perjantai 12. heinäkuuta 2013

Viikko Vanhamäellä! part 1.

Juhuuu nyt saattekin hurjaakin hurjempaa hehkutusta, nimittäin postausta viime viikosta, minkä vietinkin Vanhamäen Tallilla Suonenjoella! Postauksen julkaisen kahdessa osassa, koska en tosiaan halua tunkea kaikkia kuvia tähän samaan ja yhteen postaukseen.. Niin, ja ihan kaikkien iloksi (vai ikäväksi?) mukana on jopa useampi kuin kaksi videota!

Mutta siis, luulin etten pääse tänä vuonna heppaleireilemään ollenkaan, mutta sitten Vanhiksen ratsastuksenopettaja Jaana pyysi meikäläistä jollekin leirille yövalvojaksi. Sain hienon tilaisuuden ottaa vähän lomaa töistä ja arjesta, joten suostuin ilo mielin! Viime viikon leiri oli estevalmennusleiri ja leirillä oli 11 leiriläistä. Mun työnkuvaan kuului leiriläisten iltaohjelman suunnittelu & toteutus, iltapala, nukkumaan laittaminen, herättäminen ja aamupala. Koska olin kuitenkin koko päivän leiriläisten mukana menossa, auttelin heitä hevosten kanssa, järjestettiin muiden "leiri-isosten" kanssa ohjelmaa sekä huolehdin, että kaikki olivat oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Itse osallistuin siis myös tunneille, ja pääsinkin ratsastamaan joka päivä kaksi tuntia leiriläisten tunneilla. 


Leiri alkoi maanantaina ja itse menin paikalle hieman ruokailun jälkeen, joskus vaille 12. Saavuin juuri sopivasti hoitoheppojen jakotilaisuuteen, jonka jälkeen mentiinkin vaihtamaan ratsastuskamppeita ylle ja tallille. Kaikista huipuinta oli nähdä Eemeliponi piiitkästä aikaa! Emppua oli hurja iksu <3 Tunnilla leiriläiset ratsastivat kaikki omilla hoitohepoillaan, ja minä sain ratsukseni friisiläistamman Wilman. Wilma on suhteellisen pieni, mutta kuitenkin sen verran roteva, että pystyin silläkin oikein hyvin ratsastamaan.


Ensimmäinen tunti oli koulutunti ja alkuun Wilma oli aivan järkyttävän tahmea ja kankea kuin rautakanki. Sain asettaa ja taivuttaa sitä ihan megaliioitellusti molempiin suuntiin, ja pikkuhiljaa se alkoikin vertymään. Tehtiin avoja pitkillä sivuilla, mikä olikin tamman vertymisen edistämiseksi tosi hyvä juttu. Wilmalla oli tosi hauskat askeleet, niissä oli ihana istua ja varsinkin laukka oli tosi jännää! Vaikka tamma olikin ihan täysin erilainen kuin Lekon entinen heppa Retu, oli se lopputunnista oikein miellyttävä ja kiva ratsastaa. Tunnin jälkeen hoidettiin hepat pois ja taidettiin viettää vapaa-aikaa hengaillen kämpässä. Pian olikin leirin ekan estetunnin aika ja mulle hepaks Jaana laittoi holsteinruuna Leksan. Mulla oli aika paljon ennakkoluuloja ruunaa kohtaan, varsinkin muiden leiri-isosten Iidan ja Annin juttujen perusteella ja lähdinkin pienellä varauksella tunnille. Ennen tuntia sanoin vielä Jaanalle, että haluun sitten mennä ainakin yhden tunnin Donnalla, joka oli mun ehdoton lemppari Vanhikselta.

r. Calectro "Leksa"
Tunti Leksan kanssa ei alkanut mitenkään kehuttavasti.. En saanut heppaan juuri minkäänlaista tuntumaa, mutta en halunnut alkaa sitä ongelmaa korjailemaan, riitti että Leksa liikkui sopivasti eteenpäin ja hidasti kun pyysin. Laukannostot olivat jotain ihan järkyttävää, olen ilmeisesti unohtanut miten vaikeaa se voi olla.. Winskin / Zipen kanssa riittää minimaalinen pidäte vatsalihaksista ja sisäistuinluun "heilautus" laukannostamiseen, mutta Leksan kanssa se ei ihan tainnut toimia.. :D 

Ah miten oikeaoppinen esteistunta :)
Aloitettiin esteet verkkaamalla puomeilla, jotka muutettiin pian ristikoksi. Ristikkoa taidettiin tulla ihan ravissa ja laukassa molemmista suunnista. Leksa syttyi vähän hitaasti ja tuntui koko ajan vaan hiipuvan. Esteen kasvaessa se kuitenkin löysi lisää poweria ja hyppääminen tuntuikin yhtäkkiä tosi kivalta! Leksalla oli hieman erikoinen hyppytyyli, mutta siihen en kiinnittänyt niinkään huomiota, kunhan vaan päästiin yli ja molemmat hyvällä mielellä. Este taisi loppupuolella olla jotain metrin luokkaa ja voin sanoa, että kyllä muuten jännitti. Ihan suotta jännitin, Leksa osasi homman muutamasta tiputuksesta huolimatta ja mulla oli ihan huippukiva tunti!Tunnin jälkeen sanoinkin Jaanalle, että Leksa on ihan huippu! Jaana sitten sanoikin, että voisin ratsastaa sillä koko viikon ja mennä vieläpä perjantain kisatkin. Olin oikein tyytyväinen tähän sopimukseen ja oli ihan hirmu kivaa saada tuollainen leiriheppa koko viikoksi. Ja kaiken kivan lisäksi, kattokaa nyt miten söpö se on... :)


En muista oikeastaan ollenkaan miten loppuilta meni.. No kuitenkin, joskus 20-21 välillä napattiin kaikki leiriläiset mukaan ja lähdettiin talliin "tekemään iltatoimia".. Kyseessähän oli tietysti leirikaste! Oli oikein loistokeli kasteeseen, nimittäin oli juuri satanut vettä ja edelleen ripeksi sopivissa määrin. En aio ihan kaikkea kasteesta paljastaa, mutta mm. lantalassa kävelyä, hevosten tavaroiden tunnistusta sekä mutalammikossa pulikointia saatiin nähdä. Ai että oli huippua, meillä isosilla oli vatsalihakset hellinä nauramisesta :DD

Tiistai-aamu alkoikin laittamalla leiriläisille aamupala ja potkimalla kaikki ylös. Kun kaikki oltiin valmiita, lähdettiin porukalla tallille ja osa lähti hakemaan hevoset laitumelta ja itse otin pari tyttöä mukaan rakentamaan maneesiin jumppasarjaa. Ekalla tunnilla oli aiheena siis jumppasarja, johon tehtiin kolme estettä. Kattelin ekaa tuntia jonkun aikaa, ennenkun menin laittamaan Leksaa kuntoon omaa tuntia varten. Meidän tunti aloitettiin verkkaamalla hevoset itsenäisesti ja Leksa tuntui jo paljon paremmalta kuin maanantaina.


Tultiin jumppis ihan alkuun vaan puomeina ravissa ja sitten esteet laitettiin ristikoiksi. Laitettiin ohjat solmuun ja olikin tultava ilman käsiä. Koko leiriviikon aiheena oli oikeanlainen istunta ja myötääminen esteen päällä, ja ilman ohjia pystyi hyvin keskittymään vaan siihen istuntaan. Mulla huomattiin istunnassa sellanen uus juttu, että oon aika paljon vinossa vasemmalle hypyssä. En ole koskaan kuullut että mulla olis istunnassa noinkin iso juttu, mutta senpä vuoksi onkin hyvä käydä välillä jonkun "vieraan" silmän alla opissa.

Kun oltiin saatu istunnat suht kohdilleen, otettiin ohjat käteen ja viimeinen este nostettiin okseriksi. Harjoiteltiin okserille vähän pidempää myötäystä ja hevoselle sitä tilan antamista. Mulle tämä ei oikeastaan tuottanut ongelmia, ja Leksa tuntui tosi kivalta koko tunnin ajan! Mulle ja parille muulle nostettiin okseria ihan reippaasti ja kun korkeus huiteli 110cm tienoilla, Jaana kysyi multa uskallatko mennä, jos katotaan mihin tuosta hepasta oikein on ja hieman pissat housussa vastasin, että kyllä mä uskallan. Noh, Jaana sitten korotteli estettä pikkuhiljaa ja Leksa hyppäs. Mua ei pelottanut puoliakaan niin paljoa, mitä olisin voinut joskus kuvitella noin jättimäisen esteen edessä ja vikan kerran jälkeen Jaana totesikin; ei hassumpaa, ei tee Leksalle vaikeetakaan tuollainen n. 140cm kokoinen este.


