lauantai 9. tammikuuta 2016

Tavoitteita tälle kaudelle

Lara on ollut aivan mielettömän kiva ratsastaa tässä tämän viikon, vaikka juuri mitään maastoilua kummempaa ei olla pystytty tekemään. Vuoden vaihteessa Elina ratsasti tammaa noin viikon ajan ja se tekikin sille älyttömän hyvää: nyt heppa on ollut parhain mitä ikinä ja liikkuu tosi kevyesti ja on ihanan rento ja letkeä. Tän päivän onnistuneen maneesitreenin jälkeen onkin hyvä hieman miettiä, mitä mä odotan tältä vuodelta niin itseltäni kuin Laralta ja Wiiviltä. 


Oma ratsastus

Tänä vuonna mä haluan oppia ratsastamaan entistä paremmin ja tehokkaammin. Viime valmennuksissa olen saanut kehuja eleettömästä ratsastuksestani, mutta voisin vaikuttaa hevoseen vieläkin tehokkaammin ja saada sen siten toimimaan paremmin ja antamaan itsestään enemmän. Etenkin Laran kanssa täytyy opetella tehokasta istunnan käyttöä ja sen myötä pääsee ohjastuntuma kevenemään. Lisäksi mun täytyy parantaa mun istuntaa, se on ihan rupsahtanut kun en oo keskittynyt siihen yhtään ja estesatulakaan ei kauheasti sitä paranna.. 

Toinen tavoite omassa tekemisessä on koittaa vihdoin opetella sitä esteratsastusta. Tai edes perusjuttuja. Tai edes puomeja.. Jotain rutiinia aion keksiä ja viikottain alan harrastaa jotain puomityöskentelyä ja pikkuhiljaa totuttautua ajatukseen, että ehkä me vielä joskus voitaisiin kisata aluetasolla myös esteitä. Onneksi Larppa on Larppa ja ainut ongelma on mun päässä. 


Hevosten treeni

Laran ja Wiivin kanssa haluan päästä treenaamaan ja valmentautumaan niin paljon kun omaa aikaa riittää. Haluaisin päästä viikottain kouluvalmennukseen aina niin että joka toisella viikolla menisin toisella hepalla. Mikäli aikaa olisi ja valmentajat tulisi sen verran usein, voisin käydä molemmilla vaikka viikottain valkuissa. Se on kuitenkin aina työvuoroista riippuvaa, mutta jokatapauksessa maneesia tullaan kuluttamaan ahkerasti tässä kevään aikana, joko valmennuksissa tai ihan itsenäisessä ratsastuksessa. 

Laran kanssa ollaan nyt siinä pisteessä, että voidaan alkaa keskittymään kaikkeen hienosäätöön. Se työskentelee mielellään ja liikkuu kivasti. Mun pitää edelleen vaan saada sitä kevyemmäksi edestä ja aktiivisemmaksi takaa, jotta se kantaisi itsensä täysin itse ja saisi hieman enemmän ilmaa alleen. Ja nyt kun se liikkuu aika hyvin hitaassa vauhdissa ja malttaa odottaa, niin voidaan alkaa pikkuhiljaa kasvattamaan askelpituutta ja lisätä tempoa paremmaksi ajatellen kouluratoja. 

3.6.

Sileetreenien vastapainoksi maastoillaan paljon ja Larpalla onkin nyt monta maastoiluun totutettavaa maastoseuraksi. Se on niin mukavan leppoisa maastossa, että aremmatkin hepat uskaltaa tulla sen perässä ja oppia pikkuhiljaa varmemmiksi. Esteitä se pääsee hyppäämään ja kisaamaan Elinan kanssa ja mun kanssa tehdään pientä kivaa pikkuestetreeniä aina silloin tällöin. Joskus mennään valmennuksiin ja haetaan rutiinia mulle. 

Wiivin kanssa vielä vaan tutustutaan ja mietitään miten edetään. Se saa maastoilla paljon kevään aikana ja kerätä peruskuntoa siten. Maneesitreeneissä keskitytään aktiiviseen liikkumiseen ja mun pitää muistaa ratsastaa myös Wiiviä vahvalla istunnalla ja kevyellä kädellä. W on aika vähän ratsastettavissa istunnalla eikä oikein ymmärrä jarruttavia istunta-apuja, mutta oikeanlaisella treenillä siitäkin varmasti tulee oikein kelpo kouluponi. 


