lauantai 31. tammikuuta 2015

Viikon maneesitreenit

Tällä viikolla Kalle on päässyt kahteen kertaan treenaamaan maneesilla. Ekan kerran käytiin keskiviikkona hyppäilemässä ja Laura oli mukana kuvaamassa ja auttelemassa. Toisen kerran ruuna pääsi kunnon treeniin tänään, kun Elina ratsasti sillä mun ollessa "telakalla". Multa siis eilen poistettiin viisaudenhammas ja lääkäri kielsi parilta päivältä kaiken urheilun - myös tallihommat ja ratsastuksen. Jaksoin huilata melkein kiitettävästi nää pari päivää, mutta huomenna palaillaan takasin sorvin ääreen ja ihan kunnolla!


Keskiviikkona kävimme siis hyppelemässä ja meni vähän niin ja näin. Alkuun K oli tosi tahmee ja hidas, mutta vertyessään se sitten kävi vähän turhan reippaaksi ja vahvaksi, jolloin mistään ei meinannut tulla yhtään mitään. K olis vaan halunnut juosta täysillä esteeltä toiselle ja olla vähät välittämättä mun pidätteistä tai mistään muustakaan tekemisestä. Vaihdettiinkin vähän tehtävää ja tultiin muutamia hyppyjä apupuomien kanssa, jolloin Kallen oli vaan pakko hidastaa ja keskittyä  hyppyihin. 


Kavalettien avulla ja Lauran neuvoilla saatiin jopa hommaan jotain tolkkua ja Kalle alkoi kuuntelemaan pidätteitä. Loppuun tultiin lyhyt kolmen esteen radanpätkä, johon saatiin oikein kivoja lähestymisiä ilman apupuomejakin. Portti oli toisesta suunnasta vähän jännä, johtuen siitä kun vesimatto oli samaisen esteen alla valmennuksessa ja poniparka luuli sen olevan vieläkin siellä. Yhden kiellon jälkeen tultiin koko homma uusiksi ja vika rata olikin sen verran hyvä, että päästiin lopettelemaan hyppääminen siihen. 


Paljon jäi kyllä tuosta kerrasta parannettavaa ja korjaamista. Lopussa mentiin hetki sileetä ja koska täällä on sileevideoita pyydetty, pyysin Lauraa ottamaan pientä pätkää ravista ja laukasta. K oli jo vähän väsynyt, mutta kuitenkin liikkui tosi kivan rennosti ja rauhallisesti. Nuo sileepätkät löytyy tosta videon lopusta, esteitten jälkeen.Tänään vuorostaan ruuna pääsi Elinan kanssa tehokoulureeniin, johtuen tosiaan mun lepopäivästä. Olin kuitenkin mukana maneesilla "hepanhoitajan" roolissa, eli kuljetin ponin maneesille ja takaisin. Otin muutaman kuvasenkin siinä Elinan ratsastaessa, mutta pääasiassa keskityin kattomaan ja kuuntelemaan Elinan kommentteja.

Oli kyllä ihan arvattavissa, ettei poni oo parhaimmillaan kun viimeiseen kahteen kuukauteen koulua on väännetty ehkä sen viisi kertaa. Ei kovin korkeella odotukset, joten ei tiputtu ihan pilvilinnoista maan pinnalle. Koska kehuttavastihan ei Kalle kulkenut, kuten arvata saattaa, mutta loppua kohden parani. K sai kehuja pysähdyksistä ja peruutuksista, mutta kyljet pitäisi saada taipumaan kunnolla ja laukka toimimaan paljon paremmin. Ratsastuksen puolivälissä juoksutettiin ponia hetki irti, jotta se saisi vähän liikkua isosti ja vapaasti.


Juoksuttamisen jälkeen laukkakin näytti jo paremmalta hetken työstämisen jälkeen. Helpolla ei kuitenkaan poni eikä kuski päässyt, vaan hommia piti tehdä. Oli kuitenkin kiva nähdä, että ihan pohjamutiin ei olla (vielä) vajottu, vaan voidaan korjata tilannetta vielä tästä ylöspäin. Laukannostoihin pitää keskittyä jatkossa enemmän sekä maastossa en saa enää vaan laukata poni pitkänä kuin nälkävuosi, vaan laukassakin pitää työskennellä.

Tästä jatketaankin sitten lisäämällä maneesikertoja viikossa ainakin kahteen sekä maastossa keskitytään paljon enemmän siihen laukkaamiseen ja laukannostoihin. Lopussa Kalle ravaili jo tosi kivannäköisesti ja oli jo paljon taipuisampi kyljistään kuin alussa. Tästäkin päivästä jäi tosi paljon käteen, on aina niin antoisaa kattoa kun Elina menee Kallella ja saa siitä vielä palautetta ja parannettavaa. Tietää siis miten toimia jatkossa ja kuinka treeneissä edetään!


Nyt pitääkin jo lähtee untenmaille. Aamulla herätys 05:00 ja reippaana kuudelta tallille. Kerkeen tehdä aamutallin, tallihommat ja Kalen liikutuksen rauhassa ennen junaan hyppäämistä 08:34 ja iltapäivään asti istunkin junassa. Matkanihan vie pitkästä aikaa Laraa moikkailemaan, joten ihanaa laatuaikaa tammasen kanssa tiedossa muutama päivä! :)

15 kommenttia

 1. Miten ratsastat hevosen muotoon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muoto tulee itestään kun heppa liikkuu rennosti takaa eteen :)

   Poista
 2. Huh miten pystyt ajattelemaankaan ratsastusta viisaudenhampaan poiston jälkeen?! Mä makasin viikon puoli kuolleena poski turvoksissa ja syöden jäätelöä koska mitään muuta en kyennyt syömään:D paitsi buranaa tietenkin ja paljon..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes ootan sitä, kun viisaudenhampaani poistetaan jos sillon saa syödä luvan kanssa jäätelöä >;)

   Poista
  2. Helposti! :D Kauhee hinku oli jo kyytiin ku kahteen päivään ei oo päässy ratsastaa.. Mulla meni joo viimeks kans paljo pidempää toipua mut nyt ei oo ollu yhtään kipee, kauheen turvonnu vaa..

   ano / saa syödä, niiin paljon ku suus vaan kestää sitä kylmää :D

   Poista
 3. kiva postaus ja hienosti näytti kalle menevän :) varsinkin nuo videon lopussa olevat sileepätkät, vau!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitooos! Mustakin se näyttää noissa kivalta :)

   Poista
 4. ootko töissä tai koulussa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Töitä teen ja harjottelen koulussa MM-kisoja varten :)

   Poista
 5. Munkin hepalla on ollut laukkaongelmia. Syksyn alussa oli ongelmia nostoissa; se ei kuunnellut pohkeita ja itse olin liian hidas/sählä. No syksystä tähän päivään saakka ollaan tehty ajatuksen kanssa niitä nostoja ja ne on parantunut huimasti! Yhtenä hyvänä päivänä pystyin nostamaan jopa pysähdyksestä! :D Mutta se itse laukkaaminen on sitten jäänyt jo ihan siitä syystä, kun pohjat on välillä niin huonot ja liukkaat :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla ettei olla ainuita joilla on vaikeeta! Mutta joo, toi on kyllä tässä maneesittomuudessa huonoo kun ei vaan pysty reenaa kunnolla. Kiva että teillä on alkanut sujumaan nostot, ehkä meilläkin on toivoa! :D

   Poista
 6. Siis toi loppuvideon tuuppailupätkä, upeeta! Voit kyllä olla ylpeä sekä itsestäsi, että hevosestasi :)

  VastaaPoista
 7. Mitä tarkottaa lapakarku?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan tarkoittanet sitä, kun esim. ympyrällä ratsastaessa tai kaarteissa ulkolapa karkaa ulos jolloin hevonen ei liiku rehellisesti vaan vähänniinkuin luistelee tehtävää karkuun..?

   Poista