keskiviikko 10. lokakuuta 2012

Klinikalla Laukaalla.

Moi, klinikkapostausta en siis eilen ehtinyt kirjoittaa, kun olin kotona vasta illalla joskus kymmenen jälkeen. Nyt siis ajattelin sen tässä kirjoitella ja toivottavasti tykkäätte vähän normaalista poikkeavasta postauksesta. Heittomerkkien sisällä olevat tekstit, ovat Elinan kirjoittamia, koska Elina osaa kertoa asiat juuri niinkuin ne ovat ja etten minä selittele mitään väärää tietoa.


"Sissi on liikkunut jo pitempään epätahdikkaasti ja ajoittain epäpuhtaasti. Etusten liike on pienentynyt. Pitkä lepo ja kävelykausi ei ole muuttanut tilannetta, joten Sissi oli tutkittava klinikalla tarkemmin. Selvää turvotusta tai lämpöilyä jaloissa ei ole ollut, mutta eniten reagointia on ollut oikeassa etusessa."

Maanantaina lähdettiin Elinan, Sissin ja Elinan isän kanssa traikku perässä kohti Laukaan hevosklinikkaa ja perillä oltiin hieman yhden jälkeen. Otettiin Sissi ulos, Elina meni ilmoittautumaan ja sitten päästiin jo heti sisälle. Odotettiin hetki lääkäriä, ja hänen tullessa paikalle lähdettiin heti maneesiin juoksuttamaan Sissi. Juoksutuksen jälkeen tehtiin taivutustestit ja sen jälkeen mentiin takaisin sisälle.


"Liinassa ontui vasempaan kierrokseen oikeaa etujalkaa. Taivutuksissa etusten reaktiot olivat lievät, mutta takajalat reagoivat enemmän. Oej alaosa puudutettiin, ja sitten juoksutettiin liinassa uudestaan. Nyt oej oli puhdas, mutta vej ep. Sissin etusista kuvattiin vuohiset ja sädeluut, takasista kintereet."

Sisällä siis Sissin oikeasta etusesta puudutettiin alaosa, ja tamma oli tosi kiltisti koko ajan! Puutumiseen meni noin 20 minuuttia ja koska Sissi on niin ihana, sitä ei tarvinnut koko aikaa vahtia (niinkun Winskiä olisi tuossa tilanteessa pitänyt..) päästiin Elinan kanssa syömään hetkeksi eväitä. Mentiin sitten sisälle takaisin ja puudutusaine olikin jo vaikuttanut. Lähdettiin taas maneesiin juoksuttamaan ja sitten päästiin röntgenkuvauksiin. Röntgenlaite oli aika hassun näköinen ja Elinakin sai hienon essun ylleen. Minä otin kuvia ja katselin kun eläinlääkärit otti kuvia Sissin jaloista."Vasemman etusen vuohinen, alanivelet ja sädeluu oli puhdas, eikä tämän jalan epäpuhtaudelle löytynyt syytä. Oikeassa etusessa sädeluussa oli haurastumaa ja sädeluu oli muutenkin huomattavasti huonompi verrattuna vej sädeluuhun. Vuohisen nivelkapselissa oli nivelrikkomuodostumaa, ja ell arveli oireista päätelleen, että muutokset ovat tulleet hyvin nopeasti. Alanivelissä oli myös voimakas tulehdus, ja oej pistettiin muutamaan kohtaan kortisoonia."

"Molempien takasten kintereissä oli selkeitä pattimuutoksia. Luutuminen on loppusuoralla, eikä ell uskonut näiden aiheuttavan sen kummempia ongelmia. Nämä muutokset ovat voineet olla Sissillä jo pitkään; oireena oli ainoastaan lievää jäykkyyttä taivutuksissa."

Kuvien oton jälkeen odoteltiin hetki, kunnes päästiin katsomaan kuvat. Itse vain ihmettelin koko ajan kuinka tuollaisista kuvista voi oikeasti huomata noinkin pienet muutokset, ja ell vaikutti kyllä kaikinpuolin mukavalta ja osaavalta. Kun ell selitti röntgenkuvia, aloin pikkuhiljaa itsekin päästä jyvälle mitä ne esittivät. Kun Sissin jalkojen ongelmat olivat tiedossa, oikea etunen piikitettiin kahdesta kohtaa ja molemmat kintereet myös. Ensin pistokohdalta ajeltiin karvat pois ja sitten putsattiin huolellisesti. Nyt Sissillä on ihan vaaleanpunainen tuo oikean etusen alaosa :D"Nyt Sissi on levossa muutaman viikon ennen kuin liikuntaa lisätään vähitellen. Jos piikityksistä on apua, tuloksia pitäisi ell mukaan näkyä kuukauden kuluessa. Tämän jälkeen piikitykset uusitaan. Mikäli tulehdukset saadaan hallintaan ja pois, oikeanlaisella liikunnalla ja hoidolla Sissi pysyy käyttökuntoisena vielä pitkään. Nivelrikkomuutosten etenemistä on vaikea ennustaa, ja aika näyttää, mitä tuleman pitää ja millaista käyttöä Sissi kestää."
 
Tuossa siis Sissin seuraavat muutama viikko. Vielä ei kukaan osaa sanoa, miten nopeasti, miten hyvin vai paraneeko nuo ongelmat ollenkaan, mutta toivoa on silti. Nyt otetaan vaan kevyesti tamman kanssa, ja toivotaan että saadaan Sissi kuntoon! ♥

12 kommenttia

 1. Toivottavasti Sissi paranee! ♥

  VastaaPoista
 2. oliko ell tupamäki:)?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ei ollut Sissiä hoitamassa, mutta näkyi muissa hommissa pyörivän :)

   Poista
 3. Sissi on todella kaunis. Toivottavasti saadaan kuntoon, ilmeisesti oli koko ajan rauhallinen ja kiltti. Hienoa kun tuollaisia hevosia on, nyt vain toivotaan että paraneminen lähtee käyntiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, Sissi on ihan super ♥ onneksi kuitenkin mahdollisuus parantua on, joten peukut vaan pystyyn ja toivomaan parasta.

   Poista
 4. LaukaaSSA! :D Miten se voi olla noin vaikea sana ulkopaikkakuntalaiselle, ei se ole varkaudella eikä laukaassa. :D Paranemisia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah, keskusteltiin tästä äikän opettajanikin kanssa ja olen edelleen sitä mieltä että se on Laukaalla :Dd Mutta kiitos!

   Poista
 5. Hirveen huonossa kunnossa hevonen :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huonompikuntoisiakin olen nähnyt ja parantuminen yhtä mahdollista kuin ei-parantuminenkin :)

   Poista