Mun pitää vaan oppia jakamaan mun ajankäyttö kahden treenaamiseen. Vaikka Wiiviä en itse ratsastakaan muuten kuin vuokraajana, niin sen ratsastus ja hoito ottaa ihan samanlaisen ajan kuin Larpankin liikutus ja hoitotoimenpiteet niinä päivinä kun sitä hoidan. Kun teen 8 tunnin työpäiviä 5--6 viikossa, pitää tallillaoloaika suunnitella aika tarkkaan että ehdin hoitaa molemmat kunnolla. En usko sen kuitenkaan tuovan sen suurempia ongelmia, kun vaan suunnittelen kaiken etukäteen ja meen aina hieman tilanteen mukaan. Oon kuitenkin tosi onnellinen, kun pääsen treenaamaan ja tekemään paljon hevosten kanssa ja viihdyn tallilla paremmin kuin hyvin.


Kisakausi

Ja tottakai myös kisaamista odotan suurella innolla! Larppa on kulkenut jo jonkun aikaa tosi hyvällä moodilla ja sileetreenit tuntuvat taas pikkuhiljaa luistavan. Tämä kausi tosiaan aloitetaan parin viikon päästä koulukisoissa Suonenjoella ja ootan tosi innolla! Alkuvuosi mennään tasaisen varmasti seuratason b-luokkia ja keväällä sitten koitetaan aluetasolle. Mahdollisesti jos kaikki menee hyvin niin voitaisiin kokeilla loppuvuodesta seuratasolla joitain helppoja A luokkia, mikäli HeB:t sujuvat hyvin ja treeni sujuu. En oo ottanut kuitenkaan sen suurempia paineita tai miettinyt asiaa enempää vaan mennään vähän sen mukaan miltä heppa tuntuu. 

c. Tiia Tahvanainen

Wiivin koulukisaura aloitetaan mahdollisimman pian, mutta mitään ei ole vielä lyöty lukkoon. Se tarvitsee varmuutta ja tasaisuutta radalle, mutta uskon että ahkeralla treenaamisella ei ole mikään mahdottomuus mennä sen kanssa aluekisoissa heB luokkia jo kesällä. Kun nyt tulis vaan jotain pikkukisoja tähän lähelle niin päästäis alkuun!

Laran kanssa estepuoli on vielä auki, mutta jos heppa kestää terveenä ja mitään estettä ei tule eteen, Elina voisi hypätä sen kanssa joitakin 110-130cm luokkia kevään / kesän aikana. Mä tuskin jaksan innostua estekisoista niin paljoa, mutta ehkäpä jos ihan hurjaksi heittäydyn niin jonkin 80-90cm luokan saattaisin jopa hypätä. Estekisojen suhteen ei ole kyllä tämän ihmeempiä suunntelmia, joten ihan fiilispohjalla mennään ja katsellaan. Koulupuoli on nyt se tärkeämpi ja siihen haluan panostaa ihan kunnolla tänä vuonna. 


Oon kyllä onnellinen, että Lara on niin helppo ja mutkaton kuljettaa ja käsitellä kisapaikalla. Voidaan lähteä vaikka ihan yllättäen kisareissulle pelkästään isäni kanssa tai jopa niin, että ajan itse ja saan jonkun kaverin vaan mukaan. On myös mukavaa, että meillä on maneesi ihan lähellä ja päästään siihen treenaamaan niin usein kuin vaan halutaan ja jaksetaan lähteä. Minusta on myös tärkeää päästä maastoon, sillä sekä minä että Lara tykätään paljon käydä vaan tuulettamassa päätä metässä ilman sen kummempia paineita. 

Mutta näilläpä mennään eteenpäin kohti kevättä ja kesää. Katsotaan sitten myöhemmin tänä vuonna kuinka suunnitelmat ovat toteutuneet ja mitä ollaan päästy tekemään. 


2 kommenttia

  1. Miks sä haluut niitä esteitä mennä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koska mä voin :'D no siis lähinnä siks, että mulla on osaava estehevonen joka voi opettaa mua. Ja mä haluan osata mahdollisimman paljon ja monipuolisesti ratsastuksen kaikkia lajeja.

      Poista