Jestas, minä estekammoinen hyppäämässä melkein vieraalla hevosella tuon kokoista estettä. Haha, joo tyyli on kyllä todella ammattimainen, mutta Leksa on vaan ihan super. Lopetettiin hyvään hyppyyn ja ravailtiin loppuravit ennen loppukäyntejä. Mulla oli tunnin jälkeen ihan loistava fiilis, ruuna oli vienyt mun sydämen ihan täysin ja mulla oli aivan järkyttävä kuumotus ja odotus illan koulutunnille.

Ennen toista tuntia oli vuorossa ruokailu sekä teoriassa oli hevosten irtohypytystä. Leksa oli yksi heppa mitä irtohypytettiin ja kyllähän tuolla kivasti tuota ponnua löytyi. Siitä ei sen enempää, kuvat kertonnee olennaisen.


Vihdoin ja viimein oli iltapäivätunnin, eli koulutunnin aika! Harjoiteltiin tunnilla aika paljon b-merkin asioita, koska aika moni ratsastaisi sen perjantain kisoissa, minä mukaan lukien... Tosi hauska idea, ei oikeastaan mitään järkeä :D Suurin syy se, että halusin suorittaa b-merkin, joten eipä oikein muuta vaihtoehtoa ollut ja hulluna sitten menin siihen ilmoittautumaan. (pienen paineistuksen alaisena..) Mutta sitten itse tuntiin.Verkattiin taas ihan itsenäisesti alkuun, tein jonkin verra siirtymisiä ja voltteja ja hain vaan Leksaa kunnolla kuulolle ja tuntumalle. Aloitettiin tunti muutamilla avoilla ja tehtiin oikeastaan tosi paljon juttuja tunnilla! Loppuun harjoteltiin takaosan väistöä uralla, mikä oli Leksalle ihan liikaa. Se meinasi ihan suuttua kun oli niin hurjan vaikeeta, mutta saatiin kuitenkin pari hyvää askelta ja jätettiin väistöt sitten siihen. Askeleenpidennyksiäkin harjoiteltiin ja ihan hienosti onnistui.. Not. Leksa oli jo sen verran väsynyt, ettei jaksanut kunnolla joten tehtiinkin pidennykset aika vaisusti. Mutta ei haitannut, koska muuten heppa oli aivan super!

IIIIK VETTÄ!!
HYI ETTÄ, miten mun istunta on oikeesti ton näkönen? Siis kattokaa, ihanku istuisin jossai lepotuolissa.. Ei huhhuh, nyt äkkiä jonnekki istuntatunnille joku laittamaa mun istunnan pikkusen ruotuun.... 

Taas tunnin jälkeen rakkaus ruunaa kohtaan oli vaan kasvanut ja tykkäsin siitä niin tavattoman paljon. Onneksi oli vasta tiistai ja koko loppuviikko edessä. Iltaohjelmassa meillä oli ponileikkejä ja voi jestas miten söpöjä nuo kaksi shetlanninponia, Pippuri (lehmänkirjava) ja Roope, oli! ÄÄÄ, en vaan voi tajuta miten jotain noin söpöä on edes olemassa. Mutta siitäkään sen enempiä turisematta, kuvia jälleen olka hyvät.Kun ponit oli juoksutettu ja niiden kanssa riehuttu, pääsi leiriläisetkin (minä ja Anni mukaan lukien..) hyppäämään korkeutta korkeushyppykisan merkeissä. Voiton vei Roosa, joka hyppäsi niin korkean esteen yli, etten edes muista miten korkea se oli. Pelattiin ja leikittiin vielä melkein tunti maneesissa, ennen iltapalaa ja nukkumaan menoa.

Sori Anni .... :) "olenhan superninja"
JESTAS, miten järkyttävän pitkä postaus! Ihan propsit sille, joka tänne asti jaksoi edes selata, kamalasti kirjaimia ja kuvia ja kaikkea, oon ihan puhki itsekin. Tässäpä siis eka osa, vielä olisi kertoilematta keskiviikon, torstain sekä perjantain toiminnat, mutta nyt puenkin vähän vaatetta päälle ja kohtapuoliin lähden käymään tallilla nappaamassa ponit talliin laitumelta. Paljon olisi heppakuulumisiakin, mutta niitä odotellaan vähän aikaa vielä. Ja nyt sitä kommenttia, onko ihan hirveitä tämmöset megapitkät kirjoitukset vai jätänkö suosiolla aina välistä?

39 kommenttia

 1. Tää postaus oli tosi kiva, kun ihan koneella luin. Jakso kattoo kaikki kuvat ja videotkin!(: Kännykällä en ois varmaankaan jaksanu kattoo kaikkia videoita...

  VastaaPoista
 2. Tosi kiva postaus. :D Oot kyllä taitava ratsastaja, oon ihan kateellinen.

  VastaaPoista
 3. Tämmösiä lisää (:

  VastaaPoista
 4. yleensä en jaksa näitä sun tosi pitkiä postauksia kokonaan lukea, selailen ja katson kuvat vaan, mutta tästä tykkäsin! aihe oli erilainen kun yleensä, kuvia ja videoita oli juuri sopivasti ja tekstiä myös. seuraavaa osaa odotellessa ;) ! ja hienosti hyppäsitte ton leksan kanssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti! Tosi kivaa, että tykkäsit ja Leksa on huippu! :)

   Poista
 5. Mielenkiinnolla luin, saa olla näitä useinkin. Kuvat ja videot helpottaa lukemista :)

  VastaaPoista
 6. Tosi kiva ja kiinnostava postaus, hyvin jakso lukee!! :)

  VastaaPoista
 7. aissiis hyppäsitkö 140cm leksalla ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinhän tuossa lukee, jos osaat lukea?:D

   Poista
  2. Niimpä taisin tekstissä mainita.... :D

   Poista
 8. Kiva postaus, innolla odotan jatko-osaa:)! Nyt tuli itselleenkin into leirille..:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ja kiva! Haha, suosittelen ihan ehdottomasti ;)

   Poista
 9. Ihan huippukiva postaus! Leksan liikkuminen näytti ainakin kuvien mukaan paranevan koko ajan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joo, Leksa tuntui aina vaan päivä päivältä paremmalta :)

   Poista
 10. Tosi kiva postaus, hyvin jaksoi lukea !

  VastaaPoista
 11. Just täydellistä kun pitkä heppapostaus ja varsinkin ku tuntematon ja mielettömän kivan näkönen hepsu alla:)
  Ja voiko olla mitään ihanampaa kui toi Pippuri!♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiiitos :) Ja Leksa on hieno! Nojep, ei varmasti ole mitään noin söpöä :>

   Poista
 12. Ihan parhaita nää pitkät ja runsaskuvaiset postaukset!! <3

  VastaaPoista
 13. Minä olin niissä perjantaisissa kisoissa vanhiksella :D mutta hienosti menee:)

  VastaaPoista
 14. Pippuri kyllä on ihan paras tossa ekassa ponikuvassa:D Hyvin menitte Leksan kanssa mitä näin sillo perjantaina ja kuvista:) Kiva postaus ja hauska lukee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep! :D Leksa on super!! Ja kiitti, kiva että tykkäsit.

   Poista
 15. Moi, olit linkannut blogisi blogiini ja pääsit blogiesittelyyn tähän postaukseen: http://ablemajor.blogspot.fi/2013/07/linkattujen-blogien-parhaimmistoa.html :)

  VastaaPoista
 16. moikka! ootko tulossa 20-21.7 joensuuhun aluekisoihin Elinan kanssa? Jos tuut niin nappasen hihasta ja tuun juttelemaan!!! :) t. lukija joensuusta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En pääse harmikseni Elinan mukaan, vaikka olisin halunnutki :(

   Poista
  2. eikäää höh :( no näämpähän ainakin Winskin!! :)

   Poista