorillaan eteenpäin ja kuunteli kuskia koko ajan.Tehtiin ihan perusväistöjä käynnissä sekä ravissa, vähän avoja & sulkuja, siirtymisiä, voltteja ja muutama laukannosto. Lähinnä vaan keskityin pitämään ponia rentona ja kuuliaisena tekemällä erilaisia tehtäviä ja vähän koko ajan keksimällä sille jotain mietittävää. Se toimikin tosi hyvin, W oli tosi rennon oloinen ja työskenteli tosi mielellään ja kevyesti. Hahah, mulla on kyllä maailman tyylikkäin takki päällä! Näytän ihan punaselta michelinmieheltä XD


Kun olin ratsastanut, vaihdettiin Jenni kyytiin. Neuvoin Jenniä jonkun verran miten Winskillä ratsastetaan, korjailin Jempan istuntaa ja annoin ihan yleispäteviä vinkkejä ratsastuksen parantamiseen. Hetken tunnustelun ja kokeilun jälkeen Jenni sai ideasta kiinni ja W liikkuikin tosi hyvännäköisesti. Kun hevon ratsastettavuus parani, pääsi Jenni istumaan paremmin satulaan ja poni liikkui jälleen asteen paremmin. Hyvien pätkien jälkeen lopeteltiin ja loppukäyntien kautta talliin.


Winskin ollessa valmis takaisin tarhaan, tehtiin taas porukassa tallihommat ennen Sipun ja Kallen liikutusta. Zippe pääsi kävelemään maasta käsin Jennin kanssa ja Kallella oli luvassa juoksutuspäivä. Kalevi oli tosi virkeellä tuulella eikä millään olisi malttanut mennä rauhassa narun päässä.. :D Se halusi kiihdyttää vauhtia koko ajan ja juoksi vaan tukka putkella koko juoksutuksen ajan. Molempien ponien ollessa valmiit ne saivat jäädä jo sisälle odottamaan iltatallin tekijää meidän lähtiessä kotiin. 

Oltiin sovittu jo aiemmin Emmin kanssa, että tiistaina kuvataan meidän eka yhteinen videopostaus. Näin tehtiin ja maanantaina Emmi tuli meille siis yöksi kun aamulla oli jälleen aikainen herätys aamutalliin. Ilta meni oikein rattoisasti ikivanhoja kuvia selaillessa ja aivan liian myöhään päädyttiin nukkumaan. Aamulla herätyskello herätti seiskalta ja kahdeksaksi lähdettiin siis tekemään aamutalli.

Enemmän päivän kulumisesta saatte selville hieman myöhemmin julkaistavasta videopostauksesta (joka koitetaan saada mahd. pian kasattua ja julkaistavaksi!!). Kuitenkin haluan kertoilla jo vähän heppailuista enemmän sanallisesti sekä tietty kera kuvien! Ensimmäisenä suunnattiin siis maneesille Winskin kanssa. Ratsastettiin poni jälleen Jennin kanssa puoliksi ja mä tein taas vähän alkuverkkaa ennen Jennin kiipeämistä kyytiin. Jennille ja Winssille tein erilaisia puomiharjoituksia ja ne meni tosi hyvin kun Jenni muisti vaan ratsastaa! :) Hyvä te!


Lopuksi mä menin sitten kevyesti sileellä vähän eteen alas ja ravailin hetken kootummin. Winski oli tosi kiva, en tajua miten se on ollut jo monta päivää niin hyvä että en keksi mitään miten olisin voinut enää parantaa! :D Oli niin kiva päästä maneesissa kunnolla ratsastamaan pelkäämättä liukasta pohjaa tai muutakaan epätasaisuutta. Enemmän tuosta ratsastuksestakin selviää sitten videolla.

Winskin jälkeen oli Kallen vuoro, jonka kanssa menin kevyesti sileää kentällä. Alkuun käytiin maastossa kävelemässä Zipen kanssa ja sitten mentiin kentälle. En tehnyt mitään erikoista, lähinnä vaan siirtymisiä, suunnanvaihdoksia, voltteja ja joitakin pohkeenväistöharjoituksia. Kalle tuntui oikein kivalta, ainoastaan oikealle kääntymisissä se meinasi vähän kysellä onko pakko ja koitti punkea ulkopohjetta vasten. Loppua kohden sekin parani tosi hyvin ja saatiin taas parempia pätkiä! On se vaan hieno <3


Jo tässä vaiheessa päivää oli tosi iloinen mieli, kun molemmat ensimmäiset ratsastettavat olivat toimineet täysin moitteettomasti. Jatkettiin matkaa vielä Iitun tallille, jossa viimeistä kertaa tällä viikolla ratsastettiin Iitu Emmin kanssa puoliksi. Tällä kerralla suunnistettiin läheiselle pellolle ilman satulaa, mikä olikin todella hyvä ratkaisu! Iitu oli alusta asti heti kun Emmin jälkeen selkään kiipesin tosi kivantuntuinen ja liikkui tosi kivasti eteenpäin. Sen ratsastettavuus vaan parani kerta kerralta, ja nyt se oli ehdottomasti parhaimman tuntuinen mitä se on koskaan mun alla ollut! 


HUHHUH, olikohan täällä ketään kuka jaksoi edes selata tänne asti? :D Kuvia tuli aivan tuhoton määrä, mutta ei anneta haitata! Koitin kaikin keinoin lyhentää tätä postausta sen minkä kykenin mutta silti se venyi vaan venymistään.. Tosiaan tiistain videopostauksessa sitten tarkemmin tuosta päivästä, mutta se tulee varmaankin ensi viikon alkuun mennessä.

Huomenna saattekin kuulla lisää tästä päivästä kun käytiin W:n kanssa taas maneesilla ja Kallella oli juoksutuspäivä. Huomenna meen taas ratsastamaan Laten joten sekin pääsee siihen samaan syssyyn sitten! Huomisaamuna meen käymään tallilla hoitamassa Kalevin ja meinattiin käydä köpöttelemässä ponin vapaapäivän kunniaksi ilman satulaa! Lauantaina hevo pääsee sitten irtohyppäämään mikäli kentän kunto näin sallii ja sunnuntaina sitten suunnataan taas maneesille. Kiva viikonloppu tulossa siis! 

Mutta nyt nukkumaan. Kertokaas toki onko tämmöset liian raskaita ja pitkiä luettavaksi vai uskaltaako jatkossa enää kirjoitella monen päivän kuulumisia samaan syssyyn?

18 kommenttia

 1. tosi kiva postaus. mikä on kallen oikea nimi? :) sä oot tosi hyvä ratsastamaan!

  VastaaPoista
 2. Ihania kuvia! :)

  http://tiiajamaistro.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 3. Mä ainakin jaksoin lukea ihan mielellään! Mitään muuta kritiikkiä en anna, kuin sen, että koita vältellä samojen sanojen toistamista. Parissa kohtaa tuli samaa sanaa peräkkäisissä lauseissa ihan urakalla :D Mutta muuten siis hyvää tekstiä ja jaksoi lukea ihan helposti! Ootan innolla videopostausta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, hyvä! :) Hahah joo, toi on mulla aina se pahin virhe kun huomaan vasta jälkeen päin että huups miten paljon toistoa.. :D Mutta yritetääs siihen kiinnittää jatkossa enemmän huomiota!

   Poista
 4. Mun mielestä oli kiva postaus ja kyllä mä ainakin jaksoin lukea ihan hyvin kokonaan! :) ja kivoja kuvia taas!

  VastaaPoista
 5. Itse ainakin luin sanasta sanaan. Winnie on nyt näyttänyt tännekkin ihan mielettömän hyvältä ja terhakkaaltakin. Ja Kallesta ei melkeen voi uskoa miten nätissä ja tasaisessa muodossa se kulkee jo vailla tuli ihan vasta :o
  Hienoa työtä teiltä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi jee, aivan tosi kiva kommentti! :)

   Ja jep, Winssi on ollut tosi hyvä nyt ratsastaa pitkään, sen kanssa on löytynyt semmonen "kultainen keskitie" ja joka kerta rullaa aina hurjan hyvin. Ja voi älä muuta sano, ei todellakaan uskoisi Kallea siksi samaksi hepaksi mikä tuli vajaa kuusi viikkoa sitten! Se yllättää joka kerta aina vaan edelleen.

   Ja kiitti, tästä on tosi hyvä jatkaa! :)

   Poista
 6. Vitsit tuo Kalle näyttää jo tosi kivan näköiseltä, hyvä siitä tulee! :) Ja tuntuu kun nyt vasta Kalle on hoksannut tuon oikeinpäinkulkemisen ihan tuosta vaan !

  VastaaPoista
 7. onko winski ja kalle jossain muulla tallilla vai miksi kenttä näytti jotenkin erillaiselta?:) Kyllä huomaa Kallessa jo kehitystä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samalla tallilla ovat kuin aina ennenkin, nyt Emmi kuvasi vaan kentän toisessa päässä niin näyttää erilaiselta :) ja jep, niin siinä alkaa jo huomata!

   Poista
 8. Hyvin jaksoi lukee. Kivoja nää pidemmät postaukset aina välillä. Hienosti meette jo kallen kanssa! Ja onko nuo keltaiset hanskat hyvät ratsastaessa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä juttu ja kiitti! :) ja on ne, mun mielestä ainakin pitää tosi hyvin ja on just sopivan lämpimät eikä semmoset kauheen kömpelöt käsissä!

   Poista
 9. Kallesta tulee ihan mahtavan näkönen kunhan se saa vähän massaa ja pyöreyttä tonne peräänsä ;)

  VastaaPoista