sunnuntai 25. toukokuuta 2014

Pari sanaa kesän tavoitteista

Näin kesän lähestyessä oon alkanut miettimään mun ja Kallen tulevaisuuden suunnitelmia ja etenkin meidän tavoitteita. Halusinkin nyt hieman listata, mitä kaikkea olisi kiva saada kesän mittaan aikaiseksi ja sitten myöhemmin syksyllä palata lueskelemaan, miten ollaan edistytty. En tee tätä kauhean vakavamielisesti, vaan lähinnä sellaiselta fiilispohjalta pohdiskellen ja vaihtoehtoja tarkastellen.

Ensimmäisenä tietenkin tulee tavoitteena parantaa yhteistyötämme ja luottamussuhdetta. Ollaan tunnettu Kallen kanssa vasta nelisen kuukautta, joten noin lyhyessä ajassa ei vielä millään voi oppia tuntemaan toinen toistaan kunnolla. Vaikka ollaankin saavutettu jo eräänlainen luottamus toisiimme, on meillä vielä pitkä matka edessäpäin. Haluan oppia tuntemaan ruunan läpikotaisin ja niin, että huomaan samantien jos se ei ole normaali oma itsensä. Haluan, että se oppii luottamaan minuun kaikissa tilanteissa ja ettei sille tule koskaan sellaista oloa, jossa se ei voisi minuun turvautua. 


Tätä lähdemme parantamaan tekemällä erilaisia maastakäsin harjoituksia kentällä, maastakäsin lenkkeilemällä maastoreiteillä, tarhassa / laitumella / karsinassa vaan yhteistä aikaa viettämällä ja kohtaamalla yhdessä uusia asioita. Olen huomannut näiden kuukausien aikana, että ponin kanssa pitää edetä melko hitaasti ja sen omaan tahtiin. Se tarvitsee paljon erilaista aktiviteettiä ja on oikeasti tosi tyytyväinen kun pääsee puuhaamaan kaikkea erilaista monta kertaa viikossa. Kesän tavoitteena onkin harrastaa ainakin kerran viikossa maastakäsin työskentelyä sekä viikon jokaisena päivänä viettää ihania, rauhallisia rapsuttelu- / juttutuokioita ponin kanssa kahden kesken.

Luottamuksen myötä otamme treeniin myös lastauksen, joka on hieman jännittävä paikka Kallelle. Treenataan lastausta kahdestaan ja ajan kanssa ja tavoitteena on saada poni lastauksen yhteydessä niin rentoon ja rauhalliseen mielentilaan, että saan lastattua sen kokonaan itse ja myöskin otettua sen kopista pois, kaikessa rauhassa. Tämä tietysti vaatii paljon aikaa ja kärsivällisyyttä, mutta uskon sen olevan täysin mahdollista kunhan annan Kallelle aikaa ja varmuutta.

Huhtikuussa traikun lastaussillan ihmettelyä treenin jälkeen
Sitten ratsastukselliset tavoitteet tälle kesälle, niitä onkin vähän enemmän! Ensimmäisenä aletaan hiomaan laukannostoja paremmiksi ja sitä myötä otetaan treeniin mukaan vastalaukat. Vastalaukkoja ei olla vielä päästy treenaamaan, koska oma kenttämme on sen verran pieni harjoitusten aloittamiseen, että ensimmäiset treenit tulisi tehdä Kimmon tallin isommalla ulkokentällä. Muutamien onnistuneiden treenien jälkeen voidaan alkaa harjoittelemaan vastalaukkoja myös omalla kentällä ja toivon, loppusyksyyn mennessä ponin tasapaino on kehittynyt niin hyvin, että se pystyy tekemään vastalaukassa ympyröitä ja kaarteita molempiin suuntiin virheettömästi. 

Toinen tärkeä, ennen vastalaukkoja, on saada laukannostot paremmiksi, siistimmiksi sekä tarkemmiksi. Nyt ihan lyhyen ajan sisään ollaan treenattu niitä sen verran, että laukka nousee siinä pisteessä missä haluan mutta ne vaatii vielä todella paljon hiomista ja töitä. Haluan saada laukannostot niinkin helpoiksi, että pelkkä pidäte istunnalla sekä sisäistuinluun pieni tönäisy riittää. Joo, vähän on vielä matkaa siihen mutta treeniä vaan ja hyvä tulee! Kun vastalaukat, laukannostot ja etenkin tasapaino laukatessa on kondiksessa molempiin suuntiin, aletaan vasta ajattelemaan laukanvaihtoja. Ne eivät kuitenkaan ole vielä tämän kesän tavoite, joten niistä ei vielä sen enempää :)


Muita tavoitteita sileellä ratsastuksen suhteen on saada ponille takaosaan paremmin voimaa ja "potkua", jotta saadaan liike lähtemään kunnolla takaa, sekä harjoitella väistöjä paremmiksi. Samalla kun takaosaa saa paremmin aktivoitua, paranee myös ratsastettavuus edestä. Nyt se on aika ajoin hieman jähmeä ja hidas suusta ja se pitäisi saada hieman kevyemmäksi ja tasaisemmalle tuntumalle ilman vastusteluita. Uskon että kun takaosa vahvistuu, on myös etuosaa helpompi ratsastaa ja säädellä. Väistöt alkaa olla jo hyvin aluillaan ja niitä harjoitellaan koko ajan lisää ja lisää ja ne paraneekin koko ajan. Kun nämä asiat + hevosen rento mielentila on kunnossa, ollaan jo aika hyvin kartalla perusasioissa. 


Esteillä mulla ei ole oikeastaan sen kummempia tavoitteita, lähinnä hypätään vaan molempien iloksi ja mielenvirkistykseksi. Laukan parantuessa sileällä, paranee myös estelaukka ja säädeltävyys. Kun laukka on vahvempaa ja Kallelle helpompaa, on minun helpompi säädellä laukan tahtia sekä askeleen pituutta, jolloin hyppääminenkin tulee helpommaksi molemmille. Esteillä tarvitaankin varmasti paljon valmennusta kuskin koulupainotteisuuden vuoksi, mutta se ei onneksi tule olemaan ongelma. Pikkuhiljaa edetään, mutta esteiden korkeus pidetään hyvin matalana kunnes saadaan sekä ratsastajalle että ratsulle kunnolla varmuutta ja rutiinia. 


Loppuun vielä muutama ajatus kilpakentille lähtemisestä. Nämä kaikki edellä mainitut asiat vaikuttavat meidän mahdollisesti alkavaan kilpauraan ja sitä varten näitä tullaankin erittäin ahkerasti kesän mittaa treenaamaan. Olen suunnitellut mahdollisia ensimmäisiä kilpailuja syksylle, sikäli mikäli Kimmolla järjestetään seura- / harjotuskilpailut. Jos kyseisiä kisoja ei olekaan tulossa, niin sitten pitääkin miettiä asiat uudelleen ja katsella millaiseen ratkaisuun päädytään. Onneksi ei ole kuitenkaan mikään kiire, nyt me vaan nautitaan toisistamme ja opetellaan pikkuhiljaa - kyllä me vielä kisakentille keretään! :)


Semmoisia suunnitelmia näin kesän korvilla, saapa nähdä mikä on tilanne sitten ensi syksynä! Nyt pitääkin jälleen painua unten maille ja aamulla taas aikaisin heti tallille ja Vurrin estekisoja kuvailemaan. Toivottavasti ei sada vettä ainakaan ihan koko päivää...!

6 kommenttia

 1. Näkee kyllä kuinka Kalle nauttii sun seurasta ! Olis kiva, jos tekisit joskus sellasen hassuttelu videon, tai siis sellasen tyylii mis menisit vaa kaulanarulla ja antaisit Kallen mennä niin kuinka se ite haluu :D En osaa oikeen selittää, mut nythän on selanen haastekki kiertääs, et pitää näyttä oma tyylinäyte ilman satulaa ja suitsii menosta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitti :)

   Hahah, en mä taida ihan tommoseen lähtee vielä ainakaan tässä vaiheessa..... :D Mun mielestä kaulanarulla ratsastuksessa pitää olla tosi kova luotto hevosen ja kuskin välillä ja sen lisäksi hevosen pitää toimia pelkällä istunnalla. Kallen kanssa tää ei todellakaan vielä toimisi, enkä ihan niin hullu kuitenkaan ole, että lähtisin tuollaista kokeilemaan... :D

   Poista
 2. Kiva ja mielenkiintonen postaus!:) Sun blogissa on aina niin ihania kuvia ja ootte kyllä niin hyvä pari Kallen kanssa:) Tsemppiä!

  VastaaPoista
 3. Aiotko ostaa Kallen ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se saattaa olla mahdollista tai sitten ei, sen näkee ajan kanssa :)

   Poista