perjantai 18. joulukuuta 2015

Suhailua estevalmennuksessa

Pitkästä aikaa sain itteeni niskasta kiinni ja pienellä painostuksella värväsin itteni keskiviikkona Kimmon estevalmennukseen. Mun hyppyinto on laantunut jo sanotaanko niin, että ihan olemattomiin syystä että hyppäämisestä on tullut taas taukoa jonkin verran. Larppa hyppäsi Elinan kanssa viimeksi sunnuntaina ja meno oli oikein hyvännäköistä vaikka ponilla taukoa on nyt jonkin verran ollutkin. Kiitos paljon serkulleni videoista, ihana nähdä omaa menoa ihan videokuvana!


Keskiviikkona tosiaan oli sitten mun vuoro ja sanoinkin heti valmennuksen alkuun että taukoa meillä on ollut joten siksi halusin pitää rimat ihan matalalla ja tehtävät suhteellisen helppoina. Alkuverkkoina tehtiinkin hieman puomityöskentelyä ja pääsin hieman ensin maapuomeilla tunnustelemaan mitä edessä taas on. Yllättävän hyvin löysin paikat lähestymisille kun muistin laskea viimeiset kolme askelta ennen puomia / estettä ja pitää koko ajan laukassa tasaisen, hyvän tahdin. Laralla oli virtaa ehkä himpan liikaakin, joten sain ratsastaa sitä aika paljon koko ajan hitaammaksi.Valmennuksen aiheena oli sarjat sekä estevälien ratsastus. Seuraavassa tehtävässä tultiin ensin maapuomit laukassa, joilta jatkettiin pystylle. Maapuomeilla saatu rytmi piti säilyttää neljän laukan välillä pystylle samanlaisena, jotta saatiin onnistunut suoritus eikä välissä tarvinnut säätää mitään. Puomeilla piti vaan muistaa jarrutella, että Larppa mahtui ottamaan kaikki askeleet väliin eikä tehnyt mitään ihmeratkaisuja tai kamikaze -hyppyjä.Sarjoilla jatkettiin ja laukansäätelyä tehtiin myös normaalissa kahden laukan sarjavälissä, joka siis oli tultava kolmella askeleella. Onneksi Laran laukka on melko helppoa koota ja pidentää, joten tässä ei meille sen kummempia hankaluuksia ollut. Kolmen laukan sarjavälin jälkeen jatkettiin toiselle sarjalle, johon otettiin normaali kaksi laukkaa ja siitä taas neljällä laukalla pystylle. Larppa hoiti taas homman kotiin oikein helposti, kun vaan hieman pidin vastaan että mahdutaan väleihin. Ainut mikä hieman kummastutti minua sekä valkkua, että Lara hyppäsi aika selättömästi ja kiireellä. Hypyt olivat hieman pitkiä ja matalia, mikä todennäköisesti johtuu siitä, että mä en tuo sitä tarpeeksi koottuna ja lyhyenä esteelle, jolloin se pääsee valahtamaan entistä pidemmäksi hypyssä. Toinen mikä voi vaikuttaa tuohon, on se että esteet olivat sille niin naurettavan pieniä. Elinan hypätessä sunnuntaina (esteet n. 100-120cm) ei tätä ongelmaa ollut vaan poni teki tosi hyviä ja pyöreitä hyppyjä. Eikai tässäkään muu auta kun opetella itse..Loppuun tultiin vielä pari lyhyttä rataa. Aloitettiin ensin kahdella sarjalla, normaalisti kahdella laukalla molemmat ja siitä vielä kolmannelle sarjalle, joka oli yhden askeleen välillä. Tähän en jostain syystä saanut ollenkaan hyvää paikkaa ja tultiin ensin liian kauas ja sitten liian lähelle, jolloin vauhti oli liian hidas ja Larppa joutui venymään kunnolla että mentiin yli kunnialla. No joka tapauksessa heppa oli oikein kiltti ja pelasteli mua kyllä nätisti. Kuten Kimmokin sanoi, niin muuten meno on ihan ok- ongelmatonta mutta toi hypynkaari on aika huono ja sitten tuo et mun pitäs saada Lara paljon nopeemmin esteen jälkeen tulemaan takasin avuille. Nyt kun se lähtee vähän juoksemaan alta kiireellä seuraavalle esteelle.
Eli summattuna: Paljon treeniä, kuskille nimenomaan. Hevonen paremmin avuille lähestyessä estettä, jotta saataisiin hyppyä paremmaksi ja hallinta heti esteen jälkeen. Paljon puomityöskentelyä ja lähestymisten harjoittelua, että saan omaa silmää paremmaksi. Mulla oli aika masentuneet fiilikset valkun jälkeen kun tuntui etten saanut sellasta hyvää fiilistä mutta nyt kun oon ajatellut asiaa ja kattonut videoilta menoa, niin ei se nyt niiin kamalaa ollutkaan kun taukoa hyppäämisestä on kuitenkin takana useampi kuukausi. Onneksi mulla on kiva heppa, joka opettaa mulle koko ajan vaan lisää uusia juttuja sekä ihan mahtavat tukijoukot, jotka aina on mua auttamassa ja tukemassa ja opettamassa yhä paremmaksi ratsastajaksi sekä hevosen omistajaksi.

Huomenna onkin taas kouluvalmennuksen vuoro ja näillä näkymin uusia kuviakin olisi tiedossa! Tammikuulle on jo ihan hurjan kivoja treenisuunnitelmia ja koko ensi vuodesta näillä näkymin tulee olemaan ihana! En millään malttaisi oottaa, niin kivaa tiedossa :)

4 kommenttia

 1. Todella kivasti pilkottu treenipostaus! :) näitä lyhyitä klippejä tekstin ohessa oli todella mukava katsoa. Ja todella hyvältä ja helpolta näyttivät teidän hypytkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että tykkäsit! :) Hah, Larpan hypyt on helppoja :D

   Poista
 2. Älä ole itsellesi niin kovin ankara! :D Noi videothan on tosi perussiistiä ratsastusta, eikä mitään kaahailua esteeltä toiselle. Jos multa kysyttäisiin, sanoisin että lisää vauhtia ratalaukkamaiseksi - nyt ainakin videon välitykseltä näyttää hiljaiselta hissutukselta! :D Ja hei, rutiini parantaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sitäpä, kun vaan viitsisi (eli uskaltaisi) hypätä useemmin niin kai se siitä.. Kiitti Siiri, ehkä me koitetaan jatkaa tätä treenaamista :)

   Poista