lauantai 12. syyskuuta 2015

20 faktaa Larasta

Sain joku aika sitten Anniinalta kivan ehdotuksen että kirjoittelisin faktoja Larpasta, joten siitä innostuneena kävin tuumasta toimeen ja tässäpä olisi! Toivottavasti tulee edes jotain sellaisia juttuja, mitä ette tienneet :) Postausta pääsi kuvittamaan vanhat kuvat "meidän entisestä elämästä" eli ajalta kun olin vielä vuokraajan roolissa vuosina 2010-2012.

Kallesta löytyy myös samanlainen postaus tästä linkistä. Mulle tuli ihan hirmu ikävä ja itku kun luin tuota, minun ihana pieni enkeliponi ♥ Jos haluaa muistella Kalleponia, kannattaa ehdottomasti lukaista tuo postaus! Mutta sitten itse aiheeseen, eli Laraan.

Huhtikuu 2012, viimenen kotiratsastus ennen muuttoa uuteen kotiin Pohjanmaalle.

1. Lara osaa kun se vaan viitsii. Ja kun mä vaan osaisin pyytää siltä niin se tekis melkeinpä mitä vaan. On ihan uskomatonta miten osaavan hevosen mä omistankaan ja onkin ihana ajatella et saan itse keskittyä rauhassa opettelemiseen. Koulupuolella siitä olis heittämällä He A - tasolle pienellä treenaamisella ja esteillä se taitaa 130cm radat.

2. Vauhti on parasta maailmassa. Jos tamma sais päättää, se joko laukkais päivästä toiseen täysiä maastossa tai sit hyppäis esteitä. Hiljaa liikkuminen on se mielestä nössöjen puuhaa ja vauhti korjaa virheet.


3. Pikkuesteet on tylsiä. Kun on kokoa siunattu hevoselle ihan jonkin verran, ei pikkuesteitä tarvi hypätä vaan niiden yli voi laukata. Vasta kun esteet nousee sinne 120-130 cm korkeudelle, alkaa poni vasta ponnistamaan ylöspäin.

4. Ketään ei varmaan yllätä, että Lara tykkää ruuasta. Se olisi hyvin mielellään koko ajan ruokaa naaman edessä ja syökin aina oikein kiltisti kupin tyhjäksi sekä kaikki heinät karsinasta hyvin tarkasti. Myös kaikki ompuista ja porkkanoista heppanameihin katoaa parempiin suihin alta aikayksikön.


5. Ruuan lisäksi ehdoton fanituskohde on karsinaan lisätyt uudet purut. Aina kun karsinassa odottaa uusi purukasa on poni ihan onnensa kukkuloilla ja käy melkeimpä joka kerta tutustumassa läheisesti niihin piehtaroimalla.

6. Piehtarointi on kivaa myös pihalla. Ja nimenomaan tarhan / laitumen kuraisimmassa kohdassa. Nyt on ollut onni myötäinen kun on ollut kuivaa, mutta ootan innolla kun tulee mutakelit.. Sitä harjaamisen määrää! Ja se on muuten jokapäiväistä, sen sain kokea tuossa alkukesästä..

Ekat kisat, elokuu 2011
7. Larppa on hyvin valikoiva heppakavereiden suhteen. Nykyisellä tallilla se ei oikein tykkää kenenkään hepan seurasta, mutta Kimmolla asustaessa se tuli Veeran kanssa tosi hyvin juttuun. Ne ei koskaan mun nähden luimineet toisilleen ilkeyttään vaan näyttivät viihtyvän toistensa seurassa. Lara tulee kyllä toimeen esim. tarhakaverin kanssa ilman ongelmia, mutta se ei oo sellasta rapsutteluseuraa muitten heppojen kanssa.

8. Vanha ja viisas tammani on ihanan helppo käsitellä. En muista oonko koskaan maininnut, mutta Lara on kyllä varmasti kaikista tapaamistani hevosista ongelmattomin käsitellä ja sen kanssa oikeasti ei oo tainnut tulla yhtään sellaista ylitsepääsemätöntä ongelmaa eteen. Kaikki käy ja monesti saankin kehua aina tallikavereille et miten kivaa on kun heppaa on helppo käsitellä tilanteessa kuin tilanteessa.


9. Ongelmattomuuteen kuuluu myös kuljettamisen helppous. Koppiinmeno tapahtuu kuin itsestään ja Lara kulkee tosi tyytyväisenä. Ainut miinus kuljettamisessa on sen laitakauhu, josta johtuen tamma joutuu kulkemaan kopissa aina yksin ja väliseinä avattuna. Tosin, kai nyt tuonkokoiselle hevoselle tulee vähemmästäkin ahdas olo.

10. Larppa on aivan mieletön maastossa. Se ei pelkää autoja, traktoreita, mopoja, rekkoja ei oikeastaan mitään. Sen kanssa on ihanan helppoa ja kivaa käydä pidempiäkin reissuja, kun ei tarvitse stressata koko ajan vaan voi oikeasti nauttia. Siksi uskallankin antaa myös kavereideni maastoilla sillä, kun taas Kallella kukaan ei ikinä edes suostunut maastoon..


11. Vaikka pääosin tammani onkin hyvin peloton, sillä on pari pientä juttua mitä se pelkää tosissaan. Ja ne ovat tuli ja pikkuponit. Jos se näkee jossain esim. nuotion tai jonkin muun rovion, se menee ihan lukkoon ja alkaa jännittää hurjasti. Saman reaktion saa aikaan kaikki shettikset tai yhtä pikkuiset, pelottavat poninpallerot..

12. Yksi ihanista piirteistä tammassa on sen siisteys. Kun itse siivoaa karsinan jokainen päivä, osaa arvostaa sitä että hevonen on siisti eikä sotke koko boksia ihan sekaisin (on kokemusta tästäkin...). Larppa tekee kaikki kakat siististi takaseinälle ja pissaa yhteen kohtaan.

13. En myöskään tiedä ootteko koskaan kuvista havainneet Larpan polttomerkkiä selässä. En ihan varmaksi edes tiedä mitä se tarkoittaa, mutta ilmeisesti tuo on jonkinlainen Tsekkiläinen tapa merkata hevosia.


14. Laran kaviot kasvaa ihan hurjaa vauhtia. Varsinkin etuset on jo viiden viikon jälkeen kengityksestä ihan sukset ja ne on pakko laittaa uudestaan. No, pidetäänpä ainakin meidän kengittäjä kiireisenä!

15. Fiksu eläimeni osaa olla todella nätisti yksin. Sille ei tuota ongelmaa olla yksin missään ja se ei välttämättä edes huomaa jääneensä illalla viimeisenä ulos.

Huhtikuu 2012

16. Lara ei oo koskaan ollut kouluaitojen sisällä. Ainakaan mun tietääkseni tamma ei ole koskaan käynyt koulukisoissa. Miten tässä taas kävi näin? :D Mä oon henkeen ja vereen kouluratsastaja ja silti ostan vaan hevosia joille kouluaidat on ihan vieras käsite. No ei se mitään, eiköhän tämä korjaantune tässä vielä tän vuoden puolella!

17. Äitini pelkää hevosia ainakin joissain määrin eikä koskaan suostunut Kallen eikä Vipin selkään millään. Sen sijaan Larppa on ainut hevonen, jonka selkään äiti on uskaltautunut ja jopa ihan pariinkin otteeseen. Saapa nähdä milloin koittaa seuraava kerta ;)


18. Larppa rakastaa sitä, kun rapsutetaan korvasta sisältä! Varsinkin näin kesällä ötökät tykkää mennä korviin ja jäädä sinne ja ponin mielestä on aivan ihanaa kun joku niitä rapsuttaa pois sieltä!

19. Kun Elina alkoi puhumaan Laran myynnistä, kuvittelin aina että siitä tulisi mun eka oma heppa. Opiskelijana kun olin, ei mulla tietenkään ollut mitenkään varaa ostaa kansallisentason estehevosta ilman lottovoittoa, joten ei itku auttanut ja jouduin luopumaan tuosta unelmasta. En ihan arvannut silloin, että vielä joku päivä tuo murunen tulee kuin tuleekin olemaan minun ikiomani.


20. Lara on syy siihen, miksi olen tässä ja nyt. Jos en olisikaan alkanut vuokraamaan Laraa ja Sissiä vuonna 2010, todennäköisesti olisin ratsastuksen lopettanut kokonaan. Tuntuu ihan hullulta, että jos Laraa ei olis ollut, ei Kalle olisi viettänyt viimestä vuottaan mun kanssa ja jos Kallea ei olisi lopetettu nyt, ei Larakaan olisi tullut mulle.

4 kommenttia

 1. Oisko mahdollista saada jossain vaiheessa postaus missä Laralle hypättäs ihan kunnon kokoisia esteitä? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsotaan mitä klinikalla sanotaan, ennenkun mitään esteitä hypätään..

   Poista
 2. Eli tuo nuotion pelkääminen saattaa johtua polttomerkitsemisestä :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No en kyllä oo tullut ees ajatelleeks! Hyvin kyllä mahdollista että niillä on tollanen yhteys..

   Poista