maanantai 3. marraskuuta 2014

Huolta hepan hyvinvoinnista

Mistähän sitä nyt sitten alottaisi. 


Aboutiarallaa viikko sitten viime viikon alkupuolella huomasin Kallessa jotain pieniä merkkejä siitä, ettei kaikki ole ihan ennallaan. Ruuna oli tarhassa jotenkin oudon vaisun ja apaattisennäköinen, mutta tuli kuitenkin tapansa mukaan aina tarhasta hakiessa portille vastaan. Ajattelin sillä olevan vaan huono päivä ja muuta erikoisempia merkkejä en hepassa huomannutkaan. 

Kunnes yks päivä maastoon lähtiessä Kalle tekee ihan yhtäkkiä stopin eikä suostu enää menemään tuttua maastoreittiä ja pistää vaan hanttiin. Muuten ruuna liikkui normaalisti, vaikkakin vaikutti aavistuksen verran väsähtäneeltä eikä liike ollut ihan niin lennokasta ja ilmavaa, kuten normaalisti. 

Lauantaina sama maastossa töppäily jatkui, mutta en kertaakaan antanut periksi ja päästiin jatkamaan lenkkiä. Juteltiin sillon Elinan kanssa ja pohdittiin vähän Kallen tarhakäytöstä. Myös Elina oli huomannut saman, että K on vähän sulkeutuneen oloinen ja ei näytä normaalilta, iloiselta itseltään. Eilen tallilla käydessä sitten huomattiin Lauran kanssa ruunan mahan olevan pinkeä, eikä se tykännyt yhtään hyvää jos kosketeltiin mahaa sieltä täältä.

Eilen Kalle vietti siis vapaapäivää ja karsinaa siivotessani jätin sen käytävälle seisomaan siksi aikaa. Yleensä ruuna pyörii hyörii kuopii ja tekee kaikkensa, että saisi vähän edes huomiota. Mutta mitä se teki nyt, seisoi silmät puoli ummessa paikallaan hievahtamatta koko ajan, kun siivoilin boksia. Ja arvatkaa oliko helppo lähteä kotiin nukkumaan. 

Soitin Elinalle illalla ponin kertoakseni ponin voinnista. Sovittiin, että Elina soittaa heti tänään eläinlääkärille ensinnäkin rokotuksesta, joka marraskuun alkupuolelle piti satuttaa ja kysyy pääsiskö ell tulemaan mahdollisimman pian ja tsekata samalla ponin voinnin. Kerrankin kävi ihan suberhyvä tuuri ja lääkäri pääsi heti tänään paikanpäälle aamusella. 

Kävin tekemässä aamutallin ja kävin kotona, ennenkun menin tallille takasin kympin jälkeen. Otin Kallen ja Zipen sisälle ja ell tullessaan ensin rokotti molemmat, ennenkun alettiin juttelemaan vähän tuosta Kallen viimeaikaisesta käytöksestä. Kerroin kaiken mikä on hepassa muuttunut ja miten se on näkynyt viikolla.


Eläinlääkäri ei sen kummempia diagnooseja pystynyt tietenkään tutkimatta antamaan, mutta kertoi muutamia mahdollisia vaihtoehtoja mikä saattaisi olla vikana. Yksi mahdollisuus voisi olla joku virusperäinen juttu, toinen hiekankertymä mahassa, kolmas lihasjumit ja neljäs vaihtoehto voisi olla mahahaava. Näitä kuitenkaan ei voi varmaksi todeta ilman klinikkareissua, joten aika arvailuksi jäi. Mikään näistä ei ole poissuljettu vaihtoehto, mutta mä toivon niin paljon että kyseessä olisi mitä tahansa paitsi ei mahahaavaa.. Se onkin mielestäni epätodennäköisintä tässä tilanteessa, mutta mahdollista kyllä.

Tultiin Elinan siihen päätökseen, että muutetaan nyt ruokinta niin mahaystävälliseksi kuin vaan pystyy ja pidetään liikutus hyvin kevyenä ja mukavana ponille. Heinämäärää nostetaan ja puolet säilöstä korvataan jatkossa kuivalla heinällä. Tähän rinnalle ajattelin vielä kuitenkin ottaa tuon psylliumkuurin (josta ei eläinlääkärin mukaan mitään haittaakaan ole), ihan vaan varmuuden vuoksi ja tutkia lantaa lähteekö hiekkaa sen ansiosta irtoamaan. Myös ruumiinlämpöä seuraillaan ja mittaillaan, varmuuden saamiseksi. Ensi viikolla Kalle hierotaan ja tsekkaillaan ettei jumeja ole.

Sitten jos näillä ei ruunan kunto lähde kohenemaan otetaan suunnaksi klinikka ja katsotaan sitten mitä siellä löytyy. Nyt ei sitten muu auta kuin toivoa parasta ja pitää peukut pystyssä..


18 kommenttia

 1. Pelkästään ton pienen temppuilun perusteella ajattelin aluksi, että täähän voi hyvin olla vaan jotain nuoren hepan testailua. Kun kumminkin on paljon muitakin merkkejä siitä, ettei asiat oo ihan kunnossa, niin täytyy sanoa, että huolestuisin kyllä itsekin. Mullekin tulisi ensimmäisenä mieleen juurikin hiekka mahassa ja ikävä kyllä myös vatsahaava. Toivotaan tosiaan, ettei olisi jälkimmäinen. :/ Mietin myös, että voisko osasyynä olla vaikka joku vitamiinin/raudan/tms. puutos? En siis todellakan ole ammattilainen, ajattelen vaan ihan omalla järjellä.

  Tsemppiä näiden juttujen kanssa. Hoidat Kallea erinomaisesti ja tosiaan välität sen hyvinvoinnista, oot kyllä just sellainen hevosenomistaja jonka kaikki hevoset ansaitsisivat. (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Sofia! Mä en enää edes muista mitä kaikkee oon epäillyt mikä vois vaivata, ja mulla kävi myös mielessä toi jonkinlainen puutostila. Kunhan ponin kunto vähän paranee tästä niin otan sille muutaman vitamiinikuurin ihan varmuudeks. Toivotaan tosiaan, että olis vaikka vaan sitä hiekkaa eikä ainakaan se mahahaava.. :(

   Poista
 2. Voihan :( Toivottavasti ei ole mitään suurempaa ja Kalle on pian taas oma itsensä !

  VastaaPoista
 3. sulla on huolibponin voinnista etkä vie sitä heti klinikalle kun ell vielä tuommoset disgnoosit antaa..? heti se ois sinne klinikalle pitänyt viedä kun se oli outo...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. viikko apaattisuutta hevosella ei ole vielä mitään eläinrääkkäystä. sinulla ei varmaan ole kokemusta oman hevosen pitämisestä, eihän? vatsalaukun tutkiminen ei ole ihan halpaa lystiä ja aino varmasti siihen kyllä on varautunut. kotikonstit on jo otettu käyttöön, älähän sinä anonyymi ole huolissasi. aino pitää kyllä hyvää huolta kallesta, vai onko se muka jollekkin jäänyt epäselväksi?

   -ansu

   Poista
  2. Ei, en sitä tarkoittanut että jotain rääkkäystä olisi! en siis kommettiani pahalla tarkoittanut, mutta omalla kokemuksella yritän vain varoittaa ettei tule oikeasti mitään vakavempaa, sillä itselläni oli vastaavanlainen tilanne hevosen kanssa, ja joo olen omistanut jo lähemmäs 5 vuotta oman hevosen. (sama kuin ylempi ano)

   Poista
  3. Kuten ansu sanoi, koitetaan ensin hoitaa kotikonstein ja jos ei auta, mennään klinikalle. Pitää kuitenkin muistaa, miten paljon Kalle stressaa kuljetuksesta ja koitan välttää yksin matkustamista tässä vaiheessa ihan viime tippaan asti. Ponin hoito on kyllä jo alotettu ja ollaan edelleen ell yhteydessä jos jotain tarvetta siihen ilmenee.

   Poista
 4. Voihan hitsi :(
  Hiekkaa epäilisin minäkin, etenkin tuon mahan pinkeyden ja aristelun takia. Psyllium-kuuri kannattaa joo ihan ensiksi koittaa syöttää :) Toivon mukaan kyseessä olisi jokin "helppo" vaiva, eikä niinkuin minun hevosellani: kasvain mahalaukussa ja hidastunut suolen toiminta, mahan impaktio.. Oireina oli mahan pinkeys ja aristelu sekä ajoittainen haluttomuus liikkuessa.
  Tsemppiä ja toivotaan, että vaiva menisi helposti ohi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, psyllium alotettiin tänään ja jospa siitä tulis hepalle parempi olo..

   Voi hitsi, kuulostaa pahalta tuo teidän juttu :/ Onko parantunut tai menossa parempaan? Kiitos tsempeistä, toivottavasti teilläkin helpottaa! :)

   Poista
 5. Mun hepalla on nyt ilmaa mahassa. En sitte tiedä johtuuko, kun on säilöheinällä+ kun heinät maassa jäätyneinä välillä

  VastaaPoista
 6. Hei Aino.
  Kannatan ehdottomasti psyllium kuuria! Tähän aikaan vuodesta annan kuurin omalle tammalleni oli se sitten normaali tai ei. Ensimmäinen syksymme oli yhtä helvettiä. Hevonen, mikä rakastaa hyppäämistä ja laukkapäästelyitä ei meinannut edes nostaa laukkaa. Hypyt olivat karmeita ja tammalla tyytymätön ilme. Vatsa oli ajoittain hyvin löysällä, pahimpina päivinä saattoi tulla ihan lähes "vesipaskaa".

  Eläinlääkäri ehdotti psylliumkuuria minkä olin jo ehtinytkin itse aloittamaan. Maha parani kuurin jälkeen, muttei täysin. Tehobakt kuuri paransi vatsan täysin, mutta kuurin jälkeen oireet palasivat pikkuhiljaa.

  Kaikki toitottivat minulle mahahaavasta ja olihan se itsekkin käynyt mielessä. Itse olin alun alkain sitä mieltä että ongelma oli heinässä. Eläinlääkärini tuntee hevoseni ja ei poissulkenut mahahaavaa, mutta se ei ollut hänelläkään vielä ensimmäisenä vaihtoehtona. Tammani kuitenkin oli perusilmeeltään tyytyväinen ja työskenteli hyvinä päivinä enemmän kuin mielellään. Emme käyneet sinä kesänä kisoissa kuin ihan muutamissa pikkukisoissa ja tämä hevonen ei muutenkaan stressaa - ei siis yhtään mistään.

  No, sitten alkoi se kuivaheinän metsästys mikä olikin aika kiven takana tuona kesänä. Jostain jumalan seljän takaa lähdettiin hakemaan laadukasta kuivaheinää. Hmm, taas voi sanoa että kyllä se oma omistaja hevosensa parhaiten tuntee. Kaksi päivää meni ja oireita ei ole ollut tässä kolmeen vuoteen ollut sitten sen jälkeen.

  Seuraavana keväänä alettiin pikkuhiljaa antamaan säilöä joukkoon ja tamman vatsa kyllä kertoi heti, milloin mentiin jo äärirajoilla. Nykyinen heinäannostelu koostuu siten, että 2/5 säilöä ja 3/5 kuivaa - ja homma toimii.

  Tiedän että on ihan hirveää elää epätietoisuudessa, kun ei ole mitään yhtä ja ainoaa vaihtoehtoa. Toivotaan että sinullakin on vain hieman herkkävatsaisempi hevonen ja heinämuutos ja psylliumkuuri auttaisi. Tsemppiä Aino ja peukkuja Kallelle!

  -Ansu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ansu! Onneksi teillä on selvinnyt noin hyvin :)

   Mä tosiaan alotin tänään sen psylliumin ja vaihdettiin säilö silleen, että saa nyt 1/3 säilöö ja loppu kuivaa. Ja kun tarhassa kattoo syömistä, niin mieluummin jättää sitä säilöö syömättä ja kaikki kuiva on kelvannut. Toivotaan kovasti, että olis vaan tuota herkkämahaisuutta!

   Poista
 7. Meillä oli joskus pari vuotta sitten nuori heppa apaattinen, laihtui, ei halunnut millään liikkua ja hiekkaahan se oli mahassa. Kuulostaisi siis aikalailla siltä, toivottavasti tulee kuntoon pian! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, toivotaan että tuolla psylliumilla helpottaa!

   Poista
 8. toivottavasti ei oo mitään vakavaa ja menee nopeasti ohi! :/

  VastaaPoista