sunnuntai 20. huhtikuuta 2014

Perjantain kouluvalmennus

Kävin tuossa aamulla jo pyörähtämässä tallilla heittämässä hevoset ulos syömään ja en enää jaksanut mennä takaisin nukkumaan kotiin tullessani. Päätin sitten käyttää aikaani hyödyksi ja painua peiton alle kone sylissäni postailemaan. Nyt saattekin kuulla sitten vähän tarkemmin, miten perjantain Marun kouluvalkku meni Winskin kanssa!

Ja kuten arvata saattaa; Emmille kiitokset kaikista kuvista!!


Tallilta lähdettiin ajelemaan Vurrille jo hyvissä ajoin ja perillä oltiinkin joskus varttia ennen valkun alkua. Laitettiin Wimpe valmiiksi, hyppäsin kyytiin ja kävelin & ravailin hetken siinä pihassa, ennen kun siirryin kentälle verkkaamaan. Tehtiin itsenäinen verkka ja Winski tuntui jo alusta asti hyvin rennolta, mutta ehkä hieman löysältä. Ratsastin kuitenkin verkassa ponin hyvin avuille, melko pitkäksi ja matalaksi, mutta kuitenkin hyvin reippaaksi ja kevyeksi. 


Verkkailtuamme jonkin aikaa, käveltiin hetki jona aikana valmentaja selitti ekaa tehtävää. Molemmilla pitkillä sivuila n. parin metrin päässä uralta oli molemmissa päissä tötteröt, joiden väliin tehtiin avotaivutusta etuosa uraa kohti. Aloitettiin oikeassa kierroksessa, eli tehtiin ensin kulmaan voltti, minkä jälkeen suoristus diagonaalille, tötteröltä avotaivutus vasemmalle ja avossa pitkä sivu, toiselta tötteröltä suoristus ja loivaa avoa oikealle taivuttaen palaaminen uralle, hyvissä ajoin ennen kulmaa.


Tätä tehtiin ensin muutama kerta ihan käynnissä, jotta tehtävän reitti ja idea hahmottui varmasti kaikille. W oli vähän nihkeä, mutta kun tein kovasti töitä saatiin kivojakin pätkiä. Ravissa vaikeinta meille tossa tehtävässä oli pitkän avopätkän jälkeen suoristus ja samantien uusi taivutus toiseen suuntaan. Meinasin unohtaa suoristaa hevosen joka kerta siinä välissä, jolloin hommasta ei tullut kertakaikkiaan mitään. Heti kun muistin "kulman" jälkeen ratsastaa pari askelta suoraan ja vasta sitten ottaa uutta avoa, onnistuikin jo tosi hyvin ja kulmakin oli helpompi ratsastaa kunnolla.


Samaa tehtiin myös toiseen suuntaan ja nyt kun tehtävän idea oli hallussa, oli paljon helpompi tehdä koko tehtävä ihan kokonaisuudessaan. Winskikin oli jo vertynyt paremmin ja avot onnistui oikeallekin jo ihan kivasti. Vähän olisin saanut ratsastaa tehokkaamin, jotta hevonen olisi ollut vielä hieman aktiivisempi takaa ja reagoinut nopeammin. Kuitenkin W oli koko ajan niin ihanan rento ja kevyt, että jäin vaan suurimmaksi osaksi matkustelemaan ja keskityin lähinnä vaan noihin avoihin. 


Raviavojen jälkeen otettiin mukaan laukkaaminen. Tehtiin toisessa päädyssä laukannosto lyhyen sivun keskeltä, ratsastettiin kulma kunnolla, suoristus taas diagonaalille ja tötteröltä suoristus pitkän sivun mukaisesti. Toiselta tötteröltä taas palattiin uralle, ratsastettiin kulma hyvin ja lyhyen sivun keskellä raviin. Toisella pitkällä sivulla mentiin tötteröiden välillä vastalaukassa taas avoa niin, että etuosa taipui jälleen kohti uraa. Toisen tötterön jälkeen suoristus ja uralle palatessa raviin siirtyminen, kuten tulisi lävistäjältä laukassa uralle. Ja koska olen mestari piirtämään paintilla, niin tekaisin tollasen erittäin kauniin söhryn jotta ehkä tajuaisitte vähän paremmin mitä oikein selitän...? :DMun mielestä tää oli erittäin hyödyllinen ja kiva tehtävä, jossa piti jo oikeasti miettiä mitä tehdään. Hevonen piti saada laukkaamaan hyvin sekä suorana ilman seinän / aidan tukea, mutta myös taipumaan suoralla uralle mentäessä. Myös kulmiin piti ratsastaa tosi tarkasti, ettei kääntyminen jäänyt liian pitkäksi, jolloin kulman ratsastukseen ei jäänyt tilaa. Laukannostot onnistui tosi hyvin ja W oli ihanasti kuulolla koko ajan! Vasemmassa kierroksessa laukassa nuo avot oli vähän hankalempia, enkä saanut hevosta taipumaan niin paljon kuin olisi pitänyt. Muutama ihan ok pätkä saatiin kuitenkin ja tultiin vielä samaa tehtävää laukassa toiseenkin suuntaan. 


Oikealle avotkin onnistui paljon paremmin! Sain Winskin taipumaan tosi hyvin ja kun avon jälkeen vaan muistin suoristaa hyvissä ajoin, ehdin ratsastaa kulmankin rauhassa. Laukannostot oli ihan superhyviä!! Mun ei tarvinnut kun vähän istunnalla pyytää samalla kun annoin edestä tilaa ja W nosti juuri samalla hetkellä oikein rennon laukan. Vastalaukatkin sujui tosi hyvin ja oli ihanaa lopettaa laukkatyöskentelyn jälkeen tosi hyvällä mielellä!! :)


Lopuksi ravailin vielä hevon tosi rentona eteen alas pyöreänä venytellen. Winski oli niiin ihanan rento ja tyytyväinen. Kuski oli kyllä ihan lopen uupunut reilun tunnin tiukasta treenistä sisältäen vain parit huilikäynnit. Lyhykäisyydessään olin ihan tyytyväinen lopputulokseen. Hevoseen olin tositosi tyytyväinen, se teki niinkuin pyysin ja oli koko ajan ihanan rento, jota lähdinkin valmennukseen hakemaan. Itselläni sen sijaan olisi ollut hurjasti skarpattavaa.. Ensinnäkin toi mun istunta on aivan järkyttävä. Toisekseen olisin voinut ratsastaa paljon tarkemmin ja tehokkaammin, jotta olisin saanut vähän enemmän irti.

Valkusta jäi oikeestaan mieleen vaan kommentit; "hyvä muoto, hyvä tahti. ratsasta suoristus tarkemmin, jotta ehdit kulmaan". Olisin kaivannut vähän enemmän vinkkejä ja kommentteja liittyen noihin avoihin, mutta kaikkiaan saatiin siis tosi hyvää palautetta ja mitään ongelmakohtia ei valkun aikana ilmennyt ollenkaan. Valmennuksen jälkeen juteltiin hetki ennen lähtöä, ja Maru kyseli onko W sama heppa, millä oon ollut joskus aiemminkin maneesissa valkussa, vai sekoittaako johonkin muuhun. Silloin viime vuoden valkussa meno oli kauhean vinoa, eikä hepalla ollut juuri mitään eteenpäin pyrkimystä. Oli kiva kuulla, että meno on parantunut siitä ihan huimasti! :)


Semmonen valmennus tänä vuonna! Tänään on suunnitelmat vieläkin auki mitä keksitään Kalevin kanssa, mutta huomiselle on ihan älyttömän mukavaa tekemistä tiedossa!! En malta oottaa että päästään Empan kanssa jo tien päälle ja reissuun koko päiväksi. Nyt mä kuitenkin otan ihanaa vapaa-aikaa itselleni, pistän leffan pyörimään ja nautin ihanasta vapaasunnuntaista! Hyvää sunnuntaita kaikille 8)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti