sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Mitä maksaa itsehoitotallissa asuminen?

Mulla on käynyt erittäin hyvä onni tallipaikan suhteen, sillä Kalle saa asua pienessä viiden hevosen itsehoitotallissa. Tallissamme on viisi karsinapaikkaa + yksi ponikarsina, joka ei ole käytössä vaan toimii rehukarsinana. Meitä on neljä hevosenomistajaa ja itsehoitotallin ideana on siis tehdä kaikki hevosen tallihommat omistajan toimesta. Meillä on aamu- ja iltatallit jaettu tasan kaikkien kesken niin, että jokaiselle tulee joka toisella viikolla kolme vuoroa ja joka toisella neljä. Heinät, väkirehut, kuivikkeet ja kaikki muu on myös jokaisen hommattavissa hevoselleen, sekä tietenkin päivittäin karsinan siivous ja ruokien laittaminen valmiiksi tallivuoron tekijää varten. 

Myös tarhojen kunnossapito kuuluu omistajille. Tai no, Kalle on ainakin kovapoika auttamaan tuossa siivoomisessa..

Tän postauksen ideana on pohtia kuinka paljon tämä lysti sitten maksaa. Meillä ei ole maneesia, mutta kentän käyttö ja vesi kuuluu tallipaikan hintaan. Laskin joulukuussa koko kuukauden kaikki menot mitä hevoseen ja sen elämiseen kului ja niiden pohjalta teinkin pientä laskelmaa kuukauden kuluista. Täälläpäin maneesitallissa, täysihoidossa maksaa tallipaikka kuussa n. 450-550e all inclusive. 

Kiinteät kulut: 

- Karsinavuokra + 3kk sähkömaksut: 108,20 €. Sähkölaskut maksetaan joka vuosi neljässä osassa ja joulukuussa maksettavaksi tuli syys-, loka- ja marraskuun sähkönkäyttö. Karsinavuokraan siis sisältyy tallipaikka, kentän vapaa käyttäminen sekä vesi. Varusteet:

Varustepaketti: 25. Ostin Fb:n heppatarvikekirppikseltä tämmösen tavarapaketin joka sisälsi mm. kuusi satulahuopaa, suojat, suitset, jalustimet ja kuolaimet. Sille ei jäänyt posteineen paljoa hintaa ja koskaan ei huopia voi olla liikaa!
Lapasuojus: 15. Kallen villaloimi oli hangannut lavoille hiertymät, joten ostin myöskin fb:n kirppikseltä sille sopivan lapasuojuksen. 

Ruuat: 

- Mineral+ -säkki: 25
- Greenline -säkki: 19.30
- Säilöpaali: 37. Heinää syötetään Elinan kanssa samasta paalista, joten mulle jää maksettavaksi aina joka kolmas säilöpaali ja yleensä maksan aina yhden kuussa. 
- 2x kuivaheinäpaali: 30€ / kpl. Säilön lisäksi K syö myös kuivaa heinää mahan hyvinvoinnin takia ja yleensä ostan aina kaksi isoa kuivapaalia kerralla.Muut kulut: 

- 4 x maneesivuokra: 10€ / kerta. Talviaikaan käydään yleensä maneesilla kerran viikkoon, jotta päästään kunnolla hommiin. Meidän kotimaneesin kertavuokra on 10e joten kuussa menee noin 40e siellä käymiseen. 
- Talikko: 14. Mun aiempi talikko oli hajonnut jo varmaan kuukautta aiemmin ja vasta joulukuussa sain ostettua uuden.. Jos tää kestäis vähän pidempään kuin aiempi, joka hajosi kolmessa viikossa. 
- Satulansovitus: 30. Satulansovittaja kävi meillä kuun lopussa ja löydettiin uusi penkki! Satulaa en kuitenkaan maksanut kuin vasta tässä kuussa, joten sitä ei joulukuun kuluihin oteta laskuun.

YHTEENSÄ : 343,50 €

Joulukuun heppakustannusten yhteissummaksi tuli siis vähän vajaa 350 euroa, jolla ei asuttaisi edes kuukautta täysihoidossa. Mukaan on laskettu myös varustehankinnat, joten voisin sanoa että meidän on kannattavaa asua itsehoitotallissa. Tietenkin tää on vaan suuntaa antava laskelma, sillä esim. tässä kuussa oli kengitys ja satulanmaksu, muttei tarvinnut ostaa kuivaa heinää eikä väkirehuja. Kulut on aika juoksevia, mutta oonkin arvioinut tässä vuoden aikana, että keskivertaisesti kuussa menee noin 200-350e. 

Miten teidän hepat asuu ja millaisia summia teillä menee kuussa tähän harrastamiseen? :)

44 kommenttia

 1. Mä maksan 420e/kk tallipaikkaa maneesillisella ratsastuskoululla. Tallipaikkaan kuuluu tallin puolesta tietty ratsastusalueiden vapaa käyttö ratsastustunnit tietty huomioon ottaen, heinä, kaura & kivennäinen sekä kuivikkeet, mutta karsina siivottava itse. Mun yp hevosen omistaja (& mun valmentaja siis samalla) ostaa hevoselle rehut (ei syö kauraa) ja sit mulle jää tallipaikan lisäksi vaan kengitysmaksut. + tietty kaikki satunnaiset shoppailut, oon hirveen hyvä käyttää rahaa heräteostoksiin... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa ihan semmoselta minne voisin itsekin viedä, on suht halpa maneesitalliks :) Kiva kuulla!

   Poista
 2. Mielen kiintoista lukea mitä itsehoitotalli kustantaa. Tokihan se rahallisesti halvemmaksi tulee, mutta toisaalta joudut itse tekemään/olemaan vastuussa enemmän. Minua monesti ihmetyttää se, että tallipaikkoja vertailtaessa, vertailun kohteena on vain hinta, eikä ollenkaan vertailla/katsota sitä, mitä se pitää sisällään. Jos on aikaa, halua ja ennen kaikkea osaamista, niin itsehoitotalli on hyvä vaihtoehto. Pääsee paremmin näkemään miten se oma kopukka oikeasti elää ja käyttäytyy =) Se vielä kiinnostaisi, että miten teillä menee tallin, tarhojen, kentän ym. tilojen kunnossapito ja kunnostaminen/uusiminen? Sisältyvätkö ne karsinavuokraan vai maksatteko erikseen? Ja teettekö itse vai tallin/tilan omistaja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ehdottomasti, halpaa mutta hommaa saa tehdä. Mä oon jopa niin kiintynyt tekemään ite paljon, joten en varmaan edes osaisi olla täyshoitotallissa.. Juurikin tuon takia, kaikki pienet muutokset huomaa jo heti karsinaa siivotessa, tietää tasantarkalleen mitä hevosella on päällä, paljonko se syö ja mitä se syö.

   Talli. tarhat ja kenttä pidetään siisteinä eli lannat siivotaan kentältä ja tarhoista itse ja karsinan seinien pesu on omistajien tehtävä. Kenttä ja tallinpiha aurataan talvisin paikan omistajan toimesta ja kesäisin kentän lanaus kuuluu myös hänelle. Myös kaikki pienet korjaustyöt yms. kunnostamiset tekee tallinomistaja ja se kuuluu tuohon karsinavuokraan :)

   Poista
 3. Meillä asuu kaksi ponia ja hevonen kotona ja yksi hevonen täysihoitotallilla muualla. En edes uskalla laskea paljon noihin kaikkiin kuukaudessa menee. Varsinkin, kun nyt on ollut aika paljon varustehankintojakin. :D

  VastaaPoista
 4. Täysihoitotalli, ei maneesia, 380€. Maneesimaksuja n.50€/kk talvikausi. Kengitys jos jakaa kuukaudelle niin noin 50€. Lisärehut- ja vitamiinit n.30€. Tarvikkeisiin menee vaihtelevasti, hankala laskea. Valmennukset ehkä 50-100€/kk. Lisäksi mahdolliset kilpailut yms. Eli noin 600-800€ keskiverroin ehkä.

  VastaaPoista
 5. Sä pääsetkin halvalla :) Kun ottaa oikeasti huomioon kaikki varustemaksut ja muut. Mutta tosiasia on että kaikki ei pystyisi tuohon itsehoitotalliin. Mutta teidän tallissa on onneksi niin vähän hevosia, että ei kai tallien teossa menekään niin paljoa aikaa. Mutta hyvän diilin oot kyllä saanut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää onkin ainut mahdollinen diili pitää hevosta, ei mulla muuten oliskaan varaa.. Ja oon samaa mieltä että hommia kyllä saa tehdä ja tuo on ihan eritavalla sitovaa hommaa kuin täyshoidossa. 5 heppaa on kyllä just eikä melkein sopiva määrä, ei mee tosiaan kauaa tallivuoroissa :)

   Poista
 6. Kuulostaa aika kohtuullisilta kustannuksilta. Mulla 2sh ja 2ponia omassa tallissa, olen laskenut että suokkeihin menee rahaa noin 200euroa kuukaudessa, toiseen hieman enemmän. Poneihin menee noin 100euroa kuussa. Tähän olen laskenut vain kuivikkeen, heinän, sähkön, veden ym. kiinteät kustannukset, siinä ei ole muita ruokia kuin heinä + kaura + kivennäinen + suolakivi. Tämän lisäksi tulee muut rehut (pellava,melassileike, greenline ym.) sekä tarvike- ja varustehankinnat, eläinlääkäri-, kuljetus- ja kisakulut ym..

  VastaaPoista
 7. Mulla on kaksi isoa, yksi poni.

  Heinät 0e/kk, sillä heinät tehtiin itse ja riittävät laidunkauteen saakka.
  Vesi 0e/kk - vesi tulee kaivosta, mutta sähköpumppu sen nostaa.
  Sähköä on vaikea arvioida, mutta uskoisin jäävän ihan pariin kymppiin kuussa.
  Rehusäkit yhteensä 50-60e/kk.
  Kengitykset olleet 0e/kk, kun kengättöämiä kaikki. Normaalisti kengitys 7vko:n välein 80e/kaksi hevosta.
  Varustehankinnat viimeiseltä 3kk:lta n.100e.

  Vertaukseksi:
  yhden hepan ollessa maneesitallilla Savonlinnassa 400e/kk (täyshoito) + rehusäkki 30e/kk + kengitys 80e/kerta ja kahdesti kengitettiin. Tietenkin matkakulut, n. 15e/yksi reissu ja viikottain ajettiin noin. viidesti..

  Ja sitten omahoitotallilla mentiin tuplasti ja rajusti tappiolla ja köyhäksi, että hävettää edes kertoa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ohhoh, sä pääset kyllä harrastamaan tosi edullisesti! Työtähän se teettää, mutta on varmasti sen arvosta :)

   Poista
 8. Asun sun lähettyvillä ja mulla menee hevoseen n. 300€ kuukaudessa. Heppa on täysihoidossa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ohhoh, sä pääset kyllä kans halvalla etenkin kun on täyshoito! Pakko ihan udella että missä tässä lähellä on noin halpa täyshoitopaikka? :D

   Poista
  2. Minulla oli Juvalla oma heppa ja kustanti täysihoidolla tuon 300e :)

   Poista
  3. Niin aivan, mä jo aattelin että täällä Varkaudessa olis joku tommonen paikka :D

   Poista
 9. Mun heppa asuu Itä-Suomessa maneesittomalla Täysihoitotallilla, ja vuokraan menee 200e kuussa, kun puolivuokraaja maksaa puolet. Maneesilla ei tarvitse ravata, sillä kenttää huolletaan niin hyvin, että tänä talvenakin muistan vain pari päivää etteikö olisi voinut käyntiä kovempaa mennä :) kengitys väliajoin 90-130e kengityksestä riippuen. Sekä rehut ja varusteet.
  Oli mielenkiintoista lukea itsehoitotallista, halvemmaksihan se tulisi, mutta teettäisi enemmän työtä itselle.. sitten olisi varmaan varaa pitää hevosta myös ilman vuokraajaa. Toisaalta täälläpäin ei ole tuollaisia edes tarjolla ja en joka päivä tallille ehtisi heppaa ja tallia hoitamaan :) Ja kallista hevosenpito on aina, rahan saa sitten kulumaan vaikka mihin muuhun hevosiin liittyvään jos ei itse tallipaikkaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla sinunkin kuluista! :)

   Niimpä, "ilmaiseksi" ei itsehoitotallillakaan asuta sillä työtä riittää ja aikaa on pakko olla tallilla käymiseen. Oot kyllä niin oikeessa, ei tästä halpaa harrastusta saa tekemälläkään :D

   Poista
 10. 440+350 tallivuokriin, molemmat hepat maneesitalleilla, toisen tallissa koppi siivotaan ite, toinen täyshoito mutta ruuat teen ite. Valmennuksiin kuussa noin 300e (estevalkat 2x 25, kouluvalkka toisella paikkakunnalla 2x 55 + viikonlopun tallivuokra + bensakulut kuljetukseen) varustehankintoihin tulee vuodessa 50e per kk kun tasaisesti jakaa. Puhumattakaan kisareissuista. Halvat huvit :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Halvat on huvit tosissaan! Mutta mitäpä sitä ei maksaisi sen eteen että on hupia.. Kiva kuulla! :)

   Poista
 11. Täysihoito (sisältää: maneesin jonne pääsee yksin milloin vain, koska muita ratsastettavia ratsuja ei ole ja tunteja on kaksi kertaa viikossa, ruuat ja heinät (niin paljon saa syöttää kun tarvitsee), vedet ja sähkö tietenkin, aamusta iltaan tarhaus, valaistu kenttä, mahdollisuus laitumeen vuoden ympäri) 450€, tallin oman kaupan myytävistä -45% alennusta ja samoin kengittäjästä joka on aina tallilla. Eli tuo ei ole ehkä niin paha, kun voisi... Tuli tosin laskettua, että viimeisen puolen vuoden aikana on tullut osteltua varusteita 5000€ edestä (siis. Prestigen satulan, hyviä loimia, suitset ja muita perus juttuja). :DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sun diili kuulostaa kans tosi hyvältä, ei olis paha rasti maksaa noin toimivankuuloisesta paikasta! :)

   Poista
  2. Ja täysihoitoon kuuluu vielä loimien yms pesula ja hevosen pesu. :D

   Poista
  3. Ja tunnit 8€/kpl (2-5 ratsukkoa) ja yksityis 12€/kpl...

   Poista
 12. Apua, melkein tuli itku ku rupesin meidän kustannuksia laskemaan... :D Kuussa menee kevyesti yli tonni jo kun laskee vuokran, valmennukset ja rehut... Lisäks vielä kaikki muu, bensaankin uppoaa varmaan 100-200 €... Mieluusti voisin Nuutin jollekin hyvin toimivalle itsehoitotallille vaihtaa, mutta toisaalta tähän elämäntilanteeseen täysihoito on ihan ok. Ja on meidän talli kuitenkin näistä "huippupuitteet" omaavista varmaan pääkaupunkiseudun edullisimmasta päästä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, ei oo halpaa lystiä! :D

   Teillä on kyllä kivat puitteet, varmasti ei mee hukkaan kun saa harrastaa oikeesti hyvissä tiloissa :)

   Poista
 13. En oo koskaan laskenu paljonko kaikkineen menee rahaa kuussa. Mutta nyt menee itsehoitotallissa n 245euroa tallivuokraan. Mukaan oon laskenu sähkön, heinän, ruuat jotka hommataan itse. Poneja kaksi, ja tämä on yhteensä. Hoidan ponit itse 2-4 krt pvässä kun tallissa vain kaksi karsinaa :)

  VastaaPoista
 14. 300 € täysihoito paikka :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei pahanhintanen täysihoito, vaikken tiedäkään mitä pitää sisällään :)

   Poista
 15. Täytyy vielä lisätä että varusteita tulee ostettua kuukausittain. Ja viimeisen vuoden aikana tullut käytettyä eläinlääkäriä/klinikalla monen tonnin edestä. Huonoa tuuria, tälläkin hetkellä toinen karsinalevossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, se on kyllä aina niin ikävää.. :( Niihinkin vaan pitää varautua kun koskaan et tiedä mitä sattuu.

   Poista
 16. Minulla oli hevonen kolme vuotta itsehoitotallilla ja pidin kirjanpitoa kuluista tuosta ajasta. Meillä ei maksettu karsinamaksua, vaan pelkät aluset, heinät, ruuat ja tietenkin varusteet. Jos jotain meni tallissa rikki, korjattiin omaan piikkiin mutta kun talli oli hyvä, ei juuri koskaan tapahtunut mitään jonka korjaus olisi maksanut vitosta enemmän.

  Mutta aluset, heinät, muut ruuat, kengitykset (kengässä koko ajan), loimet, muut varusteet ja yksi parin sadan euron satula kolmen vuoden aikana tuli maksamaan keskimäärin 281e/kk. Lisäksi maksoin ratsastustunneista/valmennuksista, eli ne eivät kuulu tähän summaan.

  Tallivuorot jaettiin ja kaikki oman hevsen hoitotyöt tehtiin itse. Aamutallilainen siis loimitti, antoi ämpäristä valmiiksi tehdyn ruuan, kantoi ikeakassiin valmiiksi laitetut heinät ulos, vei hevosen ulos ja talvella juotti lämpimällä vedellä. Iltatallilainen otti hevoset sisään, riisui loimet ja antoi karsinaan ruuat ja heinät. Vesi tuli automaateista. Päivätallilainen heitti päiväheinät tarhoihin ja talvella juotti lämpimällä vedellä.

  Omistaja siis siivosi karsinan, punnitsi heinät valmiiksi ikeakasseihin ja mittasi ruuat valmiiksi merkittyihin ämpäreihin. Tarhat siivottiin keväisin porukalla talven jäljiltä ja sitten pitkin syksyä ja talvea jokainen oman hevosensa tarhaa, mutta kun kelit huonot, niin ei lilluun tarvinnut kottikärryillä mennä putsaamaan vaan antaa olla. Tarhat raavittiin siis ihan traktorilla puhtaaksi pinnasta.

  Tämä Uudellamaalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika samalta kuulostaa kun meillä, paitsi meillä ei oo päivätallin tekijää ja siivotaan ite karsinat. Kiva kuulla muittenkin kokemuksia itsehoitotallista, mukava kun kommentoit! :)

   Poista
 17. Yleensä kun ihmiset laskee kustannuksia hevosilleen, juurikin omalla tallilla, niin unohdetaan rehujen hinnat (siis juurikin heinät). Ne maksaa vaikkakin ne tehdään itse. Ei heinäntuottajan hintakaan ole tuulesta temmattu, on polttoainekulut, palkkakustannukset, materiaalit jne jotka määräävät paalin hinnan. :)

  Mulla oli aikoinaan hevonen maalaistallilla, ei maneesia: 270€/kk siihen lisäksi kengitys kerran kuussa 80€, joten johan tuossa tuli. Tietty vakuutukset yms. Samainen hevonen oli myös toisella paikkakunnalla, ei sielläkään maneesia ja myös täyshoito 320€/kk, mutta silloin saimme käyttää tallin omistajien maneesia (matkaa 30km) niin paljon kuin halusimme. Tosin siinä lisäsi kustannuksia bensa, koska pahimmilla keleillä ajettiin 6krt/vk maneesille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä hyvä diili, että saa vapaasti käyttää maneesia vaikkei oliskaan ihan vieressä. Toki bensat maksaa, muttei tuu sitä vuokraa enää siihen päälle ja pääsee halvemmalla :) Kiva kuulla sun kustannuksista!

   Poista
 18. Oma heppani on myös itsehoitotalissa ja aika samalla systeemillä mennään kun tekin...heinistä maksetaan kyllä joka kerta kuussa. ja hinta on aikalailla samaa :)

  VastaaPoista
 19. Me ei makseta tallivuokrasta mitään ja vaan korvataan tarhan siivouksella ja muilla tallitöillä sekä maksetaan heinästä ja rehuista jos tallinomistaja pyytää. Ponini asuu pihatossa jossa on varakarsinoita :) Olisi kivaa jos tekisit varustepostauksen Kallen varusteista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, hyvältä diililtä kuulostaa :) Itseasiassa varustepostaus on ollut jo jonkun aikaa kehitteillä, saisin vaan aikaa kuvata ja editoida..

   Poista
 20. Meillä itellä on heppa 5 hevosen yksityistallissa. Hintaa tulee kuussa 250 e, ja karsina pitää siivota viikossa 5 kertaa ja aamutallivuoro on joka lauantai. Siihen lisäksi mulla ei kuukaudessa hepalle tuu oikeestaan mitään muita kuluja, heppa on ilman kenkiä ja itse sen vuolen, tosin ammattilainen aina kattoo kaviot joka 2/3 kk ja se maksaa 20 e, ja ihan sen takia että kattoo että kaviot on oikein vuoltu. Tallipaikkaan sisältyy kaikki rehut, suolakivet yms, sekä kentän käyttö. Ainoat kulut mitä voi tulla on maneesista 7 e maksua jos käy maneesilla, mutta meillä kenttä pidetään niin hyvässä kunnossa että maneesille ei ole tarvetta oikeastaan koskaan. Niin ja tietysti valmennuksiin/tunteihin menee rahaa, 20 e tunti mutta käydään sellasissa niin epämääräisesti että kuukaudessa vaikea laskea niitä kuluihin, kun joinakin kuukausina käydään useasti ja joinakin kuukausina ei välttämättä mennä ollenkaan.. Ja sit tietty jos pitää varusteita hankkia. Ainoastaan öljy ostetaan joka kk uus kun loppuu, ja sit biotiniä syötetään pitämään karva, kaviot ja hilseily kurissa. Tuo purkkikin maksaa sen 15 e ja kestää helposti pari vuotta.. :) Me päästään siis täällä Oulun suunnalla ihan tosi halvalla, mitä kun vertaa pääkaupunkiseudulle. Täältä tosin löytyy ihan 150 e tallipaikkojakin, ne vaan kaikki on täynnä! :D

  VastaaPoista