sunnuntai 27. joulukuuta 2015

Marun kouluvalmennus

Nyt pitkästä aikaa mulla olisi sopiva hetki hieman päivitellä meidän kuulumisia! Ollaan tehty vähän yhtä jos toista ja kerrankin kun olisi todistusaineistoakin, en oo yksinkertasesti ehtinyt (tai jaksanut) kirjotella kaiken hässäkän keskellä. Maneesilla ollaan rampattu nyt hyvinkin ahkerasti jo pelkästään kelien pakottamana ja tässä reiluun viikkoon on mahtunut mm. kaksi kouluvalmennusta, ratsastuskielto ja Elinan hyppytreeni Larpan kanssa. 


Mun käsi on ollut nyt ihan hyvänä ja tänään kävinkin jo salilla eikä mitään arkuutta ole enää havaittavissa. Tänään oltiin myös Marun kouluvalmennuksessa, joka menikin ihan yllättävän kivasti. Sain kerrankin nukkua pidempään viikon ekan vapaapäivän kunniaksi ja nousin sängystä vasta kymmenen jälkeen. Sain siis rauhassa tehdä aamutoimet ennen tallille suuntaamista, kun valmennus alkoi klo 12.

Pitkästä aikaa oli jopa hyvä sääkin ja ehdin napata ihan muutaman tarhakuvan Larasta. Koska ylimääräistä aikaa ei ollut paria minuuttia enempää, otin hepan melko pian talliin varustettavaksi ja kohta oltiinkin jo maneesilla. Edellinen ryhmä oli vielä hieman kesken kun pääsin perille, joten laittelin hepan ja itseni treenikuntoon ja aloin pikkuhiljaa verkkailemaan muiden lopetellessa. Meidän ryhmä pääsikin alkamaan ihan ajallaan ja olin saanut viriteltyä hepan jo melkein hyväksi, jäykkä se oli kuin mikä mutta liikkui puhtaasti ja ihan kelvollisesti. Lauralle kiitokset kuvista! 


Kun oltiin kaikki saatu verkattua, alotettiin tekemällä toiseen päätyyn estetolpan ympärille takaosakäännökset molempiin suuntiin ja ensin vasemmalle. Ja mikä tuuri että ollaan just harjoteltu Larpan kanssa näitä ja tehty melkein päivittäin! Nämä siis onnistuivat ihan helposti, mutta olisin vielä halunnut saada heppaa paremmin kantamaan ittensä jäämättä niin vahvaksi edestä. Omaa vuoroa odotellessa työskentelinkin koko ajan ravissa vaihdellen suuntaa ja taivutusta, että saisin vähän kontrollia myös etuosaan ja kylkiin. 


Samaa tehtiin toiseen suuntaan, joka normaalisti on hieman vaikeampi. Tänään käännökset kuitenkin olivat jopa helpompia oikealle, tiedä sitten mistä johtui. Joka tapauksessa ravatessa tamma alkoi vertymään jo paremmin, raviin alkoi löytymään ilmaa alle ja joustoa liikkeeseen. Seuraava tehtävä alkoikin ravivoltilla, josta tultiin käyntisiirtymiseen uralle. Uralla tehtiin avoa päätyyn ja päädyssä laukannosto käynnistä ja laukassa pääty-ympyrä sekä voltti.


Ravivoltti ja avot meni ihan jees, Larppa taipui kivasti sisäpohkeen ympäri mutta laukka tuotti tänään vähän vaikeuksia kun takaosa tuntui taas hivenen jäykältä. Varmaan tämä pakkanen ja lyhyt tarhausaika ennen tuntia saivat kintereet sen verran jäykiksi, että se heijaistui hevosen liikkumiseen laukassa, kun painoa olisi pitänyt ottaa hieman enemmän takaosalle. Nostoissa sain ratsastaa aika vahvasti, että hevonen pysyi pyöreänä ja saatiin siisti nosto sujuvaan laukkaan. Laukassa mun taas piti antaa paljon tukea jalalla, jotta laukka olisi voimakasta ja sujuvaa. Muutaman toiston jälkeen hevonen selvästi vähän suostui rentoutumaan ja sai pikkuhiljaa takajalkoja paremmin alleen, jolloin laukka parani ihan huomattavasti.


Vasemmalle tehtynä oli hieman hankalampaa, avoihin hepsu ei meinannut taipua sitten millään ja laukkaaminenkin kiukutti. Toisella kerralla sitten jo vähän paremmin, ja kun muistin vaan antaa laukassa paljon tukea jalalla, oli laukkakin jo ihan kelvollista ja pyörivää. Helppoa ei kyllä ollut, mutta olin oikein tyytyväinen hepan suorittamiseen ja liikkumiseen.

Loppuun vielä tehtiin uralla kevyessä ravissa askeleenpituudenmuutoksia (onko tuo ees mikään sana??) ja vitsi Lara oli aika hyvin kuulolla! Se tuli oikein kivasti pelkällä istunnalla lyhyempään askeleeseen ja ihan kevyellä uloshengityksellä ja reiden avaamisella lähti ottamaan pidempää askelta samalla kestäen kuitenkin samassa tahdissa. Oli kyllä kiva lopetella rennolla ja tyytyväisellä hevosella ja kuulla valmentajalta, että heppa on oikein kiva ja kaunis, eikä kinnerpatti näyttäisi vaikuttavan liikkumiseen muuta kuin pienellä jäykkyydellä. Vielä pientä hiomista liikkumiseen ja omaan istuntaan niin eiköhän me täältä ponnisteta ensi kaudella kakkostason kisoihin! 


2 kommenttia

  1. se varmaan ois askelpituudenmuutos jos pilkkua viilataan

    VastaaPoista