perjantai 19. joulukuuta 2014

Tallirutiinit

Tänään julkastiin Blogitallin viikon blogihaaste ja aattelin ekaa kertaa ottaa siihen osaa itsekin omalta osaltani! Aiheena on siis tallirutiinit ja ohjeet haasteen tekemiseen löytää tämän linkin takaa!


Kävin tänään tallilla vähän pidemmän kaavan mukaan, joten päätin sit samalla kuvailla ja vähän pohtia millaisia tallirutiineja mulle onkaan muodostunut tässä reilun vuoden aikana, kun oon joka päivä käynyt hevoseni itse hoitamassa ja huoltamassa. Pahoittelut kännykkälaatuisista kuvista, kamera unohtu kotiin!


Mun tallirutiinit riippuu tosi paljon siitä mihin aikaan käyn tallilla ja teenkö ilta- tai aamutallia. Yleensä käyn kyllä tekemässä tallihommat ja ratsastuksen eri reissulla kuin tallivuoron, joten tää on nyt tehty niillä rutiineilla mitä teen päiväkäynnillä. Yleensä siis alotan aina siivoomalla Kallen karsinan (+ jos sinä päivänä siivoon muita bokseja) jonka jälkeen tarvittaessa purutus. Purutan yleensä vaan pari kertaa viikossa, jolloin laitan kerralla pari kottarillista.


Karsinan ollessa kunnossa, laittelen aamu- ja iltaruuat valmiiksi sekä iltamössön turpoomaan. Laitan myös karsinaan vesisankon, sillä Kallen oma juomakuppi on rikki ja sillä on tällä hetkellä käytössä semmonen automaatti, josta se ei osaa / halua / uskalla juoda... :D Samalla putsaan automaatin sekä ruokakipon, joka tosin on yleensä aina niin puhtaaksi nuoltu ettei sitä tartte sen kummemmin putsailla..


Seuraavana vuorossa täyttää vesiastia ulos ja samalla joko vaihtaa vedet kokonaan tai muuten vaan siistiä astiaa. Laitan myös heinät, iltaheinät menee suoraan karsinaan ja aamuheinät jätetään heinäsaavissa käytävälle omalle paikalleen odottamaan aamutallia, jolloin ne viedään tarhaan. 


Tallihommat onkin tehty ja seuraavaksi on vuorossa ponin liikutus. Haen sen tarhasta ja laittelen käytävällä valmiiksi. Tänään mentiin maastoon, joten varustauduttiin kunnollisilla heijastimilla. Laitan Kallen aina suitsia vaille valmiiksi ja sitten käyn vaihtamassa itselleni kengät ja kypärän, kunnes palaan laittamaan suitset. Tänään tosiaan oli luvassa kevyttä maastoilua eilisen vapaan jäljiltä ja ratsastin noin puolisen tuntia. 


Liikunnan jälkeen otan ponilta varusteet heti pois ja laitan sen fleeceloimen alle kuivumaan - toki tilanteen mukaan miten hikinen / märkä heppa on. Se saa jäähdytellä tallissa loimen kanssa sen aikaa kun saan tavarat paikalleen ja paikat kuntoon. Ponin ollessa fine, harjaan suojat ja pistän ne kuivumaan. Pesen kuolaimet, pyyhin ja niputan suitset omalle paikalleen. Satula pyyhitään myös jos se on likainen, samoin vyö ja jalustimet. Sen päälle tulee satulansuojus suojaamaan lialta ja kosteudelta ja sekin menee omalle paikalleen. 


Sitten ponin puunaus! Tässä vaiheessa K on aika hyvin ehtinyt kuivahtaa, joten sen voi harjata kauttaaltaan vähän kovemmalla pölärillä. Jos taas takana on tosi rankka treeni ja heppa märkä vielä tässä vaiheessa, harjailen sen vaan magic brushilla. Harjauksen jälkeen hieron arnikaa Kallen selkään ja rankemman treenin jälkeen linimentit jalkoihin. Sitten ponny saa loimen niskaan ja on valmis lähtemään ulos!


Kun Kalle on hommansa hoitanut, se pääsee nauttimaan päiväheinät tarhaan ja viihtyy ulkona iltaan asti. Tässä vaiheessa on siis kaikki jokapäiväset pakolliset hommat tehty, enää käytävän lakaisu, tavaroitten paikalleen laitto ja paikkojen järjestely. Ennen lähtöä varmistan vielä että kaikki on tehty, kirjotan tallin vihkoon jos on jotain esim. loimen vaihtoa jne, raapustan Kallen liikutusvihkon ja varmistan että karsinan edessä on kuiva loimi seuraavaa aamua varten. 

Mun normaali tallipäivä on tännäkönen, millasia rutiineja teillä on? Mä tykkään lukea näitä kun tapoja ja rutiineja on niin paljon kun on tekijöitäkin ja varmasti kaikilla on jotain erilaista!

2 kommenttia

  1. Kylmäätkö koskaa kallen jalkoja?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rankemman estetreenin jälkeen kylmään kunnolla, mutta en kovin usein.

      Poista