keskiviikko 6. helmikuuta 2013

Ei-niin-onnistunut kouluvalmennus


*EDIT* Onnistuin poistamaan edellisen joten piti laittaa uusiksi..

Moi! Mulla olis tällä hetkellä ihan hirmuinen into postailla ja vaikka mitä erikoispostausideoita olis mielessä, mutta ainut mikä puuttuu, on aika. Tässä vaiheessa itselläni ei ole juuri ollenkaan ylimääräistä aikaa, vaan koitan, huom. koitan parhaani mukaan panostaa kouluun. Tallilla käyntiä en todellakaan enää aio tästä määrästä vähentää ja kavereitakin tulee nykyään nähtyä aivan liian harvoin. Onneksi sentään sain tuon auton ja kortin, jotta asiat edes hieman helpottuu..

Nyt  kuitenkin asiaan, eli maanantaiseen kouluvalmennukseen. Sain pitkästä aikaa tilaisuuden päästä tunnille ja tartuinkin siihen heti, kun tosiaan minun ja Winskin edellisestä kouluvalkasta onkin jo jonkin aikaa. Lauran sain mukaan kuvaajaksi ja tallilla varustettiin Winski ja lähdettiin kahden muun tallilaisen kanssa kohti maneesia. Alkuun verkkailin Winskiä paljon ravissa pitkin ohjin tehden siirtymisiä ja käännöksiä. Ratsastin Winskiä mahdollisimman teräväksi ja herkäksi, mutta tuntui ettei poni jaksa oikein liikkua mihinkään..


Aloiteltiin valmennus siirtymällä tosi selvästi uran sisäpuolelle, eli ei oltu ollenkaan kaviouralla vaan n. pari metriä sen sisäpuolella. Kulmiin tehtiin käynnissä aina puolikkaat takaosakäännökset, ja suoralla ratsastettiin vaan hevosta mahdollisimman hyvin pohkeen ja ohjan väliin. Winski olisi halunnut vain jurnuttaa pää pilvissä, selkä alhaalla ja takajalat tallissa, mutta pikkuhiljaa kun sain sitä enemmän pohkeen eteen, se alkoi toimimaan paremmin. Pian käynti oli mukavan rentoa ja Winski tuntui tosi pehmeältä kädelle. Takaosakäännökset ei meinanneet alkuun luistaa ollenkaan, mutta pikkuhiljaa nekin alkoi onnistumaan. Piti vaan muistaa itse pitää kädet tosi rentoina sekä valmistella kulmat hyvin.


Kun käynti sujui ihan hyvin, alettiin ravityöskentely. Ravissa piti aina kulmiin tehdä voltit ja piti vahtia, että hevonen taipuu kunnolla eikä punge. Ravissa Winski toimi jo paljon paremmin ja hetkittäin jopa myötäsikin niskasta tosi hyvin. Mitään sellaista "waau!" tunnetta ei tullut, mutta olin ihan tyytyväinen. Välillä W meinasi hieman jäädä hiipimään eikä työskennellyt takaa kunnolla, mutta pikkuhiljaa parani.

Ravin jälkeen siirryttiin sitten laukkaamaan, jota tehtiin hieman soveltaen ensimmäistä tehtävää. Käynnissä siis uran sisäpuolta, kulmiin puolikkaat takaosakäännökset ja siitä suoraan laukannosto. Vasempaan kierrokseen W oli parempi, ja muutaman noston jälkeen jopa pysyi hyvin rentona noston aikana, eikä joka kerta jännittynyt. Oikeaan kierrokseen poni oli kerrassaan järkyttävä. Joka ikisessä nostossa se jännittyi ja rentous hävisi ties minne, eikä laukka muutenkaan pyörinyt niin kuin olisi pitänyt. Itse istuin ihan kauhean vinossa vasemmalle, josta johtuen satula hieman painoi oikealle puolelle säkää --> Winskiä ahisti ja se teki mitä ihmeellisimpiä väistöliikkeitä vasemmalle kipua pakoon. Korjasin sitten vähän romaania ylemmäs, istuin itse kokonaan oikealla ja laukka parani heti. Mitään loistavaa se ei ollut lähelläkään, mutta se riitti oikein hyvin.


Kotiläksyiksi valmennuksesta jäikin paljon. Itselleni on vähän ajan sisään tullut ihan kauhea tapa istua vasemmalla. Könötän niin kamalan paljon, ettei kohta hevonenkaan kulje suoraan ja itse putoan millä hetkellä tahansa vasemmalle puolelle. Sitä siis joudun treenaamaan tosi paljon, mitä aionkin aina hevosen selkään istuessa miettiä. Toinen juttu on saada Winski tekemään hommia paremmin takaa ja saada se ratsastettua kevyemmällä kädellä. Nyt se jää hieman painamaan ohjalle, jolloin se ei käytä takajalkoja ollenkaan ja minä joudun tekemään kaiken työn. Kolmas juttu onkin juuri tuo oikea laukka. Treeniätreeniätreeniä, ja toivottavasti hyvä tulee!Lauralle kiitos kaunis kuvista & videoista! Seuraavalle tunnille mennään viimeistään sillon kun on ekat koulukisat tiedossa, mutta katsellaan nyt. Sitten tähän loppuun vielä vähän muitakinn kuulumisia. Eilen kävin Sissin kanssa maastoilemassa hieman reippaammin. Oltiiin siinä ihan lähimaastoissa ja otettiin muutama oikein reipas laukkapätkä yhdellä hiljaisella tienpätkällä. Annoin vaan Sissin laukata rennosti eteenpäin sitä vauhtia mitä se halusi ja itse vain nautin kyydistä. Sissi ottikin kaiken ilon irti ja meni mukavan reipasta "hölkkää" ja oli kyllä siistiä! Sissi on niin luotto, että sen kyydissä ei kyllä pelota noinkaan kovassa vauhdissa, kun tamma varmasti pysähtyy heti kun pyytää.

Siinä laukkaillessa tulikin ihan mieleen viime talven päästelyt Laran kanssa samaisella pätkällä. Laran kanssa oli myös tosi upeaa laukkailla tosi reipasta vauhtia ja ihana oli huomata miten paljon tamma nautti siitä. Sissi tykkäsi myös hirmuisesti kun sai hieman päästellä ja pohjakin oli oikein loistavassa kunnossa. Kiva olisi joskus saada Winskinkin kanssa sama tunne, vaikkakaan en usko ihan pian sen olevan mahdollista.. Ensinnäkin se varmaan pomppisi koko ajan puolelta toiselle kun "säikkyisi" jotain ja toisekseen pysähtymisestä ei olisi niinkään takuita..


Huomenna suunnitelmissa olisikin kouluvääntöä Sissin kanssa kentällä ja saan toivottavasti kuvaajankin mukaan! Tänään kuvailin hieman MyDay:ta kuvina, joten sellainenkin erikoisuus lähiaikoina tulossa :)

8 kommenttia

 1. Tosi kiva postaus :) Ihania kuvia ja kiva video ;)

  VastaaPoista
 2. Huippu tuo video! Meet ja istut niin rennon "ilmeettömästi", kaunista. Aina kun katsoo sinun ratsastusvideoita, tulee kauhee himo päästä ratsastamaan. Ja varsinkin jos oot jossakin tunnilla. Pääsenpähän kohta taas rahoistani kun piti oikein tunti itelleniki varata. Kiitos :-D

  VastaaPoista
 3. Mun ottaa aina silmään kun bloggaajat puhuvat hevosistaan poneina :D
  Mutta kiva postaus, sulla on hienot vuokrikset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, musta on nii luonnollista sanoo Winskiä/Zippee poniks :D Mutta kiitti, ne on!

   Poista
 4. Moi! Milloin teet taas bannereita? Ihana blogi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ja bannereita teen sillon kun on aikaa, eli en ainakaan vähään aikaan :)

   Poista