Oltiin tuossa viikko sitten lauantaina ihanalla porukalla bloggaajatapaamisen merkeissä vierailemassa Veljekset Wahlstenilla Lahdessa. Siiri oli taas ihanan onnistuneesti saanut kasaan ihan mahtavan bloggaajaporukan ja myös minä sain työasiat järjestettyä siten, että pääsin mukaan! Lähdin aikaisin aamulla ajamaan kohti Lahtea ja kerrankin ollen aikaisin paikalla! Muut saapuivat pikkuhiljaa paikalle mun jälkeeni ja päästin aloittelemaan päivää.
Suosittelen katsastamaan muidenkin mukana olleiden blogit ja postaukset reissusta! Mukana meitä oli paikalla Annika, Anniina, Emilia, Essi, Henu, Idde, Jilla, Jolanda, Liinu, Maisa sekä Moona, kiitos kaikille ihanasta päivästä, mukaan lukien Anne, Eija ja Satu, jotka olivat meitä paikan päällä opastamassa ja neuvomassa :)
Tosiaan, päivän aikana päästiin tutustumaan laajasti yritykseen yleisesti ja jopa vierailemaan takahuoneissa ja varastoissa. Oli todella silmiä avaavaa päästä näkemään tilat, joissa tehdään käsin kaikenlaisia nahkatavaroita sekä mm. ajopukuja. Päivä kului todella nopeasti ja kotiin lähdettiin hirmuisessa tietoähkyssä.
Päivälle oltiin jaettu teemat, joista jokainen saisi kirjoittaa postauksen ja mulle napsahti teemaksi lisäravinteet. Alkuun mulla meinasi mennä sormi suuhun täysin, että apua mitä mä teen kun mulla ei ole minkäänlaista tietoa oikeanlaisesta lisäravinnekäytännöstä. Sitten sainkin idean, että tiedustelen paikanpäällä asiantuntijoilta, mitä he suosittelisivat millekin hevoselle ja sain puhelinnumeron käteen ja heti tiistaina soitin Vermon Wahlstenin myymälään ja siellä ihana Petra auttoikin mua kovasti tän aiheen kanssa! Sähköpostitse sain Petralta ihan uusia ajatuksia lisäravinteihin ja tämä postaus tuleekin hyvin pitkälti sen pohjalta.
Ruokinnan perustana on tietenkin riittävä määrä hyvälaatuista heinää, kattava kivennänen sekä raikas vesi. Hevosen ruokinta on yleensäkin hyvä pitää mahdollisimman yksinkertaisena ja lisäravinteita tulisi syöttää vain jotain syytä varten, ei niinkään "varmuuden vuoksi". Lisäravinteita löytyy moneen lähtöön, on vaivaan ja ongelmaan ja eroja ruokintoihin ja lisäravinteiden syöttöön tuo tottakai hevosen käyttötarkoitus ja ikä. Vertailun kohteeksi valitsin erot siitostammojen ja maitovarsojen sekä kilpahevosten ja vanhempien hevosten välillä.
Siitostammat sekä kasvavat varsat tarvitsevat hyvälaatuista valkuaista normaalia enemmän. Valkuaisaineet ovat elimistön rakennusaineita, joita hevonen käyttää ylläpitoon, kasvuun, tiineyteen, maidontuotantoon ja lihastyöhön ja siksi on tärkeää huolehtia, että varsova tamma sekä nuori varsa saa tarpeeksi valkuaista muun ruokinnan ohella. Valkuaisen lisäksi tälle ryhmälle Wahlstenin Irlantilaisesta TRM -lisäravinne sarjasta löytyy kivennäis- ja hivenaineseos TRM Calphormin. Se parantaa luuston kavua sekä vähentää irtopalojen syntymistä, minkä vuoksi sopiikin hyvin varsoille vieroituksesta aina kahteen ikävuoteen saakka.
Kilpahevosille hyvänä lisänä toimii B&E vitamiinilisät, jotka ovat tärkeitä lihasten ja hermoston toiminnassa. Winskille syötettiin silloin aikoinaan koko ajan E-vitamiinia lähinnä helposti jumiutuvien lihasten parantamiseksi ja se kyllä auttoi, hevosesta huomasi eron heti kun vitamiinilisää ei syötetty. TRM:ltä löytyy E-vitamiinia 1,5kg sekä 10kg purkeissa nimellä Vitamin E 2000 sekä Vita E Plussaa jossa yhdistettynä E-, B- ja C-vitamiinia.
Lihasjäykkyyteen ja kilpailustressiin tuo helpotusta myös magnesium syötettynä yhdessä B12 -vitamiinilisän kanssa. Myöskin kisajännityksestä kärsiville ja kuumuville hevosille on sopiva lisäravinne Good as gold, jota on saatavana sekä pastana että jauheena. Tässä teho perustuu L-tryptophaaniin yhdessä magnesiumin sekä B-vitamiinin kanssa. Tässä tuotteessa on plussaa se, ettei tuotteessa ole doping karenssiaikaa ja pastan voi antaa hevoselle vaikka aamulla ennen kilpailuja.
Kilpakäytössä olevat hevoset voivat usein reagoida hyvin vahvasti vatsallaan, joka kannattaa ottaa huomioon jo ennaltaehkäisevästi. Wahlstenilta löytyykin vatsaongelmiin Gut nutrion formula eli GNF, joka sisältää prebioottia, joka auttaa ylläpitämään hyödyllisten bakteerien määrää suolistossa. GNF myöskin parantaa elimistön PH -tasapainoa ja vähentää happamuutta. Yhdessä aminohappojen kanssa se ennaltaehkäisee ja jopa auttaa parantavasti vatsahaavan oireisiin!
TRM:ltä löytyy myös täsmälliset ja tehokkaat tuotteet mm. parantamaan alhaisia rauta-arvoja (IronXcell), kavionkasvua (Hoofmaker), hengityskapasiteettia, lisäämään ruokahalua, boostaamaan kisasuoritusta ja auttamaan palautumisessa. Kannattaa ehdottomasti olla yhteydessä Vermon Wahlstenille, Petra auttaa kyllä mielellään jos jokin askarruttaa esimerkiksi näiden tuotteiden kanssa!
Vanhenevalle ja nuorelle, kasvavalle hevoselle suositellaan valkuaista lihaskunnon ylläpitämiseksi ja kasvattamiseksi. Karvanvaihtoaikaan syksyisin ja keväisin on hyvä ottaa tavaksi syöttää monipuolinen vitamiinilisä, joita TRM:ltä löytyy erilaisia vaihtoehtoja. Mm. TRM Feedexell on täydellinen ravintolisä, joka sisältää 19 keskeistä ravintoainetta ja on hyvin imeytyvää sekä maistuvaa. Myös kilpahevosille, joilla väkirehuruokinta perustuu kauraan suositellaan tätä ihan jatkuvasti syötettävänä. Muuten ruokinta kannattaa pitää mahdollisimman yksinkertaisena.
Mä sain ainakin todella paljon uutta tietoa liittyen lisäravinteisiin ja vastaisuuden varalla tiedän ainakin kenen puoleen kääntyä jos jokin asia mietityttää! Suosittelen selaamaan netissä TRM:n omia kotisivuja sekä vierailemaan Wahlstenin kotisivuilla, mikäli herää kiinnostusta enemmänkin näihin tuotteisiin. Mitä lisäravinteita te käytätte hevosillanne ja onko kellään näistä tuotteista kokemuksia? :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti