tiistai 18. maaliskuuta 2014

Ensimmäinen kouluvalkku + uusi ulkoasu

Huhhuh mitä kiirettä! Luulin saavani vähän hengähtää kun työt vähenivät ja koulu loppui mutta eipä sentään, nyt on tullut heppailtua ihan senkin edestä! Ja ei, en valita ollenkaan. Päinvastoin onkin ihanaa kun pääsee taas tähän rytmiin että saan ratsastaa monilla erilaisilla hevosilla usein ja aina jokaisen kanssa pääsee oppimaan joitain uusia juttuja. Niin myös tälläkin viikolla on tullut ratsastettua jo ihan kunnioitettavasti, mutta niistä myöhemmin. Ollaan tänään menossa Jennin kanssa Vanhikselle koulutunnille ja Emppa lähtee mukaan kuvailemaan, eli sieltäkin juttua tiedossa! :)

Mutta, pääpointithan tässä postauksessa oli uusi ulkoasu sekä ensimmäinen kouluvalkku. Uudesta ulkoasusta sen verran, että sainpa vihdoin ja viimein eilen sen vaihdettua! Bannerista kiitokset kuuluu eräälle lukijalle ja muuten koko roska onkin sitten omaa käsialaani.. Ja sen huomaa :D Eihän tämä mikään kummoinen ole kokonaisuudessaan, mutta yllättävän hyvän siitä sain väkerrettyä, ainakin omaan silmään. Mutta mitäs te olette mieltä? Vasemmassa reunassa jälleen pientä kyselyä, vastailkaas sinne! :)


Mutta sitten aiheeseen, eli sunnuntain kouluvalmennukseen! Facebookryhmään eilen illalla päivittelinkin, että tämä oli tarkoitus tulla kirjoittelemaan jo eilen, mutta sitten sain kutsun tuuraamaan työpaikalle iltavuoroon, joten postaaminen sai odottaa tätä päivää. Anyhow, Emmi oli jälleen luottokuvaajana mukana, kiitos taas <3 Otettiin ensin muutama kuvanen metsikössä ennen kun laitettiin Kalle edustuskuntoon ja suunnistettiin maneesille.

Maneesilla ensin tutkittiin ihan rauhassa edelleen vähän jännittävää, uutta paikkaa ja vaan katseltiin ympärillemme. Käveltiin molempiin suuntiin niin kauan, että Kalle alkoi olla kuulolla ja rentoutumaan pikkuhiljaa. Kun käynti oli mukavan rentoa ja letkeää, otettiin vähän alkuraveja reippaammassa temmossa molempiin suuntiin usein suuntaa vaihdellen. 


Valmentajan tullessa paikalle aloiteltiin samantien. Sovittiin että tehdään tunnilla ihan perusjuttuja ja saan kävellä tosi usein välikäyntejä mikäli poni näyttää väsymyksen merkkejä. Tunti on todella pitkä aika ratsastaa Kallen kanssa, joten haluttiin tehdä valmennuksesta mahdollisimman positiivinen kokemus sekä kuskille, että ponille. Aloiteltiin tekemällä paljon voltteja niin, että aina uraa pitkin kävelin ja ennen voltille siirtymistä otin raviin, voltti ravissa, hetki suoraan ja taas käyntiin. Haluttiin saada aikaan paljon kääntämistä ravissa sekä useita, toistuvia siirtymisiä.


Kalle tuntui jo alkutunnista oikein hyvältä! Se oli yllättävän rento ja kuuliainen koko ajan ja se oli kivan herkkä myös pohkeelle. Voltitkin kääntyivät oikein hyvin, kun vaan muistin pitää itselläni sisäjalan kunnolla kiinni sekä ulko-ohjan tuen. Heti jos nämä puuttuivat, poni alkoi pienentämään volttia ja karkasi todella nopeasti avuilta. Lisättiin käyntipätkille vielä muutaman väistöharjoitukset ja ne sujuivat yllättävän hyvin! Ollaan vähän aloiteltu noita väistöjä ja on ollut kyllä ilo huomata miten nopeasti poni ne onkaan tajunnut. 


Samaa tehtiin myös vasempaan kierrokseen, ja tässä suunnassa varsinkin jouduin vahtimaan tosi tarkasti sisäpohkeella, että pysyttiin sillä tiellä millä minä halusin. Pikkuhiljaa ponin vertyessä saatiin aivan tosi hienoja pätkiä! Kalle liikkui kivasti pohkeen edessä ja tasaisesti tuntumalla koko ajan. Tottakai tehtiin paljon välikäyntejä ja niiden aikana ratsastin vaan pitkin ohjin reipasta käyntiä eteen päin. Vasemmalle väistöt olivat jonkin verran hankalempia, joten hiottiin niitä vielä hetki ennen laukkaamista. Tein suoralla uralla muutaman pätkän väistäen takaosaa uran sisäpuolelle ja jestas kun saatiin hyviä väistöaskeleita kun tajusin antaa oikeat avut oikeissa kohdissa! Onnistuneiden pätkien jälkeen käveltiin pitkät välikäynnit.


