keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Satula

Syvä huokaus jälleen kerran. Kallen kanssa painittiin satulaongelmien kanssa enemmän kun tarpeeksi ja ei meinattu millään löytää sopivaa penkkiä. Lopulta satula-autosta saatiin sopiva yleiswintecci, jolla mentiin sitten ihan loppuun asti ilman ongelmia. Kalle oli sellanen herkkänahkanen, että se otti nokkiinsa kyllä heti jos penkki ei sopinut tai jokin ahdisti ja siitä tiesi, että jahas taas satula vaihtoon. Lara onkin sitten toista maata.. 

Sillon kesäkuussa mentiin pari ekaa viikkoa vähän heikolla satulavarustuksella, ennen kun saatiin satula-auto tsekkaamaan tilannetta. Sillon löydettiin just sopiva estepenkki, josta molemmat tykättiin tosi paljon - mulle tarpeeksi tukea hyppäämiseen ja satula oli Laran selkään oikein sopiva. Sillä mentiin alkukesä, kunnes saatiin tallikaverilta kokeiluun Zaldin koulupenkki. Siihen istuttuani mä olin aivan myyty, aivan ihana satula istua! Ihan erinomainen tuki jalalle, sopivan pehmeä mutta kuitenkin tarpeeksi kova istuin ja olo oli kuin nojatuolissa istuisi. Se ei kuitenkaan istunut Laralle matalan säkätilan vuoksi muuten kuin romaanin kanssa, mutta palaromaanilla saatiin se sopimaan oikein hyvin ja syksy ollaankin ahkerasti menty sillä.

Tää on se estesatula! Ja kattokaas Larpan kesäkunto kesäkuus 2015 :'D

Jossain vaiheessa aloin epäilemään estesatulan sopivuutta, se vaikutti ahtaalta ja tuntui, että siinä painopiste jäi aivan liian taakse. Tämähän oli mun mielestä ihan loistava syy jättää hyppääminen kokonaan, koska kun estesatula ei ollut sopiva en voinut hypätä. Elina sai sitten hoitaa estetreenit omalla, aika hyvin Larpalle istuvalla Kiefferillä ja näin taitavasti Aino oli ongelman ratkaissut. Nyt klinikan jälkeen mulla on taas pikkuhiljaa hiipinyt takaraivoon ajatus hyppäämisestä ja oonkin koittanut saada järjestymään satula-autoa tänne suunnalle aika tuloksetta.

Kunnes perjantaina tapahtui hyvinkin yllättävä käänne. Olin Kimmolla kuvailemassa Lauraa ja Mikkiä kun tutuksi tullut satula-auto ajoi pihaan. Kun me saatiin kuvaukset suoritettua, kysäisin ihan ohimennen oliko sovittajalla kiire, jos hakisin oman hepan viereiseltä tallilta. Onnekseni kiire ei ollut joten hyppäsin autoon ja lähdin nappaamaan Laran tallilta. Klinikan jälkeen tamma oli ollut vaan tarhassa, joten laitoin sille suitset päähän ja lähdettiin taluttamalla takaisin Kimmolle. 

Laura auttoi hakemalla autolla molemmat mun penkit jotta voitaisiin testata kummankin sopivuus. Hetken aikaa saatiin odotella tallissa ja ensin kokeiltiin estesatula. Olin hieman yllättynyt, kun sovittaja sanoi satulan istuvan ihan hyvin ja että voisin sillä kyllä jatkaa. Se on sopivan napakka edestä, ettei valu lavoille mutta kaari loppuu kuitenkin niin sopivasti ettei se paina. Ilmeisesti selkä on taas muuttanut muotoaan (tai kopu vaan laihtunut..?) että satula onkin passeli ja päästään siis kohta jo hyppäämään!

Koulusatulan kanssa meidän hyvä tuuri loppuikin siihen paikkaan.. Ei keretty edes laittaa sitä selkään kun sovittaja totesi satulassa rungon olevan rikki. Runko joustaa ja antaa periksi sen verran, ettei sitä suositeltu käyttää ettei selkä kipeydy. Vitsi että mua harmitti aivan älyttömästi, tykkäsin tosta penkistä ihan yli kaiken ja hyvä etten itkua tirauttanut kun kuulin sen tuomion :(

Ja tää on se roskiskamaa-Zaldi </3 Ps. verratkaa ekaan kuvaan, tää otettu viime kuussa..


Ja kuinka ollakaan, menin sitten kysymään mahtaako autosta löytyä mitään koulupenkkejä meille sovitettavaksi kun mähän en estesatulalla koulukisoihin mene, saatikka valmentaudu. Ja mun onneksi (vai epäonneksi..) sellanen löyty.. Kieffer lech profi excellent ja aivan liikaa hintaa mun budjettiin, joka on aika rajallinen kaikkien näiden klinikkalaskujen sun muiden menojen vuoksi. Mutta koska satula oli sopiva, sain pari viikkoa testiaikaa (en siis kokeillut satulaa selästä koska en ollut vielä ratsastanut klinikan jälkeen) ja veronpalautukset tulee ensi viikolla, jouduin tyytymään kohtaloon ja ottamaan satulan kokeiluun. Onhan se ihan kiva, hyvännäkönen ja silleen.

Eli tiivistettynä : estesatula on fine, edellinen koulupenkki on roskiskamaa ja uusi koulusatula on testissä nyt vielä ensi viikon ennenkun päätän sen suhteen. Onhan se kivaa taas kun on varusteet kunnossa vaikka kukkaro kiittääkin, mutta tätähän tää harrastus on. Tänään ravailin muutaman metrin kentällä tolla koulusatulalla ja kyllä se ainakin tähän mennessä on vaikuttanut ihan kivalta. Lauantaina kouluvalmennuksessa valkku saa kyllä kattoo miltä se näyttää ja kannattaako meidän ottaa se käyttöön. Sen näkee sit!

7 kommenttia

 1. Mää inhoon satulaongelmia! Allin satula ostettiin toukokuun vikoina päivinä, fiksattiin nyt ja mun mielestä se on nyt kovin etupainonen... Ei muuta kun palautetta ja katotaan mitä tapahtuu.. En kyllä suostu sitä vaihtamaan, saavat fiksailla sen kuntoon perhana :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo älä vaan!! Ei oo mitään niin inhottavaa kun tämmönen veivaaminen sopii-ei sovi... :D

   Poista
 2. Onko koulusatulalle sattunut joku putoaminen tms. vai onko ollut rikki jo ostaessasi? Kun luulisi ettei runko ihan noin vain hajoa, laatusatulasta varsinkaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä minäkin mietin

   Poista
  2. Todennäköisesti on ollut rikki jo ostaessa, mitä en vaan oo huomannut. Ei oo mun käytössä ottanut mitään kolauksia tms, joten en millään usko et olis hajonnu pelkällä normikäytöllä :/

   Poista
 3. Meilläkin oli satulaongelmia heti kun viime vuonna uusi hevoseni tuli pihaan. Sillä oli mukana valmiiksi epäsopiva satula, mutta onnekseni eka koulusatula joka otettiin testiin oli passeli hevoselle joten ostettiin se vaikken itse siitä tykännyt. No kesällä alettiin sitten etsimään hevoselle uutta koulusatulaa ja meillä kävi pari satulaa testissä ja koska kumpikaan satula ei istunut. Toinen ei ollenkaan ettei ees ratsastaessa kokeiltu kun huomattiin heti että ei ja toinen oli itelle ihana mutta ei hevoselle hyvä. No sitten kesän meninkin siskoni hevosen koulusatulalla mutta alku syksystä heppa ei liikkunut mielellään sillä joten päädyttiin sitten mittatilauttamaan hevoselle satula omien toiveitten mukaan ja nyt odotellaan satulaa joka tulee luultavasti ensi viikolla! Joten vihdoin satulaongelmamme ratkeavat. Lisäksi kyseistä uutta satulaa saa muokattua hevosen muuttuessa. :) mittatilaussatulat on vaan pelastus ja molemmilla hevosillamme on mittatilaussatulat. Ne on kyllä niin hintavia, ettei monien budjettiin sovi, mutta en voi kun suositella! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätähän tää on.. rahanmenoa ei voi estää! Toi ois kyllä aivan ihana toi mittatilaus, pitää joskus harkita kunnollla! Toivottavasti te pääsette eroon satularumbasta :)

   Poista