keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

Alkuviikon hyvänmielen heppailut

Heippa! Mun viikko on alkanut tosi kivoissa merkeissä vapaapäiviä vietellen sadekeleistä huolimatta. Oon päässyt heppailemaan ihan urakalla ja vaikka minkälaista ratsua on mahtunut menoon mukaan näiden kahden päivän aikana. Ja mitä parasta, oon saanut kaverin joka kerta matkaan eli uusia kuvia on luvassa ja paljon! Suurimmat kiitokset jo näin alkuun Jennille sekä Emmille, kun ootte jaksaneet pyöriä mukana! :)

Eilen aloitettiin viikko mitä mahtavimmin oman hevosen kanssa koulutreenin merkeissä. Emmi lähti mun matkaan tallille ja tarkotus oli käydä ensin vähän maastoilemassa ja sitten siirtyä kentälle kouluilemaan, mutta vesisade pilasi kaikki suunnitelmat, kiitos vaan. Päädyttiin sitten suoraan kentälle ja eipä se ollut huono valinta sitten ollenkaan! Satulaksi otettiin kokeiltavaksi Zaldi -merkkinen yleispenkki, joka oli Kallelle aika hyvänoloinen valinta. Kuskille vähän huono istua, mutta ei anneta kamalan istunnan häiritä! 


Aloittelin verkkaamaan käynnissä tehden vähän väistö- sekä avojumppaa niin suoralla uralla kuin kaarevillakin. Kalle oli mukavan reippaan tuntuinen alusta asti ja sain ratsastettua tosi mukavasti istunnalla sekä pohkeella. Käyntityöskentelyn jälkeen otettiin kevyttä ravia uraa pitkin hölkkäämällä ja hiisi miten kivasti poni liikkuikaan! Sillä tuntui olevan sunnuntain vapaapäivän jäljiltä ihanasti energinen ja lisäksi se taisi tykätä tuosta uudesta penkistäkin tuosta isosta ja laajasta liikkeestä päätellen..


Hölkkäiltiin alkuraveja reippaaseen tahtiin ja Kalle liikkuikin tosi isosti koko ajan. Tehtiin vähän ympyröitä ja siirtymisiä ja sitten vaan fiilisteltiin! Mä keskityin vaan pitämään tasaisen tuntuman suuhun ja vahtimaan että tahti pysyy samana. 


Ravailujen jälkeen otettiin vähän laukkaa molempiin suuntiin ja laukassa päästin itteni heikosta olosta johtuen aika helpolla enkä jäänyt sen kummemmin sitä ratsastamaan. Vähän verkkalaukkaa ennen kun alettiin työstämään ravia vähän enemmän. Laukka olikin oikein mukavantuntuista, selvästi viime viikon kouluvalmennuksessa saadut opit jäivät kunnolla molempien kaaleihin!


Laukkailun ja lyhyiden välikäyntien jälkeen tehtiin ravissa samaa juttua, kuin viimeksi valkussa. Ensin vähän reippaampaa, isompaa ravia uraa pitkin ja sitten vuorostaan oikein koottua, mutta energistä ravia pienemmällä ympyrällä. Saatiin ihan mahtavia fiiliksiä noiden siirtymisien kanssa, kun tuntui että kerrankin hepalla riittää sitä omaa energiaa noihin kokoamisiin ja siitä oli tosi helppo lähteä pidentämään askelta ja ratsastamaan vähän eteenpäin. 


Noi on Kallelle vielä ihan hurjan raskaita juttuja ja selvästi väsähtikin hieman noita tehdessä. Otettiin vielä vähän laukkajuttuja kumpaankin kierrokseen ennen loppuverkkoja. Laukassa pääsin ihan kunnolla töihin itsekin ja hetken hikoilun jälkeen työ tuottikin tulosta ja Kalle tuntui niiin hyvältä! Se oli ihanan kevyt edestä ja malttoi laukata rauhallisesti kantaen itsensä yllättävän kivasti. Kun laukat tuntuivat hyvältä, ravailtiin loppuravit ja käveltiin hetki pihassa ennen talliinmenoa.


Kallen lisäksi tällä viikolla vastaan myös serkkuni suokkiruunan liikutuksesta kokonaan itse. Hannu onkin tuttu täältä blogista jo aiemmin ja varmasti monet teistä muistavatki parin vuoden takaisen alkukevään, jolloin ruuna oli mulla ylläpidossa. Nyt saan sitten touhuta sen kanssa oikein urakalla, koko viikon ajan nimittäin! Eilen Jenni ja Lilli lähtivätkin mukaan Hanuilemaan jatkuvasta sateesta huolimatta.


Hannun kanssa tehtiin vaan pientä käynti-ravi-jumppaa ilman satulaa tosi kevyesti. Hain vähän tuntumaan miltä ruuna tuntuu ja miten lähdetään sen kanssa hommia tekemään. Alkuun en meinannut millään saada minkäänlaista tuntumaa ponin suuhun ja tuntui että se tappeli kaikinvoimin kaikkia apuja vastaan..


Tehtiin paljon paljon siirtymisiä sekä taivuttelua, jotta sain jotain tuntumaa koko hevoseen. Se tuntui kamalan jäykältä ja vastahakoiselta, mutta verryttyään siitä alkoikin kuoriutumaan oikein mukava ja rento ponska! 


Kun Hannu tuntui hyvältä, rennolta ja letkeältä alettiin keskittymään ihan satasella siirtymisiin. Se meinaa välillä jäädä tosi hitaaksi reagoimaan kunnolla siirtymisissä niin ylös- kuin alaspäinkin ja tiedän että se osaa kyllä kun sen vaan saa viitsimään. Tehtiinkin koko ajan uraa pitkin ratsastaen 5-10 askeleen välein siirtyminen käyntiin, takaisin raviin tai vaihtoehtoisesti pysähdyksiin. 


Muutamien toistojen jälkeen alkoi heppa tajuamaan mitä siltä vaadittiin ja pystyin tekemään siirtymiset pääosin pelkällä istunnalla. Ravista käyntiin siirtymiset olivat tosi hankalia, kun Hannu joka kerta vastusteli pidätteitä nykäisemällä päätään juuri ennen siirtymistä, jolloin pakka hajosi ja siirtymisestä tuli tosi huono. Mun piti saada ratsastettua tosi vahvasti pelkällä istunnalla ja vatsa- & selkälihaksilla jännittäen ravia hitaaksi ennen siirtymää jolloin ohjaa ei tarvinnut käyttää ja siirtymä oli ihanan pehmeä ja helppo. 


Hyvien siirtymisten jälkeen olikin hyvä lopettaa. Ravailtiin vielä hetki ympyrällä että sain vähän hepan niskaa nostettua ylemmäs, ettei turpa ihan viistänyt maassa ja meno ollut ihan niin etupainoista. Hetkittäin saatiin oikein kivojakin pätkiä, mutta suurimmaksi osaksi Hannu halusi vaan laiskotella ja juosta nenä maassa. Loppukäynnit käveltiinkin Lillin kanssa ja sitten heppa pääsi sisälle syömään iltaruuat.


Tänään lähdettiinkin Emmin kanssa heti puolen päivän jälkeen Hannuilemaan. Suunnitelmissa oli käydä vähän laukkailemassa yhdessä ylämäessä ja palata pihaan vähän jatkamaan kouluvääntöjä. Pistettiinkin Hannu heti valmiiksi ja suunnistettiin maastoihin. 


Käytiin pellolla pyörimässä alkuverkat ravissa ja oli kyllä ihan huippuhauskaa! Hannun piti nostella korkeassa heinikossa kinttuja ihan kunnolla, mutta vauhti piti pitää hyvin alhaisena mahdollisen liukkauden takia. Kun heppa tajusi ettei voikaan päästellä ihan miljoonaa, se tyytyi ravaamaan rauhallisesti ja tosi ilmavin askelin koko ajan hyvin kuunnellen. 


Peltoravailun jälkeen siirryttiinkin pienelle hiekkatien pätkälle, joka oli sopivasti vähän ylämäkeen. Tiellä ei liiku juuri ollenkaan autoja joten mikäpä oliskaan parempi paikka pienelle revittelylle? Tuskin mikään! Eka pätkä mentiin kunnon ravia ja annoin Hanssin vaan mennä. Sen kanssa on niin ihana tehdä kaikkea tommosta kun tietää ettei se jaksa keskittyä mihinkään pukitteluun tai ryöstämiseen vaan nauttii kun pääsee menemään kovaa. Se antaa aina hyvin kiinni eikä jää vetämään vastaan (kopkop, koputellaas puuta...). Otettiin siis mäessä muutama kunnon veto, ennen tallille palaamista. 


Tallille palattua jatkettiin samojen juttujen parissa kuin eilenkin ja jo alusta asti Hannu tuntui paremmalta ja vastaanottavaisemmalta. Toki se oli paremmin vertynyt kuin edellisenä päivänä, joten työnteko oli kaikinpuolin mukavampaa. Jo alusta nostin taas vähän niskaa ylemmäs ja takaosaa paremmin hommiin, jotta touhu ei menis taas ihan etupainoiseksi. 


Tehtiin taas vähän siirtymisiä sekä muutamat laukannostot molemmissa kierroksissa. Oikea laukka nousi tosi hienosti toisen kiukuttelun jälkeen, mutta vasemman kanssa saatiinkin tehdä vähän enemmän hommia. Saatiin kuitenkin ihan ookoot nostot siihenkin suuntaan ja vasta laukkaamisen jälkeen alkoi ponilta löytymään ravia ihan eritavalla! Se otti selvästi moottorin käyttöön ja kintut alkoi käymään ihan erilailla kuin aiemmin. Tuosta kun saadaan vielä hieman tahtia rauhallisemmaksi, niin on ihan huippu!Niin huippu-Hulttio siis tänään! :) Hannuilun jälkeen heitin Emmin omille heppailuilleen ja painuin suorinta tietä Kalevin luokse. Nappasin ponin sisälle, pistin kamppeet niskaan ja lähdettiin maastoilemaan. Tehtiin maastossa & tallin ympärillä rentouttava treeni kaikissa askellajeissa. Kalle ei meinannut millään rentoutua hetkeksikään vaan leikki taas WC-ankkaa ensimmäiset vartin.. Pikkuhiljaa se pehmeni ja oli lopussa oikein kiva ja rento pikkuheppanen!

Kallen jälkeen oli luvassa vielä yksi ratsatus, nimittäin paluu pieneksi hetkeksi tuntiratsastajan elämään! Oltiin varattu Jennin kanssa tunti Vurrille tälle illalle ja kotona käynnin jälkeen napattiin Emppa mukaan ja ajeltiin samantien Vurrille. Jännittyneinä mentiin talliin kattomaan tuntilistat ja olin saanut tunnille hepakseni pienikokoisen pv-ruunan Othello IV. Otto on mulle tuttu heppa jostain vuosien takaa kun olen sillä tainnut kerran ratsastaa ja odotin kyllä mielenkiinnolla mitähän meidän yhteistyöstä tuleekaan..Tunnilla oli aiheena siirtymiset, minkä uskoin alusta asti olevan tosi hyvä juttu Oton kanssa, jolla tuntui virtaa riittävän. Alkuun ratsastettiin käynnissä pääty-ympyröitä ja suoralla uralla tehtiin askeleen lyhennyksiä. Jouduin tekemään ihan hurjasti puolipidätteitä, että sain Oton pysymään rauhallisessa käynnissä ilman kiirehtimistä.


Ravissa tehtiin samaa tehtävää, mutta lisättiin pitkien sivujen keskelle käyntisiirtymiset. Otto oli kivantuntuinen kun se liikkui koko ajan hyvin eteenpäin ja sitä sai enemmänkin pidättää kuin ratsastaa eteenpäin. Ravissa se liikkui alkuun vähän jäykästi, mutta vertyessään ravikin muuttui ihan erilaiseksi kertaheitolla.


Lisättiin tehtävään vielä laukka niin, että pääty-ympyrät mentiinkin laukassa. Meillä laukat nousivat tosi helposti ja muutenkin laukkaaminen tuntui yllättävän helpolta kaikinpuolin! Olin ihan yllättynyt miten kevyt heppa olikaan loppujen lopuksi ja miten miellyttävä se oli ratsastaa.


Laukkatehtävän jälkeen tehtiin vielä työskentelyä pituushalkaisijalla. Tehtiin aina pituushalkaisijan loppupuolella siirtyminen tötsien välissä ja siirtymisissäkin piti varmistaa että hevonen on varmasti suora. Oton kanssa tääkin oli ihan helppoa kun se taitaa olla luonnostaan ihan suora, eikä mun juurikaan tarvinnut muuta kuin ohjata se oikeaan paikkaan. Tehtiin myös laukannostoja suoralla hevosella ja jatkettiin aina eri suuntiin päädyssä.


Loppuun ravailtiin loppuravit kevyessä ravissa ja käytiin läpi miten tunti meni. Mulle jäi tosi hyvä maku suuhun niiin tunnista kuin hepastakin ja olisi kyllä hauskaa päästä uudemman kerran heppaa kokeilemaan! Ehkä nää pienemmät ratsut onkin se mun juttu... ;)


Huuhhu, kello taas on ihan liikaa.. Aamulla olisi noustava aamutalliin ja päivää lähdetäänkin viettämään tytsyjen kanssa Kuopioon. Armotonta shoppailua ja hauskanpitoa siis varmasti luvassa, mutta jotta jaksaa touhuta on pakko laittaa nyt silmiä kiinni. Hauskaa viikon jatketta kaikille! :)

10 kommenttia

 1. Vitsit et Kalle alkaa näyttää nyt hienolta kun tonne perään sitä massaa pikkuhiljaa alkaa tulemaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihhih niimpä! Se on nyt ihan lyhyessä ajassa muuttunut tosi paljon kaikinpuolin :)

   Poista
 2. Otto on kyllä ollu mun yks lemppari. Tosin vois olla isompi :P Ravisteliko se muuten päätä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli kyllä oikein kiva ja oon kyllä samaa mieltä että sais olla isompi! :D Ja ei ravistellut ollenkaan :)

   Poista
 3. Ei vitsi oot oikeesti saanu kallesta niin hienon! Osaat ratsastaa sitä tosi hyvin ja ainakin mun silmään sait Kallen menemään paljon paremmin kuin Oton ja Hannun vaikka neki näytti menevän hyvin :) Ja toi Kallen ravi, se taipuu niin hyvän näkösesti :D Miten teillä väistöt toimii?
  Tämmöset näin pitkät postaukset on tosi kivoja, näitä lisää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan siitä tullut jo aika kiva joo :) Ja tottakai saan oman hevosen liikkumaan parhaiten koska ratsastan sitä joka päivä ja tiedän miten se toimii toisin kuin noilla muilla. Väistöt toimii aika kivasti, raviväistöjä ollaan tehty vähemmän mutta käyntiväistöt alkaa olla jo tosi jees :) Kiitti, kiva kun tykkäsit!

   Poista
 4. ootte kehittyny kallen kans ihan sairaasti ja toi sen raviki taipuu tosi kivasti :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollaanhan me jonkun verran päästy eteenpäin :)

   Poista