Seuraavaksi otettiinkin laukkaa. Aloitettiin meille helpompaan suuntaan, eli vasempaan. Tehtiin muutamia laukannostoja ja raviinsiirtymisiä. Heppa alkoi olla jo vähän uupunut, joten muutaman onnistuneen laukkapätkän jälkeen käveltiin taas ja vaihdettiin suuntaa. Olisi ehkä näin jälkeenpäin ollut fiksua lopettaa jo tuohon, kun oikea kierros olikin taas tosi vaikea. Kalle keksi "pelätä" yhtä estettä (joka tosiaan oli ollut koko ajan  siinä samassa paikassa) eikä olisi millään halunnut mennä sen esteen ohi. Se alkoi kuskaamaan mua ihan kunnolla ja jouduttiin tekemään sitten monta ympyrää siinä ravissa ja käynnissä, että saatiin rentous säilymään myös sen esteen kohdalla ja päästiin sen ohi ilman vastusteluja. Otettiin vähän toisessa päädyssä laukkaa oikealle, joka onnistui paljon paremmin kun ei moisia pelottavia esteitä ollut näköpiirissä.


Sitten rennosti loppuravit ja vähän kävelyä, jonka jälkeen loimi niskaan ja tallille. Valmennuksesta jäi ihan hyvät fiilikset, vaikka vähän edelleen harmittaa etten lopettanut heti kun tuntui hyvältä ja ennen kun ongelmat alkoivat. Oma mokahan tuo oli täysin, olisi pitänyt tajuta.. No, Kalle oli niin super ravissa, että se sentään nostattaa fiiliksiä tosi hyvin! Emmi kuvaili jonkin verran videoitakin ja tossa taitaa olla lähes kaikki videopätkät.


Semmonen oli meidän eka kouluvalkku ja saatiin kyllä paljon treenattavaa omiin treeneihin. Jos sitten kuukauden päästä mentäisiin uudelleen, jos ponillakin olisi kunto vähän kohonnut siihen mennessä.. Nyt tosiaan mä lähden jatkamaan mun tallipäivää ja illalla pääsee taas kouluvääntöön, iiihanaa! Niin, ja pitäkää mulle please peukkuja huomisiin matikan kirjotuksiin, kun mä en vaan osaa...

12 kommenttia

 1. Ootte lyhyessä ajassa kehittyny tosi hienosti :)
  Jatkakaa samaan malliin!

  VastaaPoista
 2. Menettepäs kivasti! Kalle menee hienosti jo muodossakin ^^ Ulkoasu on kiva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkuhiljaa se paranee! :) Ja kiitti, kiva kun tykkäät!!

   Poista
 3. Mahtokohan sulla olla vasen jalustin hieman pidempi? Välillä näytti siltä.
  Hienosti Kalle menee, sen ravi on hienon näköstä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todennäkösesti ovat ihan samanmittaiset molemmat, mutta oon sen verran vino vasemmalle, että saattaa näyttää välillä kun rönötän niin pahasti.. Mutta kiitos, sillä on kyllä jo oikein kiva ravi! :)

   Poista
 4. kiva postaus ja ootte kyllä kehittyny tosi paljon jo kallen kans!:) ihana tää uusi ulkoasu ja tsemppiä teille!:)

  VastaaPoista
 5. vau mikä ravi ! ootte kyllä kehittynyn ihan sairaan paljo verrattuna niihin ekoihin postauksiin Kallen kanssa :o
  onko Kallella tosi tasanen laukka, vai osaatko vaan istuu siinä noin hyvin? ;D
  kaikkee hyvää teille ! banneri on mun mielestä tosi kiva, teitkö sen ite?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, sillä on hieno ravi kyllä! :) Ja joo, onhan tuota pientä kehitystä havaittavissa. Ja ei se mikään erikoinen laukka oo, ihan semmonen perus, iso hevosen laukka :D

   Kiitos!! Kiva kun tykkäät ja en oo itse tehnyt banneria, vaan eräs lukija kuten tekstissä mainitsin.

   Poista
 6. Oon miettiny, et miks kouluvalmennuksessa ei korjata noita ihan alkeellisia juttuja esimerkiksi nuo mopokädet. Saako tarpeeksi kokenut ratsastaja pitää niitä miten huvittaa? kun ihan perus ratsitunneilla niistä huomautetaan koko ajan, jos ei ranteet pysy suorassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tän valmentajan kanssa ei olla koskaan puututtu mihinkään noin "mitättömiin" istuntavirheisiin kuten nuo "mopokädet", vaan keskitytään enemmän hevosen liikkumiseen. Valkku kyllä tietää että tiedostan omat istuntavirheeni ja korjaan niitä sillon kun pystyn keskittymään muuhunkin kun pelkkään hevoseen ja siihen että se liikkuu kunnolla. Ja tietty onhan noita kouluvalkkujakin yhtä paljon erilaisia kuin on ratsastajiakin ja kaikilla omat tyylinsä - meiän valkuissa ei vaan istuntaan keskitytä juurikaan vaan panostetaan hevosen liikkumiseen :)

   Poista