sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Mitäs tänä vuonna?

Nyt olisi aika hyvä kohta pohtia ja kirjotella ylös vuoden 2015 tavoitteita Kallen kanssa. Viime vuosi menikin lähes kokonaan vaan toisiimme tutustuen ja opetellessa koko ajan uusia asioita. Tämän vuoden voisikin käyttää viime vuonna opitun kertaamiseen ja parantamiseen. En halua asettaa rimoja liian korkeiksi ja osaan varautua takapakkeihin, kuten syksyn takapakkiin estetreeneissä. Joten mitään kummempia ei ole tältäkään vuodelta odotettavissa, pääasia tulee aina olemaan että treenit on monipuolisia ja kivoja sekä mulle että Kallelle!


Eniten kuluvalta vuodelta odotan sileätreenejä ja -valmennuksia. Meillä on vielä niin paljon annettavaa koulupuolella ja en millään malta oottaa että päästään starttaamaan koulukisoissa! Joten ahkeraa treeniä on tiedossa. Ensimmäisenä mieleen tulee harjoitella ahkerasti ihan perusasioita, kuten siirtymisiä, peruutuksia ja väistöjä entistä paremmiksi ja sujuvimmiksi. Siirtymisissä K jää helposti liian hitaaksi eikä tee siirtymistä oikealla hetkellä. Tämä vaatii ahkeraa harjoittelua ja takaosan aktivoimista, että siirtymiset ylöspäin tulee kunnolla takaa. Peruutuksista pitäisi saada terävämpiä ja väistöihin kaivataan myös aktiivisuutta.

Toinen juttu on edellistäkin tärkeämpi, että Kalle liikkuisi koko kropan läpi koko treenin. Nyt se jää helposti vähän makaamaan mun kädelle valuen kuolaimen taakse ja etupainoiseksi, kun nimenomaan mun pitäis saada ratsastettua se kunnolla takajalkojen päälle ja nenä eteen niska alhaalla. Yksi yhtä tärkeä parannuskohde on mun oma istunta, joka on taas alkanut ehkä hieman rapistumaan.... Pitäis vaan osata keskittyä omaan itteenikin välillä. 


Olisi kiva päästä myös treenaamaan enemmän keskiaskellajeja, laukanvaihtoja ja niitä laukkaväistöjä. Keskiakellajit on oikeastaan jätetty vielä kokonaan ihan ajatuksentasolle, sillä en oo niitä juuri ollenkaan harjotellut Kallen kanssa. Laukanvaihdot on tällä hetkellä siinä tilanteessa, että suurimman osan K vaihtaa puhtaasti taka - ja etuosan samaan aikaan, mutta takaosa vaihtaa hienosti pienen pukin kautta.. Joskus takaosa jää vähän jälkeen ja tulee ristilaukan kautta oikeaksi, mutta idea on jo Kallelle selkeä. Laukkaväistöjä ollaan kokeiltu vasta pari kertaa maastossa, joten kohtapuoliin pitäisi alkaa ottamaan ne myös koulutreeniin mukaan!


Jos sileäpuolella keskitytään enemmän tarkkuuteen ja hiomiseen, on estepuolella taas suunnitelmat melkoisen avoinna. Viimeisimmän hyppykerran perusteella oon kyllä oikein hyvillä mielin oottamassa tätä vuotta myös estepuolella. Jos kaikki nuo estepuolen ongelmat olisivatkin johtuneet huonosta satulasta, päästäisiin taas piakkoin kunnon estetreeniin takaisin. Toki, hiljaa ja vähitellen pitää aloittaa ja katsoa miten poni suhtautuu taas hyppäämiseen säännöllisesti ja kuinka alkaa sujumaan. Mitään korkeustavoitteta en halua alkaa edes miettimään, sitäkin tärkeämpää on että heppa tekee hommaa mielellään ja mä koitan keskittyä pysymään menossa mukana mahdollisimman vähän häiriten.

Jos jotain kisatilanteesta pitäisi sanoa, niin sen verran tiedän että kaikki on Herran huomassa. En voi tietää miten harkka- / seurakisoja järkätään tuossa Kimmolla, ja muualle lähtiessä tarvitaan kaveria traikkuun. Siksi on aika turha tässä vaiheessa suunnitella yhtään pidemmälle kun tilanne voi muuttua miten vaan. Voihan ollakin että kesän tullessa päästään taas harjottelee traikussa oloa ja K oppii matkustamaan yksinkin, jolloin kisaaminenkin luonnollisesti tulee olemaan helpompaa. Sen näkee ajan kanssa.


Viime vuoden tapaan maastoilu, lomailu ja irtojuoksutus tulevat olemaan tärkeissä rooleissa myös vuonna 2015. Kalle tarvitsee tosi monipuolista liikuntaa pysyäkseen pirteenä ja iloisena, sille ei tosiaan käy pelkästään maneesissa tai kentällä treenaaminen. Sen kanssa on kiva maastoilla pitkiä ja lyhyitä lenkkejä ihan vaan kahdestaan tai sitten kaverin kanssa. Kalle tykkää juosta irtona kentällä ja sitä se saakin tehdä kerran viikkoon. Myös irtohypytys tulee toivon ja mahdollisuuksien mukaan olemaan osa treenejä mahdollisimman usein. Uusia treenimuotojakin me ollaan keksitty, mm. ohjasajo ja myöhemmin toivottavasti päästään kärryttelemäänkin!

Muuten me vaan pidetään hauskaa, nautitaan ja hengaillaan tänä vuonna. Olisi kiva päästä käymään Kallen kanssa jollain toisella tallilla reissussa esim. valmennuksen merkeissä tai jopa lähteä ponin kanssa leireilemään. Kuka tietää mitä keksitään, meillä on vaan taivas rajana ;)


4 kommenttia