tiistai 13. toukokuuta 2014

Maneesilla sileätreeniä

Tänään oli koko päivän inhottavan huono keli ja vettä satoikin pitkin päivää. Ei tainnut missään vaiheessa loppua kokonaan, vaan koko ajan vähintään oli jonkinlaista tihkusadetta, hyi inhottavaa.. Meillä oli tänään suunnitelmissa mennä treenailemaan koulua Kimmoskin kentälle, mutta vesisateen takia jouduttiinkin tyytymään maneesitreeniin. On muuten ihanaa, kun on maneesi vain 15 minuutin kävelymatkan päässä! Ei tarvitse vesisateessa köpötellä.


Hainkin Emmin koulusta heti yhdeltä ja suunnattiin saman tien tallille. Laitettiin Kalle valmiiksi suht nopeasti ja kiirehdittiin maneesille. Maneesi oli juuri kasteltu ennen kun päästiin perille ja olikin tosi kiva päästä ratsastamaan ihan kunnon pohjalle! Alkuun poni hieman jännitti vesisateen ääntä kattoa vasten, muttei sitä tuonut esille muuten kuin olemalla hieman normaalia jännittyneempi. Hetken ravailtuamme ja ääneen totuttua alkoi Kalle olemaan täysin normaali oma itsensä ja rentoutuikin oikein mukavasti.


Otinkin jo alkuverkoista lähtien hevosta vähän pidemmälle kaulalle kuin normaalisti ja halusin sen venyttävän kunnolla. Yleensä ollaan menty alkuun hieman enemmän paketissa, mutta tänään halusin ratsastaa lähes koko ajan vähän totuttua muotoa matalempana ja pidempänä. Se onnistuikin kokonaisuudessaan aika kivasti, kun Kalle oli jo alkuraveista lähtien ihanan rento ja kiva ratsastaa. Laukkaamisesta ponski varsin innostui ja alkuun keksi vaikka mitä ihmeellistä rodeomeininkiä. Rajansa kaikella ja hetken riekkumisen jälkeen pääsi ruuna kunnolla töihin. 


Olin kaavaillut vastalaukkaharjoitusten aloittelua tälle päivälle, mutta koska jouduttiinkin menemään maneesiin (ei tilaa + esteitä sen verran, että olisi hankaloittanut tosi paljon ratsastaa mahdollisia teitä) päätin siirtää ne myöhemmäksi. Pitäisi tosiaan tuonne kentälle päästä, jotta voitaisiin ne treenit pikkuhiljaa aloitella, meidän oma kenttä kun on siihen turhan pieni. Tehtiin sitten ihan perustyöskentelyä, lähinnä ravissa ja laukassa.


Tehtiin joitakin siirtymisiä ja muutamia laukannostoja. Nostot ovat Kallelle vieläkin aika vaikeita ja niissä pitää olla kuskin puolesta tosi tarkkana. Ravissa tehtiin erikokoisia ympyröitä ja voltteja sekä vaihdeltiin suuntaa tosi usein. Vaikka ratsastinkin koko ajan suhteellisen pitkällä kaulalla, sain koko ajan vähän vahtia, ettei poni pääse liikaa kuolaimen taakse ja jää rullaamaan kaulaa linkkuun. Kun sain ratsastettua sen hyvin pohkeella eteenpäin ja suusta hyväksi, se tuntuikin jo tosi hyvältä. Kauaahan se ei millään vielä jaksa liikkua täysin oikein, mutta suunta alkaa olla jo parempaan päin koko ajan! Laukassa keskityttiin lähinnä rentoon, rauhalliseen laukkaan ja varmistelin ympyröillä että ohjauslaitteet olivat kunnossa. 

Hahhahaa tää on ihan loistava XD Ukko vähän innoissaan pistelee hirmusta ravia ja kuski koittaa jarruttaa sen minkä pystyy..
Lopuksi hyvin menneen treenin peräisiksi pompattiin muutaman kerran ristikkoa molempiin suuntiin. Kallen kanssa on vaan niin kiva tehdä tommosta pikkuhyppelyä, ihan vaan mielenvirkistykseksi. Kun vaan saadaan laukkaa paremmaksi ja vahvemmaksi, helpottuu laukkalähestymisetkin huomattavasti ja päästään hyppäämään paremmin laukassa. Nyt tehtiin vain yhdet hypyt laukasta ja muuten ravista, kun tosiaan ravissa on helpompi säätää paikkaa ja saada paremmat hypyt. 


Parin pompun jälkeen lopeteltiinkin ja ravailtiin vielä muutama kierros ihan rennon letkeesti suuntaa vaihdellen. Poni vähän jännittyi kun maneesissa ollut heppa lähti pois ja tuli ihan hätä minne kaveri lähti. Kun tästä "järkytyksestä" selvittiin, oli ravi oikein mukavan  rentoa ja rauhallista. Treenin sai jälleen lopettaa hymy huulilla ja sanoihin, "on mulla paras heppa" <3 Videonkin jaksoin pitkästä aikaa koota, joten tossa ihan muutama pätkä tältä päivältä.


Treenin jälkeen käveltiinkin takaisin tallille, jossa tehtiin Emmin kanssa taas hepanhoito ja muut tallihommat yhdessä. Kalle sai jäädä jo sisälle kuivumaan, kun ulkona satoi vettä edelleen ja jäikin onnellisena karsinaan syömään heiniä. Myöhemmin illalla käytiin tekemässä vielä iltatalli ja ihan omaksi ihmeekseni putsasin Kallen varusteet! Nyt on kiva lähteä huomenna puhtailla kamoilla ratsastamaan! :)


Huomenna ollaan menossa Jennin kanssa maastoilemaan ja loppuviikosta olisi tarkoitus hyppäillä. Perjantaista lauantaihin oonkin taas Helsingissä ja sunnuntaina mennään Emmin kanssa Vurrille kisoja kuvailemaan. Oikein kiva loppuviikko siis tiedossa! :)

Olisko teillä muuten minkälaisia postausehdotuksia? Tuntuu ihan puulta kirjottaa näitä treenipostauksia kun ei oikein mitään koskaan tehdä ja en tiedä jaksatteko te edes näitä lukea. Siksi olisikin hauska välillä kuulla, että mitä te haluaisitte lukea? Mulla on taas viikonloppuna pitkät junamatka edessä ja nehän voi loistavasti hyödyntää kirjottelemalla postauksia ;)

11 kommenttia

 1. Ootpas hyvännäkösen ravin saanu rakennettua ponskiisi, ihan tosi wau ! :)

  VastaaPoista
 2. Mun mielestä nää treeni/kuulumispostauksetkin on kivoja kun teet nää tälleen kivasti!

  Mutta ehdotuksena että voisit joskus, sen sijaan että luettelet mitä teitte/miten suju, kirjottaakkin jostain asiasta _miten_ treenasit sitä :) Epäselvästi selitetty mut esim. jos Kalle vaik ois jollain kerralla ravissa vino niin miten ja millasin tehtävin korjasit sitä/millanen Kalle on sen asian suhteen ollu ennen. Tai jos Kalle meinaa vaikka riehua/pukitella miten korjaat sen silloin :)

  Siis tiivistettynä toivoisin yksityiskohtasia treenipostauksia joistain aiheista mitä nyt tulee vastaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti, kiva kuulla!!

   Ja joo, toi oli kyllä tosi hyvä pointti! En ookkaan tajunnut tota ite, mutta voisin kokeilla seuraavan kerran kirjoittaa tolla idealla. Kiitos tosi hyvästä vinkistä! :)

   Poista
 3. Parhaitahan ne varmaan on just nämä arjen treenipostaukset! Erikoisempana voisi videopostaus pitkästä aikaa olla kiva tai joku sinun omaa elämää käsittelävä, niitähän on ollut muutama kuitenkin jo aijemminkin. Varsinkin sellainen Aino Huupponen 10 vuoden kuluttua olis mahtava :3 Tulevaisuuden haaveet yms on ehkä paras puheen aihe koskaa, kun suunnitelmat hyppii realistista jonnekkin ihan utopiaan, se vois olla myös hauskakin postaus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Toi tulevaisuuden suunnittelu kuulostaa kieltämättä tosi hauskalta, semmosen voisin tehdäkin tässä :)

   Poista
 4. Sullehan on se haaste mun blogissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et uskokaan miten oon koittanut sitä tehdä ja ihan totta, en vaan saa kirjotettua ensimmäistäkään asiaa mitä mä itsessäni arvostan. Ei, en sitten millään :D

   Poista
  2. Se onkin nimensä mukaisesti HAASTE. Annoin sen sulle ja Jullelle just siks et tiesin sen olevan teille vaikee. Näytäppä että pystyt siihen ;)

   Poista
 5. Vou millanen ravi Kallella on! Oot kyllä muutenki saanu siitä tosi hienon :) Tässä pari kysymystä:
  Miten saat hevoset muotoon?
  Miten vaihdat laukan?
  Miten laitat hevosen menemään askeleenpidennystä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, kiitti! Onhan se aika kiva :)

   En mä ratsastaessa ajattele sitä hevosen muotoa niinkään vaan sitä miten se muuten liikkuu. Laukanvaihdot teen lähinnä istunnalla pidättämällä ja painoavuilla, hieman laukkapohkeilla auttaen. Ja askeleenpidennyksen vaan ratsastan, en todellakaan osaa selittää tämmösiä :D

   Poista