lauantai 7. helmikuuta 2015

Reissussa

Kotiinpaluun jälkeen on kaikki päivät menneet hurjaa vauhtia ja paljoa ylimääräistä aikaa ei ole jäänyt. Siksi pääsin vasta nyt istahtamaan koneelle kirjottelemaan muutamalla sanalla alkuviikon reissusta, kun olin heppailemassa ja Laraa moikkaamassa Pohjanmaalla! Tää on sitten pitkä, sisältäen hyvinhyvin paljon (tylsää) lässynläälätinää ja puhelinkuvia, enjoy evripadi! ;)

Lähdin sunnuntaiaamuna ennen kuutta aamutallin tekoon, jotta ehtisin liikuttaa ja hoitaa Kallen ennen junaan nousemista. Kerkesin hyvin juoksutella ponin kentällä sekä siivoilla karsinan ja jäi vielä aikaa asemalla odotella junaa. Puoli yhdeksältä starttasin matkanteon Varkaudesta ja perillä kohteessa olin junien myöhästelyiden vuoksi vasta puoli kolmen aikaan iltapäivällä. Kävin heittämässä matkatavarat sisälle ja painelin samantien talliin moikkaamaan Larppaa, sekä tietty muita heppakamuja. 


Sunnuntaina hampaanpoistosta oli kulunut vasta pari päivää, joten ratsastelin kevyesti vaan yhden hepan. Larppa oli liikkunut jo aiemmin päivällä, joten kiipesin uuden tuttavuuden, Iinan kyytiin ekaa kertaa. Tamma oli entinen ravisuokki jolla oli ratsastettu vain muutamia kertoja aiemmin. Oli tarkotus vaan kattoo miten tamma liikkuu ja miltä se tuntuu, joten tehtiin noin puolisen tuntia hommia kentällä käynnissä ja hieman ravissa. Virtaa riitti, mutta tammasta jäi tosi hyvä mieli, se teki tosi kivasti töitä vaikkei oikein osannutkaan ja antoi kyllä kaikkensa miellyttääkseen ratsastajaa. 


Maanantaina se urakka vasta alkoikin. Heti aamulla herättyäni söin aamupalan ja lähdin talliin varustamaan päivän ekaa ratsua. Iina oli tänään vuorossa ekana ja sen kanssa jatkettiin samalla linjalla kuin edellisenäkin päivänä: hakien rauhaa ja tasaisuutta käyntiin ja raviin. Edellispäivään verraten ero oli suuri ja saatiin ravissakin tosi kivoja, rentoja pätkiä! Iinan jälkeen vuorossa oli reissun toinen uusi tuttavuus, pieni kimo pv-tamma, jonka kanssa meni kyllä hetki ennenkuin löytyi yhteinen sävel ja oikeat nappulat työskentelyyn! Tehtiin avoja ja sulkuja ravissa, joilla sain tamman kivasti joustamaan ja taipumaan ja lopussa olikin jo kiva työskennellä alun hakemisen jälkeen. 


Sitten pääsinkin siirtymään näihin aiempiin tuttuihin! Oli niitä jo ikävä. Ekana näistä "isoista hepoista" ratsastin Latinan, joka on 8-vuotias eestiläinen pv-tamma. Se on tuttu jo ennestään noilta reissuilta ja aina tuolla käydessäni oon saanut tuon mahtavan tamman kanssa puuhailla. Se on ihan hurjan kiva ja tasainen, tykkään aivan älyttömästi siitä niin luonteensa kuin ratsastettavuutensakin puolesta. Se on vähän äijämäinen ja semmonen jätkä (vaikka tamma siis kyseessä) ja osaa kyllä koetella hermoja. Jotain siinä vaan on kun siitä niin tykkään, eikä tääkään kerta ollut poikkeus!

2012

Tehtiin Latinan kanssa kentällä vähän jumppailua, taivutellen suuresti molempiin suuntiin ja tehden paljon ympyrätyöskentelyä. Alkuun se tapansa mukaan vertyi melko hitaasti, mutta syttyessään oli taas niin ihana päästä fiilistelemään sen kanssa! Kaikki tuntui niin helpolta kun heppa liikkui niin kivasti ohjan ja pohkeen välissä ja mun piti vaan istunnalla vähän säädellä vauhtia. Ihanaihana Latsku! <3


Peksu on myös tuttu aiemmilta kerroilta, vaikka vaan kahdesti oon sen aiemmin ratsastanut. Se on myös Latinan tavoin tosi mukava ja miellyttämisenhaluinen sekä tekee hirmu hyvällä motivaatiolla töitä. Herra Peen kanssa tehtiinkin vähän samoja juttuja kuin Latinan kanssa, eli avoja ja ympyröitä. En ratsastanut kauaa, koska ruuna liikkui läpi treenin niin kivasti ettei ollut syytä jäädä pidemmäksi aikaa tuuppailemaan.


Ja päivän vikana se odotetuin, pieni Larppa-tamma. Uusille lukijoille tiedoksi, Lara on mun eka vuokraheppa niiltä ajoilta kun aloin vuokraamaan Elinan heppoja 2010 ja se on ollut mulle ehdottomasti yksi tärkeimmistä opettajista tämän mun 14 vuotta kestäneen ratsastusurani aikana. Lisää voitte lukee tuolta Hevoset -sivulta Laran kohdalta, jos jäi epäselvyyttä! Maanantaina siis jätin Laran vikaksi ratsastettavaksi ja ai elämänkevät sitä tunnetta kun pitkästä aikaa pääsin fiilistelemään tamman kanssa.. 

2012

Olin kuitenkin jo niin poikki neljän muun kanssa touhuamisesta, että tehtiin kevyt puolen tunnin tehoreeni. Vähän väistöjä, avoja ja jumppailua ja se sai riittää. Oli vaan niin ihana päästä kiipeämään tuonne tuttuakin tutumpaan satulaan ja muistella viittä vuotta takaperin kun ensimmäisen kerran siihen takamukseni laskin. 

Loppuilta menikin venytellessä ja telkkaria katsellessa. Viiden hepan ratsastus oli ottanut veronsa ja olin ihan naatti. Päädyinkin hyvissä ajoin sänkyyn ja nukkumaan, sillä seuraavana päivänä olisi oltava taas vireessä ja pirteenä heppailemassa!


Aamupalalla ja aina herättyäni sain seuraa tämmösestä, lämpimästä karvapallerosta!

Tiistaina lähdettiin aamupäivästä käymään Vaasassa. En ollut koskaan aiemmin kyseisessä kaupungissa käynytkään, joten pitihän sitä lähteä pyörähtämään! Oli kyllä ihan yllätys, että siellä tosiaan puhutaan paljon ruotsia.. Joka kaupassa myyjä puhui yhtä sujuvasti ruotsia kuin suomeakin siinä kauppoja kierrellessäni ja kuunnellessani myyjien puheita. Kävin parissa kauppakeskuksessa pyörähtämässä ja istuin pitkään Arnoldsilla kahvilla. Ennenkun lähdettiin takaisin, käytiin vielä Amarillossa syömässä jotta jaksaisin urheilla ja takaisin päästessä vaihdoin vaan vaatteet ja lähdin talliin alottamaan ratsastukset.

Larppa & Latina 2012

Tänään aloitin Larasta ja mentiin taas kentälle. Tehtiin taas kouluvääntöä ja homma parani vaan eilisestä. Mentiin Peksun omistajan kanssa samaa aikaa ja oli kiva kuulla "ulkopuolisen" mielipidettä miten L kulkee ja liikkuu, kun videoita / kuvia en oo saanut. Larppa liikkui alkujäykkyyden jälkeen tosi kivasti ja rennosti, vähän siltä joutui vaatimaan ja pyytämään ja muistuttelemaan että hei, tehäänpä hommia. Kun se muisti käyttää kaikkia neljää pitkää jalkaansa ja selkää, saatiin ihan suberhyvä fiilis loppuun! 


Laran kanssa fiilistelyn jälkeen laitoin eiliseltä tuttavaksi tulleen pv-tamman valmiiksi ja mentiin kentälle. Sen kanssa jatkettiin samaa rataa kuin eilen ja kun vähän muistin miten tän tamman kanssa toimitaan, alkoi sujumaan jo alusta asti paremmin. Sen kanssa oli kyllä kiva tehdä, kun se oli niin osaava ja teki kyllä kaiken kun vähän pyysi, ilmaseksi ei antanut kylläkään mitään... Tuon tamman jälkeen vuoroon pääsi taas Iina, jonka kanssa oli niin ihana ja antoisa tehdä tänään! Sunnuntaiseen verrattuna muutos oli ihan huikea, tamma liikkui jo pitkät pätkät ravissakin oikein päin, rennosti kantaen ittensä. Oli ihana huomata miten nopea se on oppimaan ja miten hyvä asenne sillä on ratsun hommiin, vaikka aika alkuvaiheessa onkin. Siitä tulee vielä tosi kiva ratsuputte!

Päivän vikaksi jäi Latinan kanssa iltafiilistelyt kevyen hölkkäilyn merkeissä. Tästä ratsastuksesta sain myös vähän videonpätkää ja oli kiva nähdä miltä meno näytää. Onneksi Latina näytti yhtä kivalta videolla kuin selästä käsin tuntuikin ja oli kiva kuulla tamman omistajalta, että se liikkuu hienosti :) Pienet kehut ja sanat tekee kyllä päivästä aina paremman, ei tarvitse olla kovinkaan kummoinen sana tai teko kun tulee heti hyvälle mielelle. Latina siis meni hyvin. Ja se on kiva ja huibbu, voi kunpa mulla ois varaa pitää kahta niin tuo olis mulla ihan varmasti tallissa! 

Puspusss :* 2012

Taas loppuillan kulutin suihkun, venyttelyiden ja pakkaamisen parissa, sillä seuraavana aamuna olisi jo poislähdön aika. Muutama päivä kului taas uskomattoman nopeasti ja olisin kyllä jäänyt vielä vaikka viikoksi, jos olisi mahdollista! En voi olla kuin älyttömän kiitollinen ja onnellinen tästä mahdollisuudesta, kun saan viettää aikaa tuolla mun rakkaan harrastuksen parissa, ihanien ihmisten kanssa ja mitä parasta, niin mukavien ja hienojen hevosten seurassa! Kiitos siis jälleen Sutelan porukka, oli aivan ihanaa vierailla! :)

Propsit sille joka jaksoi selata loppuun! Innostuin vähän kirjottelemaan vaikka miten koitin tiivistämällä tiivistää ja karsia juttuja. 

6 kommenttia

 1. Kiva että eksyit tänne Vaasaankin päin ;) On suuri valttikortti työmarkkinoilla, että täällä osaa sekä suomea että ruotsia. Itselle on hauska lähteä reissuun pois pohjanmaalta kun ruotsia ei tarvitsekkaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä hauska käydä ihan vieraassa paikassa! :D Joo on varmasti, siellä varmaan ruotsin opiskelukin on hieman eriasteella kun täällä meilläpäin.. Haha, on varmaan yhtä iso kulttuurishokki kun mulle siellä käyminen :D

   Poista
 2. Repesin tolle "Oli kyllä ihan yllätys, että siellä tosiaan puhutaan paljon ruotsia.. " koska mulla on ihan päin vastainen kuva vaikka itse asunkin itä-Suomessa. Olin nimittäin koulumatkalla Maalahdessa ja siellä puhutaan VAIN Ruotsia. Oli siis noiden päivien jälkeen "helpotus päästä" Vaasaan, kun muistin, että ainiin ollaan Suomessa ja täällähän puhutaankin suomea ;)

  VastaaPoista
 3. Siis mitääh??? :''D enkö pysy kärryillä vai enkö ole vain lukenut hyvin? Siis miksi olit tuolla? Maksoitko siitä mitään? Ja siis mitä? Oon ihan ulalla tästä hommasta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lara on siis mun entinen vuokraheppa siltä ajalta kun alotin vuokraamaan Elinan hevosia ja kun se myytiin tuonne uudelle (nykyiselle) omistajalle, sovittiin että saan käydä niillä tammaa moikkaamassa. Eli kun tuolla käyn, on pääsyynä heppaystävän tapaaminen aina pitkästä aikaa ja siinä samalla pyydetään ratsastamaan noita muitankin heppoja :D Jokohan aukes yhtään...?

   